Ηράκλειο: 25oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Μουσεία στην Κρήτη: Αυτά τα 10 πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς

25.03.2024, 11:42

Μια λίστα με τα πιο εμβληματικά μουσεία στο νησί 

Το νησί της Κρήτης, φημίζεται για πολλά πράγματα. Ένα από αυτά, είναι τα μουσεία που το κοσμούν. Υπάρχει ποικιλία στα μουσεία, καθώς μπορείς να βρεις από μουσεία τέχνης μέχρι… μουσεία ιστορίας.

Εμείς, σου ετοιμάσαμε μια λίστα με τα 10 μουσεία, τα οποία, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς, ανεξαρτήτως αν είσαι τουρίστας στο νησί ή όχι.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Το αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου, είναι ένα από τα παλιότερα και πιο αξιόλογα μουσεία στην Ελλάδα και ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη. Τα εκθέματα του, περιλαμβάνουν αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλες τις περιόδους της κρητικής προϊστορίας και ιστορίας, που καλύπτουν περίπου 5.500 χρόνια, από τη Νεολιθική εποχή μέχρι τους Ρωμαϊκούς χρόνους. Κυρίαρχη θέση στις συλλογές του, ωστόσο, κατέχουν τα μοναδικά αριστουργήματα της Μινωικής τέχνης, την οποία μπορεί κανείς να θαυμάσει σε όλη την εξέλιξη.

Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και κατασκευάστηκε σε τρείς φάσεις, από το 1935 ως το 1958. Το κτήριο του Μουσείου αποτελεί σημαντικό δείγμα του μοντέρνου αρχιτεκτονικού κινήματος στην Ελλάδα.

Ξανθουδίδη και Χατζηδάκη 1, Ηράκλειο, τηλ. 2810-279000.

Ώρες λειτουργίας: από 15/04 έως 31/10 2019 Δευτέρα και Τετάρτη-Κυριακή 08.00-20.00, Τρίτη 10.00-20.00.

Είσοδος: 10 ευρώ (Μουσείο και Κνωσός: ενιαίο 16 ευρώ).

MΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

MΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, μετά από τις εργασίες επέκτασης και πλήρους αναστήλωσής του (2009), αποτελεί έναν σύγχρονο μουσειακό χώρο υψηλών προδιαγραφών, περίπου 1000 τ.μ. ο οποίος, συμπλήρωσε την παλιά Δημοτική Πινακοθήκη «Λ.Κανακάκις» (1992) και το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας (1995).

Διαθέτει μία μόνιμη συλλογή περίπου 700 έργων. Πρόκειται για αντιπροσωπευτικά έργα της δουλειάς του Ρεθύμνιου καλλιτέχνη Λευτέρη Κανακάκι και έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής πραγματικότητας από το 1950 ως σήμερα.

Το Μ.Σ.Τ. Κρήτης, στον κεντρικό του χώρο (Μεσολογγίου 32), παρουσιάζει, ανά περιόδους, μέρος από τα έργα της Μόνιμης Συλλογής ενώ σε κάποιες από τις αίθουσες του κτιρίου ή σε εναλλακτικούς χώρους που χρησιμοποιεί (κτίρια με ιδαίτερο πολιτιστικό ενδιαφέρον), φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις πανελλήνιου και διεθνούς περιεχομένου.
Παράλληλα πραγματοποιεί προγράμματα και συνεργασίες με φορείς αντίστοιχους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Μεσολογγίου 32, Ρέθυμνο, τηλ. 28310-52530.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 09.00-14.00 και 19.00-21.00, Σάββατο-Κυριακή 10.00-15.00.

Είσοδος: 3 ευρώ.

ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Στην είσοδο του λιμανιού των Χανίων βρίσκεται το Φρούριο ΦΙΡΚΑ το οποίο κατασκεύασαν οι Ενετοί (1204-1669, τα Χανιά είχαν πέσει από το 1645) για να εγκαταστήσουν την τοπική φρουρά.

Μετέπειτα οι Οθωμανοί (1669-1898) το χρησιμοποίησαν για τον ίδιο σκοπό και εγκατέστησαν τη Διοίκηση της Μεραρχίας. Από τότε παρέμεινε η ονομασία «ΦΙΡΚΑ» που στα Οθωμανικά Τουρκικά σημαίνει στρατώνας. Εδώ την 1η Δεκεμβρίου 1913 υψώθηκε η Ελληνική σημαία επισφραγίζοντας την ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ με τη μητέρα Ελλάδα.

Στην είσοδο του Φρουρίου αυτού βρίσκεται το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης που ιδρύθηκε για να στεγάσει και να διαφυλάξει τις Ναυτικές μας παραδόσεις και ειδικότερα της Κρήτης που υπήρξαν πηγή Εθνικής Επιβίωσης, προόδου και μεγαλείου της Χώρας.

Προικοδοτήθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό και λειτουργεί με την αμέριστη συμπαράσταση της Αντιπεριφέρειας Χανίων, του Δήμου Χανίων και του Ναυστάθμου Κρήτης.

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, εγκαινιάσθηκε την 27 Μαΐου 1973,που συνέπεσε με τη 32η επέτειο της Μάχης της Κρήτης, από τον Αντιναύαρχο Αρ. Γιαννόπουλο Π.Ν. που την εποχή εκείνη Υπηρετούσε ως Διοικητής Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (Δ.Δ.Μ.Ν) στα Χανιά Κρήτης του οποίου υπήρξε και Ιδρυτής του.

Για το λόγο αυτό τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο της πόλεως Χανίων, ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χανίων, και με Τιμητικό Δίπλωμα – επιστολή του σωματείου οι «Φίλοι των Χανίων».

Συνεχιστές του έργου του υπήρξαν όλοι αυτοί που εργάσθηκαν με ζήλο και αγάπη. Η αρίστη κατάσταση του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας όλων αυτών, που εργάσθηκαν διαχρονικά μέχρι σήμερα ώστε το Μουσείο να θεωρείται εφάμιλλο των καλύτερων Ναυτικών Μουσείων της Ευρώπης.

Το ιστορικό της Ιδρύσεως του δεν θα είχε ιδιαίτερη αξία, εάν δεν τοποθετηθεί στο κλίμα της εποχής εκείνης και στην υποδοχή που έτυχε η ίδρυση του από την κοινωνία των Χανίων.

Ακτή Κουντουριώτη, Χανιά, τηλ. 28210-91875.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο 09.00-17.00, Κυριακή 09.00-17.30.

Είσοδος: 3 ευρώ.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορία Κρήτης (ΜΦΙΚ) του Πανεπιστημίου Κρήτης ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 1980 στο πλαίσιο της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών (Σ.Θ.Τ.Ε.) του Πανεπιστημίου Κρήτης με το Προεδρικό Διάταγμα (1082 ΦΕΚ 274/3 1980).

Σκοπός του ΜΦΙΚ, είναι, η διατήρηση, η διαχείριση και η ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς του μεσογειακού περιβάλλοντος.

Το Μουσείο διατηρεί μόνιμους εκθεσιακούς – εκπαιδευτικούς χώρους στο Ηράκλειο Κρήτης. Στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου προβάλλονται οι ιδιαιτερότητες του κρητικού περιβάλλοντος σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα και την ανατολική Μεσόγειο. Η έκθεση έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και απευθύνεται σε μαθητές, φοιτητές και κοινό. Παράλληλα με την έκθεση, λειτουργεί και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Κατάρτισης (ΚΕ.ΠΕ.ΚΑ.) με στόχο την περιβαλλοντική εκπαίδευση μαθητών, φοιτητών και διαφόρων κατηγοριών εργαζομένων και ανέργων.

Λεωφ. Σοφοκλή Βενιζέλου, Κόλπος Δερματά, Ηράκλειο, τηλ. 2810-393630.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 09.00-21.00, Σαββατοκύριακο 10.00-21.00.

Είσοδος: 7,50 ευρώ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑΣ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑΣ

Το Μουσείο Αρχαιολογικού Χώρου Ελεύθερνας – Ο Όμηρος στην Κρήτη, είναι το πρώτο μουσείο αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη. Μολονότι μικρότερο σε μέγεθος, είναι αντίστοιχο με εκείνα της Ολυμπίας, των Δελφών και της Βεργίνας. Δημιουργήθηκε για να στεγάσει τα αποτελέσματα των ανασκαφών που διενεργούνται εδώ και τριάντα χρόνια στην αρχαία πόλη της Ελεύθερνας.

Η πρωτοτυπία αυτού του μουσείου, εκτός του γεγονότος ότι επαληθεύεται ο ομηρικός κόσμος στην Κρήτη, συνίσταται και στο ότι τα αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης θα ανανεώνονται κατά περιόδους από νέα αλλά και παλαιότερα ευρήματα των ανασκαφών. Με τον τρόπο αυτό το ενδιαφέρον του κοινού θα είναι συνεχές και θα σχετίζεται με την αποκάλυψη και την επέκταση του συνεχιζόμενου ανασκαφικού έργου στον αρχαιολογικό χώρο. Η έκθεση πλαισιώνεται από πρωτότυπες και σύγχρονες οπτικοακουστικές εφαρμογές.

Ελεύθερνα Μυλοποτάμου, Ρέθυμνο, τηλ. 28340-92501.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα και Τετάρτη-Κυριακή 10.00-18.00.

Eίσοδος: 4 ευρώ

ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Το Τέμενος Μασταμπά, με την ιδιάζουσα αρχιτεκτονική των 9 τρούλων, τα συνεχόμενα κελιά, το «Ηγουμενείο» και τον περιβάλλοντα χώρο του αποτελεί αυτό καθ’ αυτό μνημείο της πόλης του Ρεθύμνου. Έχει παραχωρηθεί στο Μ.Γ.Φ.Ι. με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού. Μετά την ολοκλήρωση της αναστήλωσης και την εκτέλεση της σχετικής μουσειολογικής μελέτης, λειτουργεί ως Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου – Γουλανδρή Φ.Ι.

Η παλαιοντολογική συλλογή του Δήμου Ρεθύμνου, που έχει παραχωρηθεί στο Μουσείο, αποτελεί τη βάση του υλικού. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει ένα σημαντικό μέρος της εξελικτικής πορείας της Κρήτης, των γεωλογικών και παλαιοντολογικών μεταβολών που υπέστη σ’ ένα βάθος χρόνου 300 εκατομμυρίων ετών. Πρωτότυπα ευρήματα των ενδημικών θηλαστικών σε αναπαραστάσεις σε πραγματικό μέγεθος και σε ανατομική διάταξη πλαισιώνουν την παρουσίαση. Ξεχωρίζουν οι νάνοι κρητικοί ελέφαντες, οι νάνοι ιπποπόταμοι και τα πολύμορφα κρητικά ελάφια, ιδιαίτερα το ροπαλοφόρο ελάφι του Ρεθύμνου, το οποίο και αποτελεί το λογότυπο του Μουσείου.

Σαθά και Μαρκέλου, Ρέθυμνο, τηλ. 28310-23083.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο, 09.00-15.00.

Είσοδος: 3 ευρώ.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

Το Μουσείο Καζαντζάκη αποδίδει τιμή στον σπουδαίο άνθρωπο του πνεύματος, τον συγγραφέα, στοχαστή, φιλόσοφο, πολιτικό, ταξιδευτή Νίκο Καζαντζάκη.

Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του πατρογονικού χωριού του Νίκου Καζαντζάκη, τους ιστορικούς Βαρβάρους (σημερινή Μυρτιά). Η Έκθεση του Μουσείου στεγάζεται σε χώρο, ο οποίος διαμορφώθηκε εκεί όπου βρισκόταν το πατρικό σπίτι της οικογένειας Ανεμογιάννη, οικογένειας συγγενικής με τον καπετάν Μιχάλη, τον πατέρα του συγγραφέα.

Ιδρύθηκε το 1983 από τον Γιώργο Ανεμογιάννη, σκηνογράφο-ενδυματολόγο, έναν από τους πρωτοπόρους του θεάτρου στην Ελλάδα. Βασικός στόχος του ήταν να διασωθεί η μνήμη του συγγραφέα και να προβληθεί το έργο και η σκέψη του. Σημαντική βοήθεια προσέφερε η Ελένη Σαμίου-Καζαντζάκη, δεύτερη σύζυγος του συγγραφέα.

Μυρτιά Ηρακλείου, τηλ. 2810-741689.

Ώρες λειτουργίας: ∆ευτέρα-Κυριακή 09.00-17.00.

Είσοδος: 5 ευρώ.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ

To Μουσείο «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» στο Λιμάνι Χερσονήσου, είναι ένας χώρος διατήρησης και προβολής της Παραδοσιακής ζωής και του Λαϊκού Πολιτισμού της Κρήτης. Πρόκειται για ένα Φυσιολαογραφικό Μουσείο με τέσσερις κύριες θεματικές συλλογές:

1. ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ

2. ΦΥΣΙΟΓΝΩΣΤΙΚΗ

3. ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ

4. ΠΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το Μουσείο «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ», λειτουργεί ως χώρος ενεργούς λαογραφίας και αντικαταναλωτικής αγωγής. Στοχεύει στο να γνωρίσει ο επισκέπτης το Φυσικό περιβάλλον και τη Λαογραφία της Κρήτης, και να νοιώσει τις βαθιές ρίζες της παράδοσης μέσα στη φύση, με την εφαρμογή της μουσειολογικής αντίληψης που επιτάσσει την εποπτική, βιωματική, ψυχική προσέγγιση με τα εκθέματα.

Χερσόνησος, Ηράκλειο, τηλ. 28970-23660.

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά εκτός Σαββάτου 09.00-14.00.

Είσοδος: 6 ευρώ.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ

Τμήμα του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας (ΙΘΟ) είναι το Μουσείο Κρητικών Βοτάνων – Herbarium Jacques Zaffran, που εγκαινιάσθηκε στις 3 Ιουνίου 2008, στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Οικολογική Θεολογία και Περιβαλλοντική Ηθική».

Το Μουσείο Κρητικών Βοτάνων στεγάζεται σε κτήριο της ΟΑΚ, που ανακαινίσθηκε με τη συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης και του Ο.Α.ΔΥ.Κ. και οργανώθηκε με την οικονομική στήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. Με επιχορήγηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων έγινε η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου.

Αρχικός θησαυρός του Μουσείου είναι τα περίπου 6.000 βότανα της Συλλογής Κρητικών Βοτάνων, που προσέφερε στην ΟΑΚ το 2003 ο Γάλλος Καθηγητής της Βοτανικής Jacques ZAFFRAN (Ζακ Ζαφράν).

Ο διακεκριμένος αυτός επιστήμονας έχει αφιερώσει τη ζωή του στην επιστημονική μελέτη της πλούσιας χλωρίδας της Κρήτης. Γεννήθηκε στην Αλγερία το 1935. Πτυχιούχος της Βοτανικής του Πανεπιστημίου του Αλγερίου, σταδιοδρόμησε στο Πανεπιστήμιο της Μασσαλίας και από το 1964 ασχολείται με τη συστηματική μελέτη των βοτάνων της Κρήτης. Το βιβλίο του για τη χλωρίδα της Κρήτης (615 σελίδες, στα Γαλλικά, 1990), αποτελεί κλασικό έργο επί του αντικειμένου. Από το 2004 έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Κρήτη προκειμένου να συνεχίσει τη μελέτη των βοτάνων και τον εμπλουτισμό της Συλλογής και να διευκολύνει την κατά το δυνατόν καλύτερη αξιοποίησή της.

Το Μουσείο Κρητικών Βοτάνων της ΟΑΚ περιλαμβάνει αίθουσα – εκθετήριο, εργαστήριο και δωμάτια για τη φιλοξενία ερευνητών. Φυσικά, και οι λοιπές εγκαταστάσεις της ΟΑΚ εξυπηρετούν και τις ανάγκες του Μουσείου.

Κολυμπάρι Χανίων, τηλ. 28240-22500.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 09.00-14.30.

Είσοδος ελεύθερη.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ «ΚΡΗΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ»

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ «ΚΡΗΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ»

Στο κέντρο της παλιάς πόλης των Χανίων στην οδό Χάληδων, κατηφορίζοντας προς το λιμάνι ο επισκέπτης της πόλης μπορεί να βρει και να επισκεφτεί το Λαογραφικό Μουσείο Χανίων «Κρητικό Σπίτι».

Εκεί μπορεί κανείς να δει και να γνωρίσει τη λαογραφική παράδοση των Χανίων μέσα από μια πλήρη συλλογή. Το Λαογραφικό Μουσείο Χανίων «Κρητικό Σπίτι» αναπαριστά χρησιμοποιώντας ακόμα και ανθρώπινα ομοιώματα τις αγροτικές και οικιακές ασχολίες, με αυθεντικά εργαλεία και τα προϊόντα που χρησιμοποιούνταν στα αγροτόσπιτα του 18oυ και 19ου αιώνα.

Εκεί μπορείτε να δείτε και τους βασικούς χώρους ενός παραδοσιακού κρητικού σπιτιού όπως αυτό ήταν διαμορφωμένο ως και το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Στο εργαστήριο που λειτουργεί υπό τη φροντίδα του Λαογραφικού Μουσείο Χανίων «Κρητικό Σπίτι» γίνονται αντιγραφές παλιών κεντημάτων αλλά και δημιουργούνται κεντητικοί πίνακες με σκηνές από τα ήθη και τα έθιμα του τόπου.

Χάληδων 46, Χανιά, τηλ. 28210-90816.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο 09.00-18.00, Κυριακή 11.00-18.00.

Είσοδος: 2 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου

Μουσεία: Γιατί ακριβαίνουν παντού τα εισιτήρια


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα