Ηράκλειο: 34oC

Μεταναστευτικό: Τα 3 στρατόπεδα στην Κρήτη που προτείνονται για Κλειστά Κέντρα Κράτησης – Η πρώτη επιλογή

16.07.2025, 10:02

Ποια είναι τα επικρατέστερα στρατόπεδα στην Κρήτη που προορίζονται για Κλειστά Κέντρα Κράτησης Μεταναστών

Αδειάζει η κλεψύδρα για τις ανακοινώσεις του υπουργείου Μετανάστευσης και δη του αρμόδιου υπουργού αναφορικά με τη δημιουργία κλειστής δομής μεταναστών που προορίζεται στην Κρήτη.

Χθες (15/7) κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν έξω από το στρατόπεδο Ζωγραφάκη στο δήμο Μινώα Πεδιάδας, παρουσία του δημάρχου Βασίλη Κεγκέρογλου. Προηγήθηκαν οι δηλώσεις του κ. Πλέυρη  στην ΕΡΤ, πως ένα κλειστό στρατόπεδο στην Κρήτη θα μετατραπεί σε Κλειστό Κέντρο Κράτησης Μεταναστών, καθώς επίσης και η ανακοίνωση του Δήμου Ηρακλείου, σε συντονισμό με την Περιφέρεια και την ΠΕΔ Κρήτης, με τον πρώτο να αποκλείει ρητά τρία πρώην στρατόπεδα εντός των ορίων του: Μπετεινάκη, Θεοδοσάκη και Γιακουμάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το OnAlert.gr, τρία εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα στην Κρήτη έχουν επιλεγεί και προταθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις στο υπουργείο Μετανάστευσης. Τα αρμόδια Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και συγκεκριμένα της Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών του ΓΕΕΘΑ, επιθεώρησαν το προηγούμενο διάστημα συνολικά 8 εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης, προκειμένου να καταλήξουν στην τελική επιλογή των στρατοπέδων, τα οποία πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Πρώτη επιλογή αποτελεί το στρατόπεδο «Ζωγραφάκη»

Πρώτη επιλογή αποτελεί το στρατόπεδο «Ζωγραφάκη» στο Καστέλι Ηρακλείου, το οποίο βρίσκεται κοντά στην 133 Σμηναρχία Μάχης. Το στρατόπεδο έχει έκταση 13 στρέμματα και σύμφωνα με τη μελέτη των ειδικών μπορεί να φιλοξενήσει έως και 800 μετανάστες.

Ηράκλειο: Βροντερό «όχι» στη δημιουργία δομής μεταναστών στο Καστέλλι (φωτογραφίες & βίντεο)

Το αμέσως επόμενο στρατόπεδο, το οποίο πληροί τις προϋποθέσεις για να μετατραπεί σε Κλειστό Κέντρο Κράτησης, είναι το στρατόπεδο «Ορφανουδάκη» στο νομό Ρεθύμνου, κοντά στον οικισμό Ορμενοί σε μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα του νομού. Έχει επίσης έκταση 13 στρέμματα με την ανάλογη δυνατότητα φιλοξενίας 800 μεταναστών, όπως και το στρατόπεδο «Ζωγραφάκη». Αποτελεί την αμέσως επόμενη επιλογή ή το δεύτερο Κλειστό Κέντρο Κράτησης, αν τελικά η κυβέρνηση και το υπουργείο Μετανάστευσης επιλέξουν να κατασκευάσουν δύο Κέντρα Κράτησης στην Κρήτη.

Το τρίτο εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο που εξετάστηκε και αποτελεί εναλλακτική λύση, χωρίς όμως να συγκεντρώνει με τα έως τώρα δεδομένα πιθανότητες επιλογής, είναι το στρατόπεδο «Μπετεινάκη» στο νομό Ηρακλείου στην περιοχή του Καρτερού. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο με έκταση 216 στρέμματα.

Η τελική επιλογή αποτελεί απόφαση της κυβέρνησης, η οποία δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει παρά τις αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην κατασκευή Κλειστού Κέντρου στην Κρήτη. Όπως τόνισε άλλωστε και ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης Θάνος Πλεύρης, η Μόνιμη Δομή μεταναστών θα προχωρήσει κανονικά παρά τις αντιδράσεις των τοπικών παραγόντων.

Η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στο μεταναστευτικό

Η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση του μεταναστευτικού δεν είναι κάτι νέο. Ήδη από την κορύφωση της προσφυγικής κρίσης το 2015-2016, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας είχε τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα, κυρίως μέσω της ΜΟΜΚΑ (Μονάδας Μελετών και Κατασκευών) και των Μηχανικών του Στρατού Ξηράς.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις ανέλαβαν τότε την ταχεία διαμόρφωση και κατασκευή δομών φιλοξενίας, επιτυγχάνοντας μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα τη δημιουργία 35 δομών φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων σε ολόκληρη τη χώρα. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται κέντρα όπως η Μαλακάσα, το Σχιστό, η Ριτσώνα, τα Διαβατά, τα Γιαννιτσά, καθώς και πολλές μικρότερες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Τα στρατιωτικά συνεργεία αξιοποίησαν την τεχνογνωσία τους στις ταχείες κατασκευές, χρησιμοποιώντας προκατασκευασμένα υλικά, σκηνές, οικίσκους, ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και περίφραξη, ώστε οι χώροι να είναι λειτουργικοί και ασφαλείς μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Παράλληλα, οι Ένοπλες Δυνάμεις είχαν ενεργό ρόλο και στη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, τροφίμων και εξοπλισμού, ενώ η Πολεμική Αεροπορία με C-130 και η Αεροπορία Στρατού με ελικόπτερα συνέδραμαν στη διακίνηση υλικών πρώτης ανάγκης και προσωπικού του υπουργείου Μετανάστευσης, όπου αυτό κρίθηκε απαραίτητο.

Η ανάθεση στις Ένοπλες Δυνάμεις της επιλογής των καταλληλότερων στρατοπέδων στην Κρήτη εντάσσεται στη μακρόχρονη πρακτική αξιοποίησης στρατιωτικών εκτάσεων για την ταχύτερη δημιουργία δομών, καθώς διαθέτουν ήδη βασικές υποδομές, περίφραξη, πρόσβαση και χώρους στάθμευσης. Παράλληλα, η εμπλοκή του στρατού θεωρείται ότι μειώνει τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και αυξάνει την επιχειρησιακή ετοιμότητα για την υλοποίηση των κυβερνητικών αποφάσεων στο μεταναστευτικό.

Σύνοψη άρθρου

  • Το στρατόπεδο «Ζωγραφάκη» στο Καστέλι Ηρακλείου προτείνεται ως η πρώτη επιλογή για τη δημιουργία Κλειστού Κέντρου Κράτησης Μεταναστών στην Κρήτη.
  • Οι Ένοπλες Δυνάμεις επιλέγουν και προτείνουν τρία εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα στην Κρήτη για το μεταναστευτικό, με το «Ορφανουδάκη» στο Ρέθυμνο να είναι η δεύτερη επιλογή.
  • Παρά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη δημιουργία Κλειστού Κέντρου Κράτησης στην Κρήτη.
  • Η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση του μεταναστευτικού περιλαμβάνει την αξιοποίηση στρατιωτικών εκτάσεων για ταχεία κατασκευή δομών φιλοξενίας.
Advertisment