Ηράκλειο: 14oC

Μαριναρισμένο μπούτι αρνιού με δυόσμο και κρασί

07.07.2024, 0:47

Θα γίνει μαλακό, ζουμερό και τέλειο μέχρι την τελευταία μπουκιά

Το μυστικό της συνταγής είναι να αφήσουμε το αρνίσιο μπούτι να σιγοψηθεί. Με τη φανταστική μαρινάδα για αρνί που σας δίνω, θα γίνει μαλακό, ζουμερό και τέλειο μέχρι την τελευταία μπουκιά.

Υλικά

Για το μαριναρισμένο μπούτι αρνιού

  • 1 αρνίσιο μπούτι με το κόκαλο (γύρω στα 3 κιλά)
  • 1/2 ματσ. φρέσκο δυόσμο (ψιλοκομμένο)
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 σκελ. σκόρδο πολτοποιημένο
  • 2 κ.σ. χυμός λεμονιού
  • 1 λεμόνι ακέρωτο (ξύσμα)
  • Αλάτι
  • Λίγοι κόκκοι πιπέρι
  • 1 φλ. νερό
  • 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 φλ. ζωμό κότας

Για το μαρινάρισμα

  • Ετοιμάζουμε πρώτα τη μαρινάδα για αρνί.
  • Βάζουμε σε μπολ το φρέσκο δυόσμο, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το χυμό, το ξύσμα, το αλάτι και λίγους κόκκους πιπέρι. Τα ανακατεύουμε.
  • Τοποθετούμε το αρνίσιο μπούτι σε πυρίμαχο σκεύος.
  • Περιχύνουμε το αρνί και το αλείφουμε απαλά γύρω γύρω με τη μαρινάδα.
  • Καλύπτουμε με μεμβράνη το σκεύος και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 νύχτα.

Για το μαριναρισμένο αρνί

  • Την επόμενη μέρα, αφήνουμε το κρέας εκτός ψυγείου για 1 ώρα, να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230°C.
  • Χρησιμοποιούμε μικρό ταψάκι, ίσα που να χωράει το μπούτι.
  • Προσθέτουμε στο ταψί 1 φλ. νερό και καλύπτουμε το εμφανές κόκαλο με λίγο αλουμινόχαρτο για να μην καεί στο ψήσιμο.
  • Το βάζουμε στο φούρνο και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170°C.
  • Ψήνουμε στην τελευταία σχάρα, για περίπου 2 ώρες.
  • Αφού ψηθεί το αρνί, το μεταφέρουμε σε πιατέλα, το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και το διατηρούμε ζεστό.
  • Το αφήνουμε τουλάχιστον για 15΄ να ξεκουραστεί από το ψήσιμο και να ανακτήσει τα υγρά του.
  • Με ένα κουτάλι, αφαιρούμε από το ταψί το εμφανές λίπος.
  • Βάζουμε το ταψάκι στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια θερμοκρασία.
  • Προσθέτουμε το κρασί και με κουτάλα τρίβουμε τη βάση του ταψιού να διαλυθούν οι στερεοποιημένοι χυμοί του κρέατος.
  • Αφήνουμε το υγρό να ρεντουίρει, δηλαδή να βράσει και να μειωθεί στο 1/3 του όγκου του.
  • Τότε προσθέτουμε το ζωμό και αφήνουμε να βράσει έως ότου μειωθεί στο 1/2 του όγκου του. Σαν αποτέλεσμα θα έχουμε μια πλούσια, πηχτή σάλτσα του ψητού.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι προς το τέλος του βρασμού της σάλτσας.
  • Κόβουμε σε φέτες το κρέας και περιχύνουμε με τη σάλτσα του.
  • Σερβίρουμε με ψητές πατάτες, πουρέ ή ρύζι και πράσινη σαλάτα.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης:

πριν από 32 λεπτά
Αθλητικά

Euroleague: Καθυστέρησε να βγάλει αντίδραση ο Ολυμπιακός στο Μιλάνο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 38 λεπτά
Υγεία

Αυτές είναι οι καλύτερες τροφές για υγιείς πνεύμονες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Πολίτικο σάμαλι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Στο νοσοκομείο πρώην παίκτρια του Survivor και του My Style Rocks

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Ναρκέμπορος έβαζε ανήλικους να κάνουν τα «βαποράκια» – Θύμα ξυλοδαρμού ένας 16χρονος μέλος συμμορίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Έρευνες στον Ισθμό της Κορίνθου για εντοπισμό άνδρα στην θάλασσα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Σοκαρισμένος ο επιχειρηματίας που δέχθηκε πυρά – «Φοβάμαι δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Νεκρός 43χρονος οδηγός φορτηγού μετά από ξαφνική αδιαθεσία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Κόσμος

Λονδίνο: Ισόβια σε 33χρονο Κινέζο που βίασε 6 γυναίκες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Τεχνολογία

Η Ελληνίδα που φέρνει την επανάσταση στον ανδροκρατούμενο χώρο της τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →