Ηράκλειο: 25oC

Μελιτζάνες στον φούρνο με φέτα και σάλτσα ντομάτας

24.05.2024, 5:56

Πάμε να δούμε μια εύκολη διαδικασία μαγειρέματος

Είναι ένα από τα πιάτα που ετοιμάζουν συχνά στην Κρήτη στα φθινοπωρινά καλέσματα, όσο υπάρχουν οι γλυκές εποχικές μελιτζάνες.

Υλικά

Μερίδες: 8

  • 6 μελιτζάνες αργίτικες (έχουν ανοιχτόχρωμη μοβ φλούδα με λεπτές λευκές γραμμές σαν της τσακώνικης) ή φλάσκες, σε μακρόστενες
  • φέτες πάχους 0,5 εκ.
  • 3 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 3 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • λίγη πάπρικα γλυκιά
  • 250 γρ. φέτα (ή μυζήθρα), σε μέτριους κύβους
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τις μελιτζάνες στον φούρνο με φέτα και σάλτσα ντομάτας προαιρετικά, αλατίζουμε τις φέτες μελιτζάνας και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι για 20-30 λεπτά.
  2. Τις ξεπλένουμε και τις σκουπίζουμε καλά.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  4. Λαδώνουμε τις φέτες με λίγο από το ελαιόλαδο και τις στρώνουμε σε μεγάλο ταψί, το πολύ σε δύο στρώσεις.
  5. Ψήνουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν καλά.
  6. Παράλληλα, σε μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε 4 κουτ. από το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 3-4 κουτ. σούπας νερό.
  7. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα σοτάρουμε-αχνίζουμε για λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να εξατμιστεί το νερό.
  8. Ρίχνουμε τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και την πάπρικα, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση.
  9. Χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε τη σάλτσα για 40-45 λεπτά.
  10. Στο διάστημα αυτό προσθέτουμε σταδιακά και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, μέχρι η σάλτσα να δέσει.
  11. Προσθέτουμε τη φέτα, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  12. Ξεφουρνίζουμε τις μελιτζάνες, αλλά δεν σβήνουμε τον φούρνο.
  13. Λαδώνουμε ένα μέτριο βαθύ ταψί και στρώνουμε εκεί εναλλάξ φέτες μελιτζάνας και σάλτσα, τελειώνοντας με σάλτσα.
  14. Φουρνίζουμε ξανά και ψήνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να μισολιώσουν τα κομμάτια φέτας και να ροδίσουν.
  15. Αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης:

πριν από 5 λεπτά
Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Εργατικό ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό 54χρονου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Κρήτη

Λασίθι: Στελεχώνονται με 89 μόνιμους εκπαιδευτικούς τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Ελλάδα

Λαμία: Αγνοείται 16χρονος – Η ανακοίνωση από το Χαμόγελο του Παιδιού

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Ελλάδα

Σχηματάρι: Φορτηγό συγκρούστηκε με αυτοκίνητο – Δείτε το βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 33 λεπτά
Ελλάδα

Δυστύχημα στην Καστοριά: Ζευγάρι οι δύο 16χρονοι που έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 40 λεπτά
Ελλάδα

Λαμία: Τροχαίο με μητέρα και το ανήλικο παιδί της

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 46 λεπτά
Ελλάδα

Καταδικάστηκε η 19χρονη που άφησε μόνο στο σπίτι τον 5χρονο αδελφό της

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 52 λεπτά
Αθλητικά

Στην «Αγιά Σοφιά» για το ΑΕΚ-Άντερλεχτ ο Μιχάλης Μπούσης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ηράκλειο

Ηράκλειο: «Δολοφονική» αναστροφή λεωφορείου στη Λεωφόρο Σενετάκη (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κρήτη

Πλήθος κόσμου στο Ναό Αγίων Ιωάννη του Προδρόμου και Νίκωνος στον Καρτερό (φωτογραφίες)

Διαβάστε περισσότερα