Ηράκλειο: 25oC

Μαριναρισμένο μπούτι αρνιού με δυόσμο και κρασί

07.07.2024, 0:47

Θα γίνει μαλακό, ζουμερό και τέλειο μέχρι την τελευταία μπουκιά

Το μυστικό της συνταγής είναι να αφήσουμε το αρνίσιο μπούτι να σιγοψηθεί. Με τη φανταστική μαρινάδα για αρνί που σας δίνω, θα γίνει μαλακό, ζουμερό και τέλειο μέχρι την τελευταία μπουκιά.

Υλικά

Για το μαριναρισμένο μπούτι αρνιού

  • 1 αρνίσιο μπούτι με το κόκαλο (γύρω στα 3 κιλά)
  • 1/2 ματσ. φρέσκο δυόσμο (ψιλοκομμένο)
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 σκελ. σκόρδο πολτοποιημένο
  • 2 κ.σ. χυμός λεμονιού
  • 1 λεμόνι ακέρωτο (ξύσμα)
  • Αλάτι
  • Λίγοι κόκκοι πιπέρι
  • 1 φλ. νερό
  • 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 φλ. ζωμό κότας

Για το μαρινάρισμα

  • Ετοιμάζουμε πρώτα τη μαρινάδα για αρνί.
  • Βάζουμε σε μπολ το φρέσκο δυόσμο, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το χυμό, το ξύσμα, το αλάτι και λίγους κόκκους πιπέρι. Τα ανακατεύουμε.
  • Τοποθετούμε το αρνίσιο μπούτι σε πυρίμαχο σκεύος.
  • Περιχύνουμε το αρνί και το αλείφουμε απαλά γύρω γύρω με τη μαρινάδα.
  • Καλύπτουμε με μεμβράνη το σκεύος και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 νύχτα.

Για το μαριναρισμένο αρνί

  • Την επόμενη μέρα, αφήνουμε το κρέας εκτός ψυγείου για 1 ώρα, να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230°C.
  • Χρησιμοποιούμε μικρό ταψάκι, ίσα που να χωράει το μπούτι.
  • Προσθέτουμε στο ταψί 1 φλ. νερό και καλύπτουμε το εμφανές κόκαλο με λίγο αλουμινόχαρτο για να μην καεί στο ψήσιμο.
  • Το βάζουμε στο φούρνο και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170°C.
  • Ψήνουμε στην τελευταία σχάρα, για περίπου 2 ώρες.
  • Αφού ψηθεί το αρνί, το μεταφέρουμε σε πιατέλα, το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και το διατηρούμε ζεστό.
  • Το αφήνουμε τουλάχιστον για 15΄ να ξεκουραστεί από το ψήσιμο και να ανακτήσει τα υγρά του.
  • Με ένα κουτάλι, αφαιρούμε από το ταψί το εμφανές λίπος.
  • Βάζουμε το ταψάκι στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια θερμοκρασία.
  • Προσθέτουμε το κρασί και με κουτάλα τρίβουμε τη βάση του ταψιού να διαλυθούν οι στερεοποιημένοι χυμοί του κρέατος.
  • Αφήνουμε το υγρό να ρεντουίρει, δηλαδή να βράσει και να μειωθεί στο 1/3 του όγκου του.
  • Τότε προσθέτουμε το ζωμό και αφήνουμε να βράσει έως ότου μειωθεί στο 1/2 του όγκου του. Σαν αποτέλεσμα θα έχουμε μια πλούσια, πηχτή σάλτσα του ψητού.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι προς το τέλος του βρασμού της σάλτσας.
  • Κόβουμε σε φέτες το κρέας και περιχύνουμε με τη σάλτσα του.
  • Σερβίρουμε με ψητές πατάτες, πουρέ ή ρύζι και πράσινη σαλάτα.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης:

πριν από 10 λεπτά
Style

Συνταγή για μπουτάκια κοτόπουλου με πατάτες στον φούρνο, σαν τηγανητά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 48 λεπτά
Αθλητικά

Eurobasket 2025, Γερμανία – Σλοβενία 99-91: Το «πάλεψε» η παρέα του Ντόντσιτς, πέρασε το φαβορί

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κόσμος

Γιούτα: Συντηρητικός ακτιβιστής – συνεργάτης του Τραμπ δέχτηκε πυρά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Πολιτική

Στο Ωνάσειο ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης – Υποβλήθηκε σε επέμβαση στην καρδιά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Κλήρωση ΛΟΤΤΟ 2656: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ηράκλειο

Θλίψη στα Σκούρβουλα: 40 μέρες χωρίς τον Μανούσο Πουλινάκη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ηράκλειο

Κρήτη: Η δημόσια συγγνώμη που συγκλονίζει μετά το θανατηφόρο τροχαίο του 17χρονου Γιώργου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Πολιτική

Σωκράτης Φάμελλος στη ΔΕΘ: Το πρόγραμμα και οι πολιτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κόσμος

Το μήνυμα Νετανιάχου προς το Κατάρ για τους τρομοκράτες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Style

Πώς να διατηρείς μακριά τα μαλλιά σου μετά την ηλικία των 50

Διαβάστε περισσότερα