Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής
Δεν έχει λάδι αυτό το φρικασέ με μανιτάρια, λευκά και άγρια, γλυκοπατάτες και μπόλικα χόρτα. Ούτε σταγόνα. Αλλά γίνεται νοστιμότατο. Με γλυκές και λεμονάτες νότες.
Υλικά
Μερίδες: 6
- 200 γρ. φρέσκα λευκά μανιτάρια, καθαρισμένα, σε φέτες
- 400 γρ. ανάμεικτα άγρια φρέσκα μανιτάρια, καθαρισμένα – τα μικρά ολόκληρα, τα μεγαλύτερα σε μέτρια κομμάτια
- 250 γρ. γλυκοπατάτες, καθαρισμένες, κομμένες στη μέση
- 200 γρ. πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), σε λεπτές ροδέλες
- 200 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, λεπτοκομμένα
- 600 γρ. (καθαρό βάρος) ανάμεικτα χόρτα, π.χ. σέσκουλα, σπανάκι, ζοχοί, καυκαλήθρες κ.ά., καθαρισμένα, πλυμένα και χοντροκομμένα
- τα φύλλα από 6 κλωνάρια φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. σούπας φουντουκοβούτυρο
- 60 ml χυμός λεμονιού (ή όσο θέλουμε) + λίγος επιπλέον, για το σερβίρισμα
- ξύσμα από 1 λάιμ (ή λεμόνι)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μανιτάρια και γλυκοπατάτες φρικασέ, άλαδα, αρχικά ρίχνουμε, σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, τα πράσα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και 1 κουτ. σούπας νερό.
- Στη συνέχεια, τα αχνίζουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαραθούν καλά. Αν δούμε ότι το νερό εξατμίστηκε και τα πράσα αρχίζουν να κολλάνε στον πάτο του σκεύους, ρίχνουμε 1-2 κουτ. σούπας νερό επιπλέον.
- Δυναμώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε όλα μαζί τα μανιτάρια.
- Τα ψήνουμε ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αρχίσουν να «αρπάζουν» και να ροδίζουν.
- Ρίχνουμε τα χόρτα, αλατίζουμε και τα αχνίζουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να μαραθούν.
- Ρίχνουμε 750 ml νερό και τις γλυκοπατάτες.
- Αφήνουμε το υγρό να πάρει μια καλή βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά.
- Προσθέτουμε τον δυόσμο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Βγάζουμε προσεκτικά μόνο τις γλυκοπατάτες.
- Έπειτα, τις ρίχνουμε στον πολυκόφτη μαζί με το φουντουκοβούτυρο και τον μετρημένο χυμό λεμονιού και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν καλά.
- Αδειάζουμε τον πολτό στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε για να ενσωματωθεί στο υπόλοιπο ζουμί.
- Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται και σερβίρουμε, τα μανιτάρια και γλυκοπατάτες φρικασέ.
- Πασπαλίζουμε κάθε μερίδα με το ξύσμα λάιμ και ραντίζουμε με επιπλέον ζωμό λεμονιού, κατά βούληση.
Μυστικά
- Αν θέλουμε, για ακόμη μεγαλύτερο βάθος και ένταση στη γεύση, μπορούμε να ψήσουμε τα μισά μανιτάρια σε σχαροτήγανο ή στο γκριλ, πριν τα προσθέσουμε στο φαγητό.
Πηγή: gastronomos.gr
Διαβάστε επίσης:

Δημοφιλή
Μια υπόκλιση αμοιβαίου σεβασμού στο Ηράκλειο - Το νόημα της τιμής σε μια κίνηση
Τουρκία: Ανατροπή με τον θάνατο της οικογένειας τουριστών στην Κωνσταντινούπολη
Καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι από αύριο 26/11 – Προ των πυλών η κακοκαιρία Adel και στην Κρήτη
Κλειστά τα σχολεία αύριο σε περιοχή της Ελλάδας λόγω κακοκαιρίας - Δείτε την ανακοίνωση
Ηράκλειο: Επιπλέον 30.000 κυβικά νερού άρδευσης ανά ημέρα φέρνει η νέα μονάδα της ΔΕΥΑΗ (βίντεο και φωτογραφίες)
Ηράκλειο: Θρήνος για τον πρόωρο χαμό της αγαπητής Άννας μητέρας τριών παιδιών
Τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες Κρητικούς για να....σώσουν τα οικόπεδα τους!
Σκηνές πανικού σε κηδεία: Η νεκρή άρχισε να χτυπά το φέρετρο!
Συγκίνηση στην απονομή του Βραβείου «Μιλτιάδη Καράτζη» στο Ηράκλειο - Απονεμήθηκε στον ερευνητή Δημήτρη Ζαρίδη