Ηράκλειο: 36oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Μέσω Κρήτης ο επαναπατρισμός των Πολωνών από το Ισραήλ

10.10.2023, 9:28

Με την Κρήτη ως ενδιάμεσο σταθμό, οι Πολωνοί πολίτες που βρίσκονταν στο Ισραήλ επιστρέφουν στην πατρίδα τους

Την ώρα που η Μέση Ανατολή φλέγεται μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και την σαρωτική απάντηση που ετοιμάζει το Τελ Αβίβ, οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους.

Η Κρήτη έχει το δικό της ρόλο σε αυτές τις επιχειρήσεις καθώς το νησί μας είναι ο ενδιάμεσος σταθμός για τα αεροσκάφη που πετούν προς το Ισραήλ. Η Πολωνία, με στρατιωτικές και πολιτικές πτήσεις αεροσκαφών C-130 και Boeing 737 επαναπατρίζει τους πολίτες της που βρίσκονταν στο φλεγόμενο Ισραήλ.

Αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας της Πολωνίας που μετέφερε πολίτες της χώρας από το Ισραήλ πίσω στην πατρίδα τους, μέσω Κρήτης.

Ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου δήλωσε: «Βασιζόμενοι στη συνεργασία με την Ελλάδα, ενεργοποιήσαμε ένα σχέδιο εκκένωσης. Οι συμπατριώτες μας θα μεταφερθούν με στρατιωτικά αεροσκάφη στην Κρήτη, από όπου θα επιστρέψουν με ασφάλεια στην πατρίδα. «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε τη διαδικασία εκκένωσης για όσο διάστημα οι Πολωνοί τουρίστες ενδιαφέρονται για την επιστροφή στη χώρα μας».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κρήτη διαδραματίζει κομβικό ρόλο σε κρίσεις και ταραχές, όπου επιλέγεται ως ο ενδιάμεσος προορισμός. Πριν από λίγα χρόνια, στην εμφύλια σύρραξη στη Λιβύη, χιλιάδες Κινέζοι – και πολίτες άλλων χωρών – είχαν βγει από την κόλαση του πολέμου μέσω των αεροδρομίων μας. Επίσης, το νησί ήταν και πάλι στο επίκεντρο στην πρόσφατη κρίση στο Σουδάν.