Ηράκλειο: 26oC

Μαρμελάδα με λεμόνι και νεράντζι

27.10.2024, 4:40

Πάμε να δούμε πως θα την παρασκευάσουμε

Φοβερά αρωματική, αυτή η μαρμελάδα συνδυάζει την φρεσκάδα του λεμονιού με τη φινετσάτη γεύση από το νεράντζι.

Υλικά

Μερίδες: 1-2 βάζα

  • 1 κιλό λεμόνια, ακέρωτα (σάρκα και φλούδα – βλ. διαδικασία)
  • 1/2 κιλό φλούδες από νεράντζια
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • 50 ml νερό
  • 100 ml χυμός λεμονιού

Διαδικασία

  1. Για τη μαρμελάδα λεμόνι-νεράντζι, ξεκινάμε με τη προετοιμασία φρούτων. Πλένουμε και αφαιρούμε τις φλούδες των λεμονιών και τις ξεπικρίζουμε βράζοντάς τες σε κατσαρόλα με νερό για 5 λεπτά.
  2. Τις σουρώνουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία βρασμού άλλες δύο φορές, αλλάζοντας το νερό κάθε φορά.
  3. Παράλληλα, πλένουμε τα νεράντζια και τα ξύνουμε εξωτερικά με έναν τρίφτη για να απομακρύνουμε το πικρό εξωτερικό μέρος της φλούδας.
  4. Αφαιρούμε έπειτα τις φλούδες και τις ξεπικρίζουμε όπως κάναμε και στα λεμόνια, αλλά επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία τέσσερις φορές αντί για τρεις. Μπορούμε να ξεπικρίσουμε και όλες μαζί τις φλούδες και από τα δύο εσπεριδοειδή, αλλά στο τέλος θα ξεχωρίσουμε αυτές του νεραντζιού, γιατί θα χρειαστούν άλλη μία φορά βράσιμο.
  5. Φιλετάρουμε τη σάρκα του λεμονιού, δηλαδή την κόβουμε σε φέτες και αφαιρούμε όσο καλύτερα μπορούμε τις διάφανες και τις λευκές μεμβράνες. Αφαιρούμε και τα κουκούτσια. Τη σάρκα από τα νεράντζια δεν τη χρησιμοποιούμε.
  6. Σε έναν πολυκόφτη πολτοποιούμε τη σάρκα του λεμονιού μαζί με τις ξεπικρισμένες φλούδες λεμονιού και νεραντζιού.

Μαρμελάδα

  1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα πολτοποιημένα φρούτα, το νερό, τον χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη, να βγάλει τα υγρά του, για περίπου 3 ώρες.
  2. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
  3. Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να δέσει η μαρμελάδα (περίπου 35 λεπτά – για το δέσιμο, βλ. «Μυστικό»).
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα.

Μυστικά

Πώς ελέγχουμε αν έδεσε η μαρμελάδα;

Με τους εξής δύο τρόπους:

Εμπειρικός: Μόλις τα φρούτα διαλυθούν σε ένα πυκνό σιρόπι και η μαρμελάδα έχει βράσει τουλάχιστον 15-20 λεπτά, μπορούμε να δοκιμάσουμε αν έδεσε. Βγάζουμε μία κουταλίτσα σε ένα πιατάκι που έχουμε βάλει να κρυώσει στο ψυγείο. Φυσάμε να κρυώσει γρήγορα η μαρμελάδα και τραβάμε μια γραμμή με το δάχτυλό μας. Η γραμμή θα πρέπει να μένει καθαρή σαν να χωρίσαμε τη μαρμελάδα στα δύο. Αν ενωθεί, σημαίνει ότι το σιρόπι είναι υδαρές και θα πρέπει να βράσουμε για λίγα λεπτά ακόμα και να επαναλάβουμε τη διαδικασία.

Επιστημονικός: Ελέγχουμε τη θερμοκρασία της με ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής. Αν δείξει γύρω στους 105°C, η μαρμελάδα είναι έτοιμη.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 3 λεπτά
Ελλάδα

Γυναικοκτονία στον Βόλο: Στη φυλακή ο 40χρονος – Τι υποστήριξε στην απολογία του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Ελλάδα

Πλεύρης: «Το δόγμα στο μεταναστευτικό είναι φυλακή ή επιστροφή»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Αθλητικά

Ο Τσιτσιπάς προκρίθηκε στον Β` γύρο του US Open

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Ελλάδα

Γνωστοποιήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες δικαιούχων για Voucher βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Style

Έμα Χέμινγκ Γουίλις: «Είμαι ευγνώμων που ο Μπρους είναι ακόμα μαζί μας»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Κόσμος

Αυστραλία: Τραγωδία με δυστύχημα σχολικού λεωφορείου, μια μαθήτρια νεκρή και 11 τραυματίες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Ελλάδα

Απεργία 28ης Αυγούστου: Τι θα γίνει με τις πτήσεις – Πως θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Ηράκλειο

Το νερό τρέχει και χάνεται, η ΔΕΥΑ Χερσονήσου σιωπά (φωτογραφίες και βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Style

Αυτά τα 3 ζώδια δεν κάνουν ποτέ λάθος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 39 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Πράσινο φως για την επέκταση της προβλήτας Αδρίας στο λιμάνι της Σούδας

Διαβάστε περισσότερα