Ηράκλειο: 29oC

Μοσχάρι γιαουρτλού από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

28.08.2024, 0:35

Τα υλικά και η εκτέλεση

Αυθεντική συνταγή για μοσχάρι γιαουρτλού, με ρίζες και αρώματα από την Κωνσταντινούπολη.

Υλικά

  • 800 γρ. ψιλοκομμένο μοσχάρι (χτένι σπάλας ή στρογγυλό)
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • 1 πρέζα/ες μπαχάρι
  • 1 κ.γ. πελτές
  • 4 ψιλοκομμένες ντομάτες ή 400 γραμ. κονκασέ
  • 1/2 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1 ματσ. σέσκουλα ή λαπάθα ή σπανάκι (χοντροκομμένα)
  • 250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 3 κ.σ. σκορδόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Χυλοπίτες ή ρύζι για το σερβίρισμα

Για το μοσχάρι

  • Κόβουμε το μοσχάρι με ένα μαχαίρι σε μικρές μπουκιές ή σε λωρίδες.
  • Το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι (2 κ.σ. γεμάτες), και το ανακατεύουμε καλά, να ρουφήξει το αλεύρι.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε πλασοτέ (χαμηλή) κατσαρόλα και τινάζουμε το κρέας να φύγει το περίσσιο αλεύρι.
  • Βάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα και το ροδίζουμε γύρω γύρω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το αφήνουμε να μαραθεί για 4΄-5΄.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε.
  • Σβήνουμε με το κρασί.
  • Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τις ψιλοκομμένες ντομάτες.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το φαγητό και αφήνουμε να σιγοβράσει περίπου 1 ώρα και 15΄, έως ότου το κρέας να λιώνει στο στόμα.
  • Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Για το γιαουρτλού

  • Σε τηγάνι ζεσταίνουμε 3 κ.σ. σκορδόλαδο.
  • Χοντροκόβουμε τα σέσκουλα και τα μαραίνουμε στο σκορδόλαδο για 5΄.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Αφού τα χόρτα πιούν τα υγρά τους τα αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το γιαούρτι.
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά, να κρεμώσουν.
  • Σερβίρουμε χόρτα με γιαούρτι στο πιάτο.
  • Στη μέση βάζουμε ρύζι άσπρο και από πάνω μοσχάρι με μπόλικη σάλτσα.

Μυστικό

  • Αλέθουμε στο μπλέντερ 3 σκελίδες σκόρδο με 1 ποτήρι ελαιόλαδο.
  • Το βάζουμε σε βαζάκι και το διατηρούμε στο ψυγείο.
  • Το σκόρδο κάθεται κάτω και συγχρόνως αρωματίζει το λάδι.
  • Παίρνουμε κουταλιές από το λάδι για να αρωματίσουμε τα φαγητά.

Πηγή: argiro.gr

πριν από 3 λεπτά
Ελλάδα

Άνοιξε την πόρτα να κατέβει μετά από τροχαίο και τον χτύπησε φορτηγό!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 λεπτά
Ελλάδα

Κ. Μητσοτάκης για θάνατο Κώστα Πυλαρινού: Υπηρέτησε με συνέπεια, επί δεκαετίες ολόκληρες, την πατρίδα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 λεπτά
Ηράκλειο

Κοινωνικό Φροντιστήριο Δήμου Ηρακλείου: Ξεκίνησε η διαδικασία αιτήσεων εγγραφής για τους μαθητές

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Στο αυτόφωρο ο 40χρονος μετά από καταγγελία ότι κακοποιούσε τον σκύλο του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη τις επόμενες μέρες – Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Κόσμος

Πυροβολισμοί σε εκκλησία στη Μινεάπολις – Αναφορές για πολλά θύματα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Ελλάδα

Προκλητική επίθεση Ρομά σε αστυνομικό – «Αν βγείτε από το περιπολικό, θα σας σπάσουμε στο ξύλο…»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Style

Ποιοί είναι οι 4 λόγοι που οι γάτες δεν θέλουν να βρίσκονται πίσω από μια κλειστή πόρτα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Style

Επανασύνδεση για γνωστό ζευγάρι της σόουμπιζ!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Ελλάδα

Αλλαγές στις μεταφορές χρημάτων μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών από 1η Σεπτέμβρη

Διαβάστε περισσότερα