Ηράκλειο: 34oC

Μουσακάς χωρίς τηγάνι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

23.01.2024, 7:24

Στρώσεις γλυκιάς ψητής μελιτζάνας με σάλτσα κιμά & εύκολη μπεσαμέλ

Ο μουσακάς χωρίς τηγάνι είναι πολύ ελαφρύς και αυτό που υπερισχύει είναι η γλύκα της ψητής μελιτζάνας, η μελωμένη σάλτσα κιμά και η ελαφριά γεύση της εύκολης μπεσαμέλ. Μία απίστευτη συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις!

Υλικά

Για το μουσακά

  • 2 kg μελιτζάνες φλάσκες
  • 100 γρ. σκληρό τυρί Δανίας Arla
  • 100 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Λίγο αλάτι

Για τη σάλτσα κιμά

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 800 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μέτριο καρότο τριμμένο
  • 2 σκελ. σκόρδο ψιλοκοκμμένες
  • 800 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1/3 φλ. κονιάκ
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για την εύκολη μπεσαμέλ

  • 1 1/2 lt γάλα σε θερμoκρασία δωματίου
  • 125 γρ. κορν φλάουρ
  • 2 κ.σ. βούτυρο Lurpak
  • 2 αυγά
  • 2 – 3 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 200 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα

Για τη σάλτσα κιμά

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία φαρδιά κατσαρόλα προσθέτουμε τον κιμά, απλώνοντάς τον.
  • Αφήνουμε 7 με 8 λεπτά να ψηθεί καλά από την κάθε πλευρά χωρίς να ανακατεύουμε για να μην αφήνει υγρά.
  • Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το τριμμένο καρότο και το σκόρδο. Σωτάρουμε για 5 με 6 λεπτά επιπλέον.
  • Σβήνουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: δάφνη, ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και κανέλα.
  • Μετά από 5 λεπτά αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας που έχει πλέον αρωματίσει τη σάλτσα κιμά.
  • Σιγοβράζουμε τον κιμά σκεπασμένο για περίπου 20 με 25 λεπτά, μέχρι να πιει όλα τα υγρά του.
  • Προσθέτουμε στον μαγειρεμένο κιμά, δύο κουτάλες σάλτσα μπεσαμέλ και ανακατεύουμε.

Για τις ψητές μελιτζάνες

  • Πλένουμε και αφαιρούμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες.
  • Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους 1 εκ.
  • Τις αραδιάζουμε σε δύο ταψιά, τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι.
  • Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον άερα για 20 λεπτά να μαλακώσουν.

Για την εύκολη μπεσαμέλ

  • Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά, εκτός από τα αυγά και το τυρί.
  • Ανακατεύουμε με σύρμα να διαλυθεί το κορν φλάουρ πριν βάλουμε την κρέμα στη φωτιά.
  • Βράζουμε την μπεσαμέλ σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να πήξει.
  • Μόλις δέσει η μπεσαμέλ, την αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Αφήνουμε να κρυώσει για λίγα λεπτά.
  • Προσθέτουμε τα δυο αυγά χτυπημένα και με γρήγορες κινήσεις ανακατεύοντας με το σύρμα τα ενσωματώνουμε στην κρέμα.
  • Τέλος, προσθέτουμε το φρέσκο τυρί κρέμα και ανακατεύουμε.
  • Ελέγχουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο αν χρειάζεται επιπλέον.

Για το στήσιμο

  • Λαδώνουμε 1 πυράντοχο σκεύος μακρόστενο ή ταψί διάστασης 25×40εκ. και το πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.
  • Στρώνουμε μέσα τις μισές μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με το 1/2 τυρί.
  • Απλώνουμε από πάνω τη μισή σάλτσα κιμά και στρώνουμε τις υπόλοιπες μελιτζάνες σε δεύτερη στρώση.
  • Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και περιχύνουμε με τον υπόλοιπο κιμά.
  • Απλώνουμε την εύκολη μπεσαμέλ στο μουσακά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180°C, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
  • Αφήνουμε να κρυώσει λίγο ο μουσακάς, ώστε να κόβεται, και σερβίρουμε.