Ηράκλειο: 29oC

Μοσχάρι γιουβέτσι, κλασικό και μελωμένο

24.06.2025, 8:17

Δείτε τη συνταγή 

Διαολεμένα μελωμένο και πεντανόστιμο γιουβέτσι μεμοσχαράκι. Η συνταγή είναι απλή, αλλά, αν πέσουν στα χέρια μας καλές πρώτες ύλες, το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικά νόστιμο.

Υλικά
Μερίδες: 6

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο τρανς, χωρίς κόκαλο, σε μέτρια κομμάτια
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 4-5 κόκκοι μπαχάρι
  • 1/2 κεφαλάκι μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 2 φύλλα δάφνη
  • 150 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 6 μεγάλες και ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  • Για να ετοιμάσουμε το μοσχάρι γιουβέτσι σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια του κρέατος με μονή στρώση (σε δύο δόσεις, αν δεν χωράνε όλα μαζί), για 6-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις μεριές.
  • Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε βαθύ μπολ.
  • Χαμηλώνουμε ελαφρά τη φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  • Προσθέτουμε τα σκόρδα και σοτάρουμε για 1/2 λεπτό.
  • Ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα το κρέας μαζί με τα ζουμάκια που άφησε στο μπολ, και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο και την κανέλα και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να «πιάσει» ελαφρά στον πάτο της κατσαρόλας.
  • Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, ξύνοντας τα καμένα υπολείμματα από τον πάτο της κατσαρόλας για να διαλυθούν.
  • Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες και 250 ml νερό, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  • Αφήνουμε το υγρό να πάρει βράση και χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά.
  • Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 1 – 1/2 ώρα, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά και να μείνει αρκετή, δεμένη σάλτσα. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
  • Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ευρύχωρη γάστρα και σκορπίζουμε το κριθαράκι ανάμεσα στα κομμάτια του κρέατος.
  • Περιχύνουμε με 600-700 ml ζεστό νερό, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε προσεκτικά.
  • Κλείνουμε καλά τη γάστρα με το καπάκι της και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.
  • Ξεσκεπάζουμε το σκεύος και ψήνουμε για άλλα 10-12 λεπτά, ώστε το κριθαράκι να αποκτήσει μια λεπτή, σχεδόν διάφανη κρούστα και να είναι μελωμένο, αλλά και να έχει μείνει και λίγο ζουμί στο ταψί, γιατί το κριθαράκι θα συνεχίζει να ψήνεται και να απορροφά υγρά ακόμα και μετά από μερικά λεπτά αφότου το ξεφουρνίσουμε.
  • Σερβίρουμε αμέσως και, αν θέλουμε, συνοδεύουμε με τυρί φέτα ή τρίβουμε ένα παλαιωμένο κίτρινο τυρί πάνω σε κάθε μερίδα.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 λεπτό
Ελλάδα

Άνοιξε την πόρτα να κατέβει μετά από τροχαίο και τον χτύπησε φορτηγό!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 λεπτά
Ελλάδα

Κ. Μητσοτάκης για θάνατο Κώστα Πυλαρινού: Υπηρέτησε με συνέπεια, επί δεκαετίες ολόκληρες, την πατρίδα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 λεπτά
Ηράκλειο

Κοινωνικό Φροντιστήριο Δήμου Ηρακλείου: Ξεκίνησε η διαδικασία αιτήσεων εγγραφής για τους μαθητές

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 λεπτά
Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Στο αυτόφωρο ο 40χρονος μετά από καταγγελία ότι κακοποιούσε τον σκύλο του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη τις επόμενες μέρες – Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Κόσμος

Πυροβολισμοί σε εκκλησία στη Μινεάπολις – Αναφορές για πολλά θύματα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Ελλάδα

Προκλητική επίθεση Ρομά σε αστυνομικό – «Αν βγείτε από το περιπολικό, θα σας σπάσουμε στο ξύλο…»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Style

Ποιοί είναι οι 4 λόγοι που οι γάτες δεν θέλουν να βρίσκονται πίσω από μια κλειστή πόρτα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Style

Επανασύνδεση για γνωστό ζευγάρι της σόουμπιζ!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Ελλάδα

Αλλαγές στις μεταφορές χρημάτων μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών από 1η Σεπτέμβρη

Διαβάστε περισσότερα