Ηράκλειο: 25oC

Μοσχάρι γιαουρτλού από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

28.08.2024, 0:35

Τα υλικά και η εκτέλεση

Αυθεντική συνταγή για μοσχάρι γιαουρτλού, με ρίζες και αρώματα από την Κωνσταντινούπολη.

Υλικά

  • 800 γρ. ψιλοκομμένο μοσχάρι (χτένι σπάλας ή στρογγυλό)
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • 1 πρέζα/ες μπαχάρι
  • 1 κ.γ. πελτές
  • 4 ψιλοκομμένες ντομάτες ή 400 γραμ. κονκασέ
  • 1/2 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1 ματσ. σέσκουλα ή λαπάθα ή σπανάκι (χοντροκομμένα)
  • 250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 3 κ.σ. σκορδόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Χυλοπίτες ή ρύζι για το σερβίρισμα

Για το μοσχάρι

  • Κόβουμε το μοσχάρι με ένα μαχαίρι σε μικρές μπουκιές ή σε λωρίδες.
  • Το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι (2 κ.σ. γεμάτες), και το ανακατεύουμε καλά, να ρουφήξει το αλεύρι.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε πλασοτέ (χαμηλή) κατσαρόλα και τινάζουμε το κρέας να φύγει το περίσσιο αλεύρι.
  • Βάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα και το ροδίζουμε γύρω γύρω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το αφήνουμε να μαραθεί για 4΄-5΄.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε.
  • Σβήνουμε με το κρασί.
  • Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τις ψιλοκομμένες ντομάτες.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το φαγητό και αφήνουμε να σιγοβράσει περίπου 1 ώρα και 15΄, έως ότου το κρέας να λιώνει στο στόμα.
  • Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Για το γιαουρτλού

  • Σε τηγάνι ζεσταίνουμε 3 κ.σ. σκορδόλαδο.
  • Χοντροκόβουμε τα σέσκουλα και τα μαραίνουμε στο σκορδόλαδο για 5΄.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Αφού τα χόρτα πιούν τα υγρά τους τα αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το γιαούρτι.
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά, να κρεμώσουν.
  • Σερβίρουμε χόρτα με γιαούρτι στο πιάτο.
  • Στη μέση βάζουμε ρύζι άσπρο και από πάνω μοσχάρι με μπόλικη σάλτσα.

Μυστικό

  • Αλέθουμε στο μπλέντερ 3 σκελίδες σκόρδο με 1 ποτήρι ελαιόλαδο.
  • Το βάζουμε σε βαζάκι και το διατηρούμε στο ψυγείο.
  • Το σκόρδο κάθεται κάτω και συγχρόνως αρωματίζει το λάδι.
  • Παίρνουμε κουταλιές από το λάδι για να αρωματίσουμε τα φαγητά.

Πηγή: argiro.gr

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα