Ηράκλειο: 15oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Μελομακάρονα red velvet από τον Άκη Πετρετζίκη

15.12.2023, 6:38

Δείτε πως να τα φτιάξετε

Φέτος τα Χριστούγεννα φτιάξτε τα πιο red velvet μελομακάρονα που δοκιμάσατε ποτέ και εντυπωσιάστε μικρούς και μεγάλους!

Τι θα χρειαστείτε:

Για το σιρόπι

  • 400 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 200 γρ. νερό
  • 1 στικ κανέλας
  • 3 γαρίφαλα ολόκληρα
  • φλούδες πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • 50 γρ. μέλι

Για τα μελομακάρονα

  • 200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 200 γρ. σπορέλαιο
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • ¼ κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • ½ κ.γ. κόκκινο χρώμα ζαχ/κης σε πάστα
  • 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 100 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό

Για το σερβίρισμα

  • κουβερτούρα λευκή, λιωμένη
  • καρύδια, ψιλοκομμένα

Για το σιρόπι

  • Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι στη φωτιά, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, το στικ κανέλας, τα γαρίφαλα και τις φλούδες, και αφήνουμε να πάρουν βράση και να λιώσει η ζάχαρη.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι.
  • Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει καλά για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Για τα μελομακάρονα

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
  • Τοποθετούμε λαδόκολλα σε 2 ταψιά και αφήνουμε στην άκρη.
  • Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ τον χυμό πορτοκαλιού, το σπορέλαιο, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το γαρίφαλο, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τη σόδα και το χρώμα ζαχαροπλαστικής, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
  • Ρίχνουμε σε ένα δεύτερο μπολ το αλεύρι και το σιμιγδάλι, και ανακατέυουμε
  • Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά συστατικά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια για πολύ λίγο (το πολύ για 10 δευτερόλεπτα) για να μην κόψει το μείγμα.
  • Πλάθουμε 30-35 μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο και 30 γρ. το κάθε ένα) και τα τοποθετούμε στα ταψιά.
  • Μεταφέρουμε τα ταψιά στον φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα. (Στον μισό χρόνο αλλάζουμε θέση στα ταψιά για να ψηθούν ομοιόμορφα.)
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και ρίχνουμε κατευθείαν τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι.
  • Αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα, τα αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα και μεταφέρουμε πίσω στα ταψιά.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν 20-30 λεπτά.
  • Ρίχνουμε τη λιωμένη λευκή κουβερτούρα και τα καρύδια, και σερβίρουμε.
πριν από 3 λεπτά
Ελλάδα

Συναγερμός στην Πυροσβεστική – Φωτιά σε αποθήκες εργοστασίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 λεπτά
Ελλάδα

Νέος «ΕΝΦΙΑ» για ιδιοκτήτες ακινήτων – Ποιοι επιβαρύνονται περισσότερο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Κρήτη

Σοβαρό ατύχημα στη Μεσαρά – Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ένας άνδρας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Οικονομία

Επίδομα θέρμανσης: Πότε καταβάλλεται η πρώτη δόση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Ελλάδα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Για παράνομες επιδοτήσεις άνω των 120.000 ευρώ ελέγχεται ο αγροτοσυνδικαλιστής Κωνσταντίνος Ανεστίδης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Καιρός

Χριστούγεννα με χιόνι;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 42 λεπτά
Κόσμος

Βρετανία: Επιστρατεύονται μέτρα Covid για την αντιμετώπιση της γρίπης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 46 λεπτά
Ελλάδα

Ο χάρτης των μπλόκων σε όλη την Ελλάδα – Τι θα γίνει στην Κρήτη;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 48 λεπτά
Ελλάδα

Rave party έξω από Ιερό Ναό στο Γαλάτσι! (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 57 λεπτά
Οικονομία

Πώς τα ψηφιακά εργαλεία «έκλεισαν» το κενό του ΦΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →