Ηράκλειο: 23oC

Μπαγιάτικο ψωμί; Φτιάχνουμε ένα εύκολο και θρεπτικό σνακ με σοκολάτα!

16.02.2024, 0:59

Αν έχει μείνει ψωμί στην τροφοθήκη μας, υπάρχει λύση

Για να γίνει ένα από τα βασικά υλικά σε μια πεντανόστιμη γκρανόλα σοκολάτας. Η διαδικασία είναι πολύ απλή, γρήγορη και μας δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο τρόπο το μπαγιάτικο ψωμί φτιάχνοντας ένα νόστιμο και θρεπτικό πρωινό ή απογευματινό σνακ.

Αν πάλι δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ γκρανόλα -ή ακόμα και αν προ ολίγου δεν γνωρίζατε καν την ύπαρξή της- τότε μάθετε πως πρόκειται για ένα μείγμα με βάση τη βρώμη, ένα από τα πιο δημοφιλή και πολυχρησιμοποιημένα πια superfoods. Πέρα από βρώμη, η γκρανόλα περιέχει συνήθως αποξηραμένα φρούτα (από δαμάσκηνα και χουρμάδες μέχρι βερίκοκα και μπανάνες), διάφορους ξηρούς καρπούς (ωμούς ή ψημένους), κάποιο λάδι, συνήθως φυτικής προέλευσης και μια γλυκαντική ουσία, όπως μέλι ή σιρόπι αγαύης.

Εμείς σε αυτή τη συνταγή θα χρησιμοποιήσουμε με έξυπνο τρόπο το προζυμένιο ψωμί, δίνοντας έτσι στο μείγμα μας μια έξτρα τραγανότητα (αφού θα ψηθεί στο φούρνο) και πιο γεμάτη γεύση, ενώ παράλληλα θα το απογειώσουμε γευστικά με προσθήκη σοκολάτας.

Δείτε παρακάτω τη συνταγή:

Γκρανόλα σοκολάτας με ψωμί
Υλικά

150 γρ. ξερό (μπαγιάτικο) ψωμί με προζύμι (χωρίς κόρες)
70 γρ. βρώμη
75 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
100 γρ. μέλι
25 ml φυτικό λάδι
1 κουτ. σούπας σκόνη κακάο
80γρ. σοκολάτα υγείας, χοντροκομμένη σε μικρά κομμάτια

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C/140°C. Κόβουμε το ψωμί σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, στη συνέχεια προσθέτουμε τη βρώμη και τα καρύδια. Ανακατεύουμε το μέλι και το λάδι σε ένα μικρό τηγάνι πάνω σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν και στη συνέχεια προσθέτουμε το κακάο και ¼ κουτ. γλυκού αλάτι.

Το ρίχνουμε πάνω από το μείγμα του ψωμιού και χρησιμοποιούμε μία σπάτουλα σιλικόνης για να ανακατέψουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο ταψί αφού πρώτα έχουμε στρώσουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε για 30-35′, ανακατεύοντας περιοδικά για να σπάμε το μείγμα μας σε μικρότερα κομμάτια. Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει. Σερβίρουμε (προαιρετικά) με γιαούρτι και μέλι.

Tips αποθήκευσης και συντήρησης

  • Αφού η γκρανόλα κρυώσει, την αποθηκεύουμε σε αεροστεγές δοχείο μέχρι 2 εβδομάδες.
  • Εάν θέλουμε να τη διατηρήσουμε για περισσότερο καιρό, τη συντηρούμε σε μικρά σακουλάκια (σε μερίδες) στην κατάψυξη έως 3 μήνες.
πριν από 1 λεπτό
Αθλητικά

Euroleague: Πρώτος στα power rankings ο Ολυμπιακός, τρίτος ο Παναθηναϊκός

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 λεπτά
Ελλάδα

Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Γιώργου Λυγγερίδη (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 λεπτά
Κρήτη

Φονικό στην Κίσσαμο: Την πόρτα του ανακριτή περνά αύριο ο 22χρονος που σκότωσε τον θείο του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Ελλάδα

Βίντεο ντοκουμέντο από την αιματηρή συμπλοκή μεταξύ νεαρών στην Θεσσαλονίκη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Πολιτική

ΟΠΕΚΕΠΕ: Σφοδρή αντιπαράθεση με αφορμή την παραίτηση του Ιωάννη Kαϊμακάμη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Ελλάδα

Λάρισα: Μάχη για τη ζωή του δίνει το μωρό που υπέστη εγκαύματα από καυτό λάδι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Αθλητικά

ΕΠΣΗ: Συστάσεις στα σωματεία για γιατρούς και απινιδωτές

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Ηράκλειο

«Τρεις Ιστορίες σε γκρίζο χρώμα» – Συγκινητική εκδήλωση από τους μαθητές της ΣΤ’ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Καστελλίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Style

Στέλιος Κρητικός στο CretaoneTV: Η σχέση του με το νησί και το πηγαίο… οικογενειακό χιούμορ!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 34 λεπτά
Ελλάδα

Ηλικιωμένη γυναίκα δέχθηκε άγριο χτύπημα ενώ τάιζε αδέσποτες γάτες

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →