Ηράκλειο: 34oC

Μέλη του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών «αδειάζουν» Σεβαστίδη – «Άνοιξε τον ασκό του Αιόλου» στη Δικαιοσύνη η ερώτηση Κεφαλογιάννη

27.08.2024, 12:59

Αντιδράσεων συνέχεια στους κόλπους της Δικαιοσύνης για την εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη

Πόλεμο ανακοινώσεων και τοποθετήσεων προκάλεσε στους κόλπους της Δικαιοσύνης και στον νομικό κόσμο, η επίμαχη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Κεφαλογιάννη, στη Βουλή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, που αναφέρεται στο ζήτημα της ρύθμισης υπηρεσιακής κατάστασης και εξέλιξης των ειρηνοδικών (σ.σ. τις προαγωγές δηλαδή και την Ειδική Επετηρίδα των πρώην Ειρηνοδικών), μετά και από τις τροπολογίες που πρόκειται να τροποποιήσουν τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Δικαστικών Λειτουργών πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, ο οποίος περιγράφεται ως νέος δικαστικός χάρτης και έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Ο κ. Κεφαλογιάννης καταλήγει στην ερώτησή του υπογραμμίζοντας: «Σκοπεύετε να προχωρήσετε στις διορθώσεις του Νομοσχεδίου για την Τροποποίηση του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Δικαστικών Λειτουργών, ώστε να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των Ειρηνοδικών για την προστασία της υπηρεσιακής τους κατάστασης κι εξέλιξης, χωρίς παράλληλα να θίγεται το status των Δικαστών Γενικής Επετηρίδας;»

Βολές από Ειρηνοδίκες

Όπως έγραψε το cretatimes.gr, μετά από την άμεση αντίδραση του προέδρου, της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορου Σεβαστίδη, και τα πυρα που εξαπέλυσε προς τον βουλευτή Ηρακλείου αλλά και σε Ειρηνοδίκες “οι οποίοι εντελώς απαράδεκτα προσέφυγαν» στη συνδρομή του «προσβάλλοντας την ΕΝΔΕκαι όλους τους δικαστές και εισαγγελείς», τρία μέλη της αντιπολίτευσης (Ειρηνοδίκες) του δωδεκαμελούς Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΝΔΕ) εξέδωσαν ανακοίνωση επιχειρώντας να δώσουν τη δική τους απάντηση και καλώντας τον πρόεδρο της ΕΔΕ να φερθείθ αντάξια της θεσμικής θέσης που κατέχει, να αναθεωρήσει τη στάση του και να αναλάβει την εκπροσώπηση όλων των κλάδων της πολιτικής/ ποινικής Δικαιοσύνης, χωρίς να στοχοποιεί ένα μεγάλο μέρος των Δικαστών που εκπροσωπεί.

Στην επιστολή τους τα μέλη του ΔΣ της Ενωσης Δικαστών σημειώνουν ότι ο κ. Σεβαστίδης για χάριν εντυπώσεων επιπλήττει τον βουλευτή, ενώ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τους νυν Ειρηνοδίκες (και από Σεπτέμβριο Πρωτοδίκες ειδικής επετηρίδας) ως “εχθρούς”. «Φαίνεται να εκδηλώνεται μια αγωνία του προέδρου, ότι σε περίπτωση που γίνει δεκτό κάποιο αίτημα των Ειρηνοδικών-Πρωτοδικών ειδικής επετηρίδας, τότε όλοι τους θα καταστούν αρχαιότεροι των νυν Δικαστών γενικής επετηρίδας και θα κινδυνεύσει η δικαστική ανεξαρτησία των τελευταίων, όπως αναφέρεται στην επιστολή του», υπογραμμίζουν οι δικαστές και προσθέτουν καταλήγοντας πως «η “προσωρινή” ειδική επετηρίδα βέβαια, με βάση της κείμενες διατάξεις και αυτές που αυτή τη στιγμή είναι υπό διαβούλευση, δεν είναι θέμα ενός μήνα ή ενός χρόνου, αλλά θα διαρκέσει για ακόμη περίπου 30 έτη».

Ατόπημα

Σύμφωνα με πληροφορίες των Times της Κρήτης, η «επίθεση» του Εφέτη κ. Σεβαστίδη στον βουλευτή Ηρακλείου προκάλεσε και την αντίδραση και των επτά μελών της μειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, με τους δικαστές να σημειώνουν ότι ο πρόεδρος της ΕΝΔΕ διέπραξε ατόπημα.

Κ. Βουλγαρίδης: Το περιεχόμενο της επιστολής είναι θεσμικά έκθετο

Ενδεικτική είναι η παρέμβαση του Εφέτη και μέλους του ΔΣ ΕΝΔΕ Κώστα Βουλγαρίδη, ο οποίος στέκεται στο περιεχόμενο της επιστολής του Προέδρου της ΕΝΔΕ, εκφράζοντας την αντίθεσή του με το περιεχόμενο και το ύφος, καθώς όπως αναφέρει αποτυπώνει προσωπικές απόψεις του προέδρου της ΕΝΔΕ και δεν εκφράζει κατά περιεχόμενο και κατά τον προβλεπόμενο καταστατικό τρόπο την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Όπως τονίζει ο Εφέτης, με την επιστολή του «ο Πρόεδρος της ΕΝΔΕ υποδεικνύει και νουθετεί εκπρόσωπο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που απολαμβάνει του απεριόριστου δικαιώματος της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση σχετικά με το πως θα πρέπει να ασκεί τα βουλευτικά του καθήκοντα (!!) αλλά και σχετικά με τον τρόπο που θα πρέπει να προσδιορίζεται η σχέση εντολής του με το Λαό».

Α. Κατσαμάνης: Εκτρωματικές τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής

Ερωτηθείς για το θέμα, ο Ειρηνοδίκης στο Ηράκλειο και μέλος Εφετειακής Ανατολική Κρητης, Αργυρης Κατσαμνάνης υπογραμμίζει με νόημα στο cretatimes.gr ότι «αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες είναι η επανάληψη του ίδιου έργου με αφορμή την ερώτηση κυβερνητικού βουλευτή που έχει στόχο να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα για τις παράδοξες ρυθμίσεις του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου…».

Ακόμη, ο δικαστικός λειτουργός σημειώνει ότι οι δικαστές δεν απευθύνθηκαν στον υπόκοσμο, αλλά στο λίκνο της Δημοκρατίας της Αστικής μας Δημοκρατίας. «Δεν αντιλαμβάνομαι την αντίδραση της ΕΝΔΕ, η οποία δια των εντεταλμένων οργάνων της αλλά και γνωστών φερεφόνων της – παπαγαλάκια – προσπαθεί να παρέμβει πιο οργανωμένα και με πιο επεξεργασμένη επιχειρηματολογία… επικαλούμενη είτε την εφαρμογή ήδη ψηφισμένων νόμων είτε συκοφαντώντας συναδελφους για να τους χειραγωγήσει και να συμβάλλει με τις όποιες δυνάμεις της στην υπονόμευση και στην ανακοπή κάθε προσπάθειας ανατροπής του νομοσχεδίου – παρωδία», σημειώνει ο κ. Κατσαμάνης

«Αντιλαμβάνεται λοιπόν ο καθένας ποιος μπορεί να είναι ο συντάκτης ή και ο εμπνευστής της παρούσα ρύθμισης σε ποιον υποχώρησε το Υπουργείο και ποιο ευθύνεται για τις εκτρωματικές τρόποποιήσεις της τελευταίας στιγμής που έρχονται σε αντίθεση με το ίδιο το πόρισμα της επιτροπής εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης…!», προσθέτει.

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της επιστολής του κ. Σεβαστίδη, το μέλος της Εφετειακής Ανατολικής Κρήτης, στέκεται στην επιχειρηματολογία που αναπτύσσει, καθώς στην επιστολή ναι μεν αναφέρεται ότι το αντιδραστικό νομοσχέδιο που διαπραγματεύεται δεν είναι τάχα δική της επιλογή…, πλην όμως προσκαλεί σε ταυτόχρονη αποδοχή του νομοσχεδίου, «δρώντας ουσιαστικά και από την θεσμική θέση της σαν το ”ρυμουλκό” που επιχειρεί να σύρει τους συναδελφους στην αγκαλιά και στους στόχους της…».

Τα διλήμματα της Αντιγόνης

Καταλήγοντας ο κ. Κατσαμάνης επισημαίνει στο cretatimes.gr πως η εν λόγω επιστολή προσπαθεί ειτε να συσκοτίσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση που να εξυπηρετεί την ενοποίηση είτε να διχάσει αντί να ενώσει, γι’ αυτά τα μέτρα που τσακίζουν – όπως αναφέρει – τους Ειρηνοδίκες. «Πραγματικα δεν το περίμενα ότι ξεκινώντας από την τρίτη δεκαετία του αιώνα που ζούμε, περιοδικά θα μας βασανίζαν ακόμη διλήμματα της Αντιγόνης και κάποια γεγονότα, να μας ξάφνιαζαν με τρόμο, φέρνοντας μπροστά μας μια απαίσια πραγματικότητα και δράσεις ή σκέψεις που θυμίζουν ολοκληρωτικό κράτος σε οποιαδήποτε μορφή του», καταλήγει ο Ειρηνοδίκης κ. Κατσαμανης.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι αύριο (28/8) ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών σε εναρμόνιση με το νέο δικαστικό χάρτη, ο οποίος ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο από την ολομέλεια της Βουλής με 158 “ναι” από τη ΝΔ” και 141 «όχι” από βουλευτές της αντιπολίτευσης και προβλέπει μεταξύ άλλων την ενοποίηση των Ειρηνοδικείων με τα Πρωτοδικεία.

Η ανακοίνωση Αναξάρτητων Ειρηνοδικών

«Με δυσάρεστη διάθεση πληροφορηθήκαμε ότι ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΝΔΕ απέστειλε σε βουλευτή επιστολή διαμαρτυρίας, προκειμένου να στηλιτεύσει την ενέργεια του τελευταίου να ρωτήσει τον Υπουργό Δικαιοσύνης για το αν θα ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των Ειρηνοδικών για την προστασία της υπηρεσιακής τους κατάστασης κι εξέλιξης, χωρίς να θίγεται το status των Δικαστών γενικής επετηρίδας.

Δείχνει έτσι να επιμένει στην πρακτική να αγνοεί τα αιτήματα ενός ολόκληρου κλάδου του Πρώτου Βαθμού Δικαιοσύνης, και όχι βέβαια κατά τον ισχυρισμό του μεμονωμένων μελών της Ένωσης, για χάριν εντυπώσεων, και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τους νυν Ειρηνοδίκες (και από Σεπτέμβριο Πρωτοδίκες ειδικής επετηρίδας) ως “εχθρούς”, που επιβουλεύονται τις θέσεις των Δικαστών γενικής επετηρίδας.

Ωστόσο όπως προκύπτει από τις θέσεις τόσο τις δικές μας όσο και άλλων συναδέλφων για τον θέμα της ενοποίησης, τις οποίες αναρωτιόμαστε αν έχει διαβάσει, δεν αποτελεί ένας ολόκληρος κλάδος τους παρείσακτους που επιδιώκουν με πλάγια μέσα να γίνουν Δικαστές ή να διαταράξουν τις δικαστικές επετηρίδες, πέραν της αναστάτωσης που προκαλεί αυτή καθ’ αυτή η ενοποίηση.

Αντί επομένως να επιπλήττει βουλευτή στον οποίο ετέθησαν υπόψη θέσεις και αιτήματα ενός ολόκληρου κλάδου της Δικαιοσύνης, και να θεωρεί “απαράδεκτα” τα ζητήματα περί ισότιμης μεταχείρισης όσων ασκούν τα ίδια καθήκοντα και δίκαιης ρύθμισης του μισθολογικού καθεστώτος των Δικαστών ειδικής επετηρίδας, εκ του λειτουργήματος που ασκεί και μόνο θα έπρεπε να αισθανθεί τα ζητήματα ισότητας και δικαιοσύνης, που προκύπτουν και να μην αποφεύγει συστηματικά ακόμη και το διάλογο για το θέμα αυτό, κατηγορώντας ή απειλώντας όποιον το θίγει, προσπαθώντας μάλιστα να παρουσιάσει το εν λόγω θέμα αφενός ως λήξαν, τη στιγμή που εκκρεμεί η αποσαφήνιση των όσων ορίζει ο νόμος 5108/24 με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, και αφετέρου ως ένα ακόμα αμελητέο και παροδικό ζήτημα του Σεπτεμβρίου 2024 που θα εκλείψει κατόπιν.

Ας αντιληφθεί ότι ως Πρόεδρος όλων των μελών της Ένωσης, ήτοι και του κλάδου των Ειρηνοδικών-Πρωτοδικών ειδικής επετηρίδας, δεν πρέπει ν’ αντιμετωπίζει τέτοια ζητήματα με τον τρόπο αυτό, καθώς φαίνεται να εκδηλώνεται μια αγωνία του, ότι σε περίπτωση που γίνει δεκτό κάποιο αίτημα των Ειρηνοδικών-Πρωτοδικών ειδικής επετηρίδας, τότε όλοι τους θα καταστούν αρχαιότεροι των νυν Δικαστών γενικής επετηρίδας και θα κινδυνεύσει η δικαστική ανεξαρτησία των τελευταίων, όπως αναφέρεται στην επιστολή του.

Περιέργως στην διατάραξη της επετηρίδας των Ειρηνοδικών και κατ’ επέκταση της ειδικής επετηρίδας, που θα επιφέρουν οι διατάξεις που έχουν τεθεί σε διαβούλευση, και στους κινδύνους που ελλοχεύει για τη δικαστικής ανεξαρτησίας των Ειρηνοδικών-Δικαστών ειδικής επετηρίδας, ποτέ δεν αναφέρθηκε ούτε προεκλογικά ούτε μετεκλογικά.

Προεκλογικά άλλωστε το βασικό επιχείρημα αυτού και της ομάδας του για την εκλογή τους, ήταν ότι δεν πρέπει να είναι διακύβευμα των εκλογών η ενοποίηση, κατηγορώντας μάλιστα τους ανεξάρτητους υποψηφίους Ειρηνοδίκες ότι είναι “μονοθεματικοί” και για το λόγο αυτό δεν έχουν θέση στο ΔΣ της Ένωσης, σήμερα, παραπλανητικά θα μπορούσε να πει κανείς, ισχυρίζεται με την ως άνω επιστολή του ότι το θέμα της ενοποίησης ήταν “διακύβευμα” των εκλογών και κρίθηκε, αφού αυτός και η ομάδα τους έλαβαν τη “συντριπτική” πλειοψηφία.

Ωστόσο πέρα από προσωπικές επιθέσεις και μονοδιάστατες από το Προεδρείο προσεγγίσεις δεν είδαμε επί της ουσίας επιχειρήματα των όρων της ενοποίησης, ώστε να ληφθεί υπόψη και η αγωνία των Ειρηνοδικών.

Η “προσωρινή” ειδική επετηρίδα βέβαια, με βάση της κείμενες διατάξεις και αυτές που αυτή τη στιγμή είναι υπό διαβούλευση, δεν είναι θέμα ενός μήνα ή ενός χρόνου, αλλά θα διαρκέσει για ακόμη περίπου 30 έτη, ας το αναλογιστεί αυτό ο Πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης και ενδεχομένως να συνειδητοποιήσει το ανεδαφικό και απαράδεκτο των συνεπειών που επιφυλάσσει για τους Πρωτοδίκες ειδικής επετηρίδας τόσο ο νόμος 5108/24 όσο και το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, και ας συνειδητοποιήσει ότι με τους όρους του 5108/24 είναι αδύνατον αν όχι προσβλητικό να ενταχθούν όλοι υποχρεωτικά στη γενική επετηρίδα.

Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε να φερθεί αντάξια της θεσμικής θέσης που κατέχει, να αναθεωρήσει τη στάση του και να αναλάβει την εκπροσώπηση όλων των κλάδων της πολιτικής/ ποινικής Δικαιοσύνης, χωρίς να στοχοποιεί ένα μεγάλο μέρος των Δικαστών που εκπροσωπεί.

Εφη Κυριλη Αργυρης Μπιχακης Δημητρης Στασινουλας’»

Η τοποθέτηση του κ. Βουλγαρίδη

«Επί της ουσίας των ζητημάτων της ενοποίησης και της υπηρεσιακής στασιμότητας εκατοντάδων Δικαστικών Λειτουργών, που εισάγεται με τις υπό διαβούλευση διατάξεις του Οργανισμού και δεν προβλέπουν την προαγωγή τους ούτε στην Ειδική Επετηρίδα (σύμφωνα και με προσφάτως διατυπωθείσα γνώμη του προεδρείου, το οποίο προεκλογικά δεν δημοσιοποίησε ποτέ τέτοιες θέσεις) δεν θα ασχοληθώ στην παρούσα παρέμβαση μου.

ΟΜΩΣ:

Το περιεχόμενο της σημερινής ανοιχτής επιστολής του Προέδρου της ΕΝΔΕ απευθυνόμενο σε Βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου είναι θεσμικά έκθετο. Ουσιαστικά με τη σημερινή του επιστολή ο Πρόεδρος της ΕΝΔΕ υποδεικνύει και νουθετεί εκπρόσωπο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που απολαμβάνει του απεριόριστου δικαιώματος της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 60 παρ.1 του Συντάγματος, σχετικά με το πως θα πρέπει να ασκεί τα βουλευτικά του καθήκοντα (!!) αλλά και σχετικά με τον τρόπο που θα πρέπει να προσδιορίζεται η σχέση εντολής του με το Λαό.

Είναι προφανές ότι εκφράζουμε την αντίθεση μας με το περιεχόμενο και το ύφος της εν λόγω σημερινής επιστολής, η οποία αποτυπώνει προσωπικές απόψεις του προέδρου της ΕΝΔΕ και δεν εκφράζει κατά περιεχόμενο και κατά τον προβλεπόμενο καταστατικό τρόπο την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Κώστας Βουλγαρίδης, Εφέτης, Μέλος ΔΣ ΕΝΔΕ»

Η τοποθέτηση του κ. Κατσαμάνη

«Αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες είναι η επανάληψη του ίδιου έργου με αφορμή τη ερώτηση κυβερνητικού βουλευτή που έχει στόχο να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα για τις παράδοξες ρυθμίσεις του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου…, δεν απευθυνθήκαμε ωστόσο στον υπόκοσμο αλλά στο λίκνο της Δημοκρατίας της Αστικής μας Δημοκρατίας την οποία σεβόμεθα… και δεν αντιλαμβάνομαι την αντίδραση της ΕΝΔΕ η οποία δια των εντεταλμένων οργάνων της αλλά και γνωστών φερεφώνων της – παπαγαλάκια – προσπαθεί να παρέμβει πιο οργανωμένα και με πιο επεξεργασμένη επιχειρηματολογία… επικαλούμενη είτε την εφαρμογή ήδη ψηφισμένων νόμων είτε συκοφαντώντας συνάδελφους για να τους χειραγωγήσει και να συμβάλλει με τις όποιες δυνάμεις της στην υπονόμευση και στην ανακοπή κάθε προσπάθειας ανατροπής του νομοσχεδίου – παρωδία…

Αντιλαμβάνεται λοιπόν ο καθένας ποιος μπορεί να είναι ο συντάκτης ή και ο εμπνευστής της παρούσας ρύθμισης σε ποιον υποχώρησε το Υπουργείο και ποιος ευθύνεται για τις εκτρωματικές τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής που έρχονται σε αντίθεση με το ίδιο το πόρισμα της επιτροπής εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης…!

Στην επιχειρηματολογία που αναπτύσσει, λέει ότι το αντιδραστικό νομοσχέδιο που διαπραγματεύεται δεν είναι τάχα δική της επιλογή … καλώντας όμως σε ταυτόχρονη αποδοχή του νομοσχεδίου δρώντας ουσιαστικά και από την θεσμική θέση της σαν το «ρυμουλκό» που επιχειρεί να σύρει τους συναδέλφους στην αγκαλιά και στους στόχους της …., . ενώ παράλληλα προσπαθεί είτε να συσκοτίσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση που να εξυπηρετεί την ενοποίηση είτε να διχάσει αντί να ενώσει , γι’ αυτά τα μέτρα που τσακίζουν τους Ειρηνοδίκες.

Πραγματικά δεν το περίμενα ότι ξεκινώντας από την τρίτη δεκαετία του αιώνα που ζούμε, περιοδικά θα μας βασάνιζαν ακόμη διλήμματα της Αντιγόνης και κάποια γεγονότα, να μας ξάφνιαζαν με τρόμο, φέρνοντας μπροστά μας μια απαίσια πραγματικότητα και δράσεις ή σκέψεις που θυμίζουν ολοκληρωτικό κράτος σε οποιαδήποτε μορφή του …

Αργύρης Κατσαμάνης, Ειρηνοδίκης, Μέλος Εφετειακής Ανατολικής Κρήτης»

Το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής Σεβαστίδη

«Με αφορμή την ερώτηση που καταθέσατε προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης και ερωτάτε εάν θα επέλθουν αλλαγές στο Νομοσχέδιο του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων «ώστε να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των Ειρηνοδικών για την προστασία της υπηρεσιακής τους κατάστασης και εξέλιξης χωρίς παράλληλα να θίγεται το status των Δικαστών της Γενικής Επετηρίδας», σας επισημαίνω τα ακόλουθα:

Οι Δικαστές και Εισαγγελείς της χώρας εκπροσωπούνται από τις Δικαστικές τους Ενώσεις οι οποίες αναγνωρίζονται από το ίδιο το Σύνταγμα. Προφανώς θεωρήσατε περιττό να ενημερωθείτε για τις θέσεις της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που εκπροσωπεί το σύνολο των πολιτικών και ποινικών δικαστών, στο ζήτημα της ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας και αρκεστήκατε στην ενημέρωση που λάβατε από συγκεκριμένα άτομα, που δεν έχουν καμία απολύτως νομιμοποίηση. Σας πληροφορώ πως οι απόψεις που παραθέτετε στο ερώτημά σας έχουν απασχολήσει εδώ και έναν χρόνο την Ένωση και η συντριπτική πλειοψηφία των Δικαστών είναι εντελώς αντίθετη με όσα ισχυρίζεστε. Επίσης σας ενημερώνω πως το ζήτημα της ενοποίησης αποτέλεσε βασικό διακύβευμα των πρόσφατων αρχαιρεσιών της Ένωσης και το νέο προεδρείο έχει λάβει σαφή και κατηγορηματική θέση την οποία αγνοήσατε. Με τον τρόπο αυτό προσβάλλετε όχι μόνο την διοίκηση της μεγαλύτερης δικαστικής Ένωσης αλλά και τους χιλιάδες Δικαστές και Εισαγγελείς που εκπροσωπούνται από αυτήν. Οι δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι εντελώς απαράδεκτα κατά την κρίση μου, προσέφυγαν ατομικά σε σας και ζήτησαν την παρέμβασή σας παρακάμπτοντας το συλλογικό τους όργανο, ήδη πανηγυρίζουν για «την επιτυχία τους» σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σας εκθέτουν στο σύνολο του Δικαστικού Σώματος.

Οι ισχυρισμοί που διατυπώνετε στο ερώτημα σας και έχουν εκπληκτική ομοιότητα με επιχειρήματα που κατατέθηκαν από γνωστούς κύκλους στον δημόσιο διάλογο τους περασμένους μήνες, κρίθηκαν και καταψηφίστηκαν, είναι νομικά έωλοι, παραβιάζουν κατάφωρα τη συνταγματική νομιμότητα, πλήττουν την δικαστική ανεξαρτησία και τυχόν υιοθέτησή τους θα εκθέσει την Ελληνική Δικαιοσύνη διεθνώς. Σας πληροφορούμε πως η Ένωση είναι έτοιμη να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή και Διεθνή Ένωση Δικαστών και να αναδείξει το ζήτημα εφόσον υιοθετηθούν οι απόψεις σας.

Παραπλανητικά ισχυρίζεστε πως μπορεί να υλοποιηθεί προαγωγή στην Ειδική Επετηρίδα των πρώην Ειρηνοδικών χωρίς να θίγεται το status των Δικαστών της Γενικής Επετηρίδας. Προαγωγή στην ειδική επετηρίδα σημαίνει αυτόματα εμβόλιμη επετηρίδα και προαγωγή Ειρηνοδικών καθ΄ υπέρβαση της αρχαιότητας σε Προέδρους Πρωτοδικών. Συνεπώς οι Πρωτοδίκες της Γενικής Επετηρίδας που αποτελούν την πλειοψηφία στον πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας και αυτή τη στιγμή είναι ιεραρχικά ανώτεροι, θα βρεθούν στην δικαστική επετηρίδα πίσω από τους πρώην Ειρηνοδίκες.

Θα παρακαλούσα επίσης να μας ενημερώσετε στα πλαίσια της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης την οποία πρεσβεύετε, για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε κάποιος να πληροφορηθεί την άποψη της μειοψηφίας (και από ποιους αποτελείται αυτή η μειοψηφία) της ομάδας εργασίας η οποία συνέταξε το Νομοσχέδιο και την οποία επικαλείστε, καθώς θεωρούσαμε μέχρι σήμερα το πόρισμα της επιτροπής αυτής ως απόρρητο.

Μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι οι θέσεις που διατυπώνετε θα επιφέρουν το χάος στη Δικαιοσύνη λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη του νέου δικαστικού έτους.

Η παρούσα επιστολή κοινοποιείται στον Πρωθυπουργό της Χώρας, στους αρχηγούς των πολιτικών Κομμάτων και στον Υπουργό Δικαιοσύνης».

Η ερώτηση Κεφαλογιάννη

«Με τον Ν. 5108/2024 η Κυβέρνηση αποκατέστησε την, κατά́ την αληθή έννοια του άρθρου 88 του Συντάγματος, ενοποίηση του πρώτου βαθμού́ δικαιοδοσίας της πολίτικης και ποινικής δικαιοσύνης.

Η νέα δομή του δικαστικού συστήματος στη Χώρα είναι η ατμομηχανή και ο βασικός άξονας της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας της Κυβέρνησης στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Όσον αφορά́ στην υλοποίηση της ενοποίησης τού πρώτου βαθμού́ δικαιοδοσίας της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης ήταν σημαντική́, αναγκαία και χρήσιμη η αξιοποίηση της εμπειρίας και του δικαιοδοτικού́ έργου των ειρηνοδικών, με την ένταξή τους σε Ειδική́ Επετηρίδα Πρωτοδικών.

Ταυτοχρόνως με το Ν. 5108/2024 ορίστηκε το πλαίσιο για τους δικαστές που είχαν τον βαθμό́ του ειρηνοδίκη μέχρι την έναρξη ισχύος του :

(α) ως προς την υπηρεσιακή́ κατάσταση και εξέλιξή τους ως Πρωτοδικών Ειδικής επετηρίδας,

(β) ως προς τη μεταπήδησή τους, κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης, στη Γενική́ Επετηρίδα.

Οι λεπτομέρειες της εφαρμογής του ανωτέρω πλαισίου εξειδικεύονται με νόμο που αφορά στην τροποποίηση των διατάξεων του Κώδικα Οργανισμού́ Δικαστηρίων και Δικαστικών Λειτουργών, σχέδιο του οποίου έχει ήδη αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Σχετικά με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο έχουν ήδη εκφραστεί έντονες αντιρρήσεις από τους Ειρηνοδίκες.

Μάλιστα έχουν υποβάλει, ως μειοψηφία των μελών της Ομάδας Εργασίας του υπό διαβούλευση Νομοσχεδίου, Υπόμνημα με προτάσεις επανεξέτασης – βελτίωσης μίας σειράς ρυθμίσεων, ώστε να αξιοποιείται στο μέγιστο η εμπειρία των Δικαστών Ειδικής Επετηρίδας, να τους παρέχεται η δυνατότητα να ανταποκρίνονται καλυτέρα στα νέα τους καθήκοντα και να αποκτήσουν εμπειρία στο σύνολο των αντικειμένων αρμοδιότητας τους.

Κατόπιν αυτού, στο πλαίσιο της διαδικασίας Τροποποίησης του Κώδικα Οργανισμού́ Δικαστηρίων και Δικαστικών Λειτουργών, κρίνεται σκόπιμο να επανεξεταστούν ζητήματα όπως :

(α) ισότιμη συμμετοχή στη σύνθεση συμβουλίων πολιτικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας από δικαστές γενικής και ειδικής επετηρίδας.

(β) συμμετοχή Πρωτοδικών Ειδικής Επετηρίδας σε όλα τα τμήματα (διαδικασίας ή θερινά́) τα οποία ανάγονται στα καθήκοντά τους.

(γ) διατήρηση της οργανικής θέσης Πρωτοδικών Ειδικής Επετηρίδας σε περίπτωση μεταπήδησής τους από την Ειδική Επετηρίδα στη Γενική́

(δ) εναρμόνιση Ειδικής – Γενικής Επετηρίδας ως προς τις μεταθέσεις

(ε) ισότητα στην ιεραρχική κατάταξη δικαστών Ειδικής και Γενικής Επετηρίδας, και ομοιόμορφος καθορισμός της αρχαιότητας αναλόγως των ετών προϋπηρεσίας.

(στ΄) προαγωγή Πρωτοδικών Ειδικής Επετηρίδας, σε πλήρη ακολουθία με τους συναδέλφους τους της Γενικής Επετηρίδας και με εξομοίωση των καθηκόντων τους.

(ζ) κατοχύρωση της αρχαιότητας των δικαστών της Ειδικής Επετηρίδας στο χρόνο του αρχικού́ διορισμού́ τους (ως ειρηνοδικών) και όχι στο χρόνο της μεταπήδησης στη γενική́ Επετηρίδα

(η) δίκαιη ρύθμιση μισθολογικού καθεστώτος Δικαστών Ειδικής Επετηρίδας

(θ) υποχρεωτική επιμόρφωση των Πρωτοδικών Ειδικής Επετηρίδας στην Εθνική Σχολή Δικαστών, κ.α.

Επειδή κατά την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, οι πρώην Ειρηνοδίκες μεταφέρονται στα ενιαία πλέον Πρωτοδικεία και γίνονται Πρωτοδίκες χωρίς να προβλέπεται για αυτούς ίδια υπηρεσιακή εξέλιξη με τους Πρωτοδίκες της Γενικής Επετηρίδας, καθότι οι μεν τελευταίοι εξελίσσονται μέχρι και τον ανώτατο δικαστικό βαθμό του Προέδρου του Αρείου Πάγου, ενώ για τους πρώην Ειρηνοδίκες δεν προβλέπεται ούτε η υπηρεσιακή τους εξέλιξη στους βαθμούς του Προέδρου Πρωτοδικών (στον οποίο οι πρώην Ειρηνοδίκες λαμβάνουν μόνο επί τιμή βάσει του επίμαχου νόμου), του Εφέτη και του Προέδρου Εφετών.

Επειδή σύμφωνα με τις διατάξεις του υπό διαβούλευση Νομοσχεδίου οι πρώην Ειρηνοδίκες εντάσσονται στην Ειδική Επετηρίδα και σε περίπτωση μεταπήδησής τους στη Γενική Επετηρίδα, τοποθετούνται σε θέση κάτω από τον (κατά πολύ νεώτερο) τελευταίο Πρωτοδίκη της γενικής επετηρίδας, χάνοντας όλα τα μέχρι τούδε έτη υπηρεσίας τους στο Δικαστικό Σώμα.

Επειδή σύμφωνα με την αρχή́ της αναλογικής ισότητας, επιβάλλεται η ομοιόμορφη μεταχείριση προσώπων που τελούν υπό́ τις αυτές ή παρόμοιες συνθήκες.

Επειδή η δικαστική μεταρρύθμιση που προωθεί η Κυβέρνηση στοχεύει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και στον εκσυγχρονισμό́ της Δικαιοσύνης, με την ορθολογικότερη αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού́ που την υπηρετεί προς όφελος των πολιτών.

Επειδή στο μεταβατικό́ στάδιο υλοποίησης της ενοποίησης του πρώτου βαθμού́ δικαιοδοσίας της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης είναι απαραίτητο οι πρωτοδίκες της ειδικής επετηρίδας να ασχοληθούν απερίσπαστοι με το δικαιοδοτικό́ έργο τους, με συνοχή́, σύμπνοια και συναδελφική́ ενότητα, χωρίς την ανασφάλεια της υπηρεσιακής βαθμολογικής τους εξέλιξης

Επειδή ήδη έχει κατατεθεί σχετικό Υπόμνημα με προτάσεις για τη βελτίωση των διατάξεων του Κώδικα Οργανισμού́ Δικαστηρίων και Δικαστικών Λειτουργών από τους Ειρηνοδίκες που αποτελούσαν τη μειοψηφία της σχετικής ομάδας εργασίας για τη σύνταξη του υπό διαβούλευση Νομοσχεδίου, τηρουμένων αναλλοίωτων των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των Δικαστών Γενικής Επετηρίδας, ώστε να μην αδικείται καμία από τις δύο κατηγορίες.

Ερωτάστε :

Σκοπεύετε να προχωρήσετε στις διορθώσεις του Νομοσχεδίου για την Τροποποίηση του Κώδικα Οργανισμού́ Δικαστηρίων και Δικαστικών Λειτουργών, ώστε να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των Ειρηνοδικών για την προστασία της υπηρεσιακής τους κατάστασης κι εξέλιξης, χωρίς παράλληλα να θίγεται το status των Δικαστών Γενικής Επετηρίδας;»

Πηγή: Cretatimes.gr

Advertisment