Ηράκλειο: 31oC

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Οι «αστερίσκοι» των πρυτάνεων

17.02.2024, 21:42

Οι πρυτάνεις μεταξύ άλλων απαιτούν διαβούλευση με άνεση χρόνου

Τον προβληματισμό τους για την ίδρυση των μη κρατικών Πανεπιστημίων εκφράζουν οι Πρυτάνεις, οι οποίοι ζητούν την ενδυνάμωση των δημοσίων ανωτάτων ιδρυμάτων και τονίζουν την ανάγκη ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για τη λειτουργία των μη κρατικών, το οποίο απαιτεί περισσότερο χρόνο.

Οι πρυτάνεις μεταξύ άλλων απαιτούν διαβούλευση με άνεση χρόνου, εφόσον λειτουργήσουν τα μη κρατικά πανεπιστήμια να διασφαλιστεί μια σειρά από αυστηρές εγγυήσεις και περαιτέρω ενίσχυση των δημόσιων ιδρυμάτων.

«Χρειαζόμαστε εγγυήσεις ώστε τα ιδιωτικά ιδρύματα να έχουνε φορείς και επίπεδο ισχυρό και να είναι κατι καλό ακαδημαϊκά» λέει ενδεικτικά ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θανάσης Κατσής.

«Ο ανταγωνισμός είναι καλός. Θα πρέπει προφανώς οι διδάσκοντες να είναι τουλάχιστον διδάκτορες είναι δυνατόν να διδάσκει κάποιος σε ένα πανεπιστήμιο στην Ευρώπη και να μην είναι διδάκτορας; Τα κρατικά μας πανεπιστήμια έχουνε κτήρια και προδιαγραφές δεν τις συντηρούμε πάντα σωστά και δεν τις προστατεύουμε» λέει η καθηγήτρια της Νομικής του ΕΚΠΑ, Μαρία Γαβουνέλη.

«Ενισχύουμε και οικονομικά και με προσωπικό τα δημόσια ΑΕΙ δίνουμε 700 εκ ευρώ για φοιτητικές εστίες όπου γνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα υπάρχουν όμως και εγκαταστάσεις κόσμημα δεν είναι όλα προβληματικά» λέει ο ΓΓ της Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Οδυσσέας Ζώρας.

«« για όλα τα πανεπιστήμια υπάρχει μεγάλη απαίτηση να απλοποιηθούν οι διαδικασίες γιατί η γραφειοκρατία είναι πολύ έντονη και χρειαζόμαστε πόρους σε συστηματική βάση κυρίως σε προσωπικό και χρηματοδότηση  η αναλογία διδάσκοντα προς φοιτητές στην Ελλάδα είναι 1 προς 47 ενώ στην Ευρώπη είναι 1 προς 15 προς 20 αυτό εχει επίπτωση και στη διδασκαλία» επισημαίνει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θανάσης Κατσής.

Πάντως, με αυστηρά κριτήρια θα γίνεται η εισαγωγή των φοιτητών στα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Για ένα εμβληματικό νομοσχέδιο μίλησε ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού Δημητρης Τσίοδρας, σημειώνοντας: «Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπου δεν επιτρέπεται η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων δεν χάνει σε κάτι το δημόσιο πανεπιστήμιο από αυτό, αντιθέτως».

«Προτεραιότητα είναι να στηρίξουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο, με πόρους, με έρευνα, με καθηγητές. Να τα απαγορεύσουμε αυτά; (τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά;) Λέμε όχι. Εμείς δεν απαγορεύουμε, εμείς ρυθμίζουμε» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

«Το να βάζει μία κυβέρνηση στο όνομα της αξιοκρατίας κατατακτήριες εξετάσεις οι 100 πρώτοι μπαίνουν οι υπόλοιποι δεν μπαίνουν κι όσοι δεν μπαίνουν να πληρώσουν για να Μπουν είναι στη βάση του ένα πολύ άδικο πράγμα» ανέφερε το μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης.

Την Κυριακή ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση.


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα