Ηράκλειο: 33oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Nέα ηλιακή καταιγίδα χτυπά τη Γη τα επόμενα 24ωρα

30.05.2024, 7:30

Τι προκαλεί

Ηλιακή καταιγίδα ξανά μέσα σε λίγο διάστημα από την προηγούμενη. Όπως παρατήρησαν αστρονόμοι, υπάρχει μια έντονη δραστηριότητα στον ήλιο: 17 εκλάμψεις μέσα στην εβδομάδα κατέγραψαν, εξ ου και αναμένουν η ηλιακή καταιγίδα να πλήξει τον πλανήτη Γη τις επόμενες ημέρες.

Οι συνέπειες; Διακοπές ρεύματος και προβλήματα στη ραδιοεπικοινωνία.

Στις αρχές του Μαΐου καταγράφηκαν εντυπωσιακές εικόνες από την ηλιακή καταιγίδα, σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Όπως με το βόρειο σέλας να κατεβαίνει πιο νότια στην Ευρώπη, ακόμη και στη Λατινική Αμερική.

Πρόκειται φυσικά για ένα ασυνήθιστο γεγονός που «μπλόκαρε» τα GPS, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τον αγροτικό εξοπλισμό και τους δορυφόρους σε τροχιά.

Πλέον, η νέα ηλιακή καταιγίδα, με την ένδειξη AR3664, δημιούργησε 17 εκλάμψεις, με μία να είναι ιδιαίτερα ισχυρή, σύμφωνα με τους παρατηρητές που τις κατέγραψαν.

«Δεν έχω δει τέτοια έκρηξη στα 40 χρόνια που παρατηρώ τον ήλιο», δήλωσε ο ερασιτέχνης αστρονόμος Μίκαελ Καρρέρ από την Αυστρία στο SpaceWeather.

«Τόσο γρήγορα και τόσο μακριά στο διάστημα! Ήταν γιγάντιο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η ηλιακακή καταιγίδα AR3664 δεν είναι προς το παρόν στραμμένη απευθείας στη Γη, αλλά τα δεδομένα δείχνουν ότι θα κινηθεί προς τον πλανήτη μας, μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Εκτιμούν ότι θα μπορούσε να εξαπολύσει ηλιακές καταιγίδες.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα μπορούσε η ηλιακή καταιγίδα να προκαλέσει κύμα τυφώνων στη Γη

Υποχωρεί η ένταση της γεωμαγνητικής καταιγίδας

Γιατί οι αστροναύτες υποφέρουν από πονοκεφάλους στο διάστημα

Ισλανδία: Εντυπωσιακό βίντεο από ηφαίστειο που βράζει με φόντο το Βόρειο Σέλας