Ηράκλειο: 30oC

Νίκος Ψιλάκης: «Σίγησε» μια σπουδαία φωνή και πένα

02.11.2024, 14:29

Θλίψη και βαρύ πένθος για τον αδόκητο χαμό του σπουδαίου δημοσιογράφου και συγγραφέα 

Μια σπουδαία φωνή, συνυφασμένη με τα ερτζιανά στην Κρήτη δυστυχώς σίγησε και μια σπουδαία πένα που κόσμησε την τοπική δημοσιογραφία και λογοτεχνία και όχι μόνο δυστυχώς «έσβησε» καθώς  έφυγε από τη ζωή  ο Νίκος Ψιλάκης. Ο σπουδαίος δημοσιογράφος, συγγραφέας και φωτογράφος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών, έπειτα από σκληρή μάχη με την επάρατη νόσο. Η είδηση έχει πέσει βαριά στην τοπική κοινωνία της Κρήτης, με την απώλεια για τον χώρο της δημοσιογραφίας, των γραμμάτων και των τεχνών να είναι πραγματικά ανυπολόγιστη. Οι Κρητικοί δεν μπορούν να πιστέψουν ότι δεν θα ακουστεί ξανά μια φωνή την οποία είχαν συνηθίσει να ακούν καθημερνά επί δεκαετίες στους ραδιοφωνικούς τους δέκτες. Ούτε ότι δεν θα  ξαναδούν γραπτό από έναν τόσο ξεχωριστό και ταλαντούχο άνθρωπο που αποτελούσε «κόσμημα» για τον δημοσιογραφικό αλλά και λογοτεχνικό κόσμο, έχοντας βάλει άλλωστε τη δική του σφραγίδα για την ανάδειξη της λαογραφίας, των ηθών και εθίμων της Κρήτης. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σκεπάσει τον σπουδαίο Νίκο Ψιλάκη…

Νίκος Ψιλάκης

Ποιος ήταν ο Νίκος Ψιλάκης 

O Νίκος Ψιλάκης ήταν δημοσιογράφος και συγγραφέας (Μάστερ Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας). Είχε τιμηθεί με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το έργο του «Μοναστήρια και Ερημητήρια της Κρήτης», με το βραβείο των δημοσιογραφικών ενώσεων της Ελλάδας και με το βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» για την προσφορά του στα Γράμματα.

Είχε επιμεληθεί το σενάριο και την έρευνα σε περισσότερα από 80 ντοκιμαντέρ στην κρατική τηλεόραση (1986-1993) με λαογραφικό ή και γενικότερο πολιτιστικό περιεχόμενο. Είχε διατελέσει συντάκτης και συνεργάτης εφημερίδων, εκδότης περιοδικού, διευθυντής σύνταξης καθημερινής εφημερίδας, σύμβουλος έκδοσης περιοδικών, επιμελητής επιστημονικών εκδόσεων και τα τελευταία 25 χρόνια επιμελείται και παρουσιάζει τρίωρη καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπή. Είχεπραγματοποιήσει δώδεκα εκθέσεις φωτογραφίας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ.

Είχε διδάξει Ιστορία και Μοναστηριολογία σε Περιφερειακά Επιμορφωτικά Κέντρα Φιλολόγων, σε σεμινάρια Ξεναγών και έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις για θέματα των ερευνητικών ενδιαφερόντων του σε Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης με θέμα την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας.

Είχε λάβει μέρος ως εισηγητής σε περισσότερα από 200 συνέδρια και εκδηλώσεις. Ανάμεσα σ’ αυτά συγκαταλέγονται εισηγήσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Φιλανδία, Βέλγιο κ.α.), στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στην Ιαπωνία, σχετικά με το κρητικό – μεσογειακό διατροφικό πρότυπο, το ελαιόλαδο και άλλα θέματα πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Επίσης, υπήρξε εισηγητής σε ημερίδα για το Ελαιόλαδο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Είχε γράψει περισσότερα από 25 βιβλία ανάμεσα στα οποία είναι: Ο πολιτισμός της ελιάς. Το ελαιόλαδο (σε συνεργασία με τους Μαρία Ψιλάκη και Ηλία Καστανά), Το ψωμί των Ελλήνων, Κρητική Παραδοσιακή Κουζίνα, Ελαίας στέφανος. Η ελιά και τα στεφάνια της στον πολιτισμό των Ελλήνων, Τα βότανα στην κουζίνα, Μοναστήρια και Ερημητήρια της Κρήτης, Λαϊκές τελετουργίες στην Κρήτη – Έθιμα στον κύκλο του χρόνου, Κρητική Μυθολογία, Οίνοψ Πόντος, Ταξίδια και έρευνες στην Κρήτη του 1850 (σχολιασμός της ελληνικής μετάφρασης του έργου του περιηγητή T.A.B. Spratt). Τα βιβλία «Ελαιόλαδο», «Κρητική Παραδοσιακή Κουζίνα», «Το ψωμί και τα γλυκίσματα των Ελλήνων» και τα «Βότανα στην Κουζίνα» έχουν γραφτεί σε συνεργασία με την κ. Μαρία Ψιλάκη.

Βιβλία του έχουν μεταφραστεί στην αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ολλανδική, ρωσική, κινέζικη και γιαπωνέζικη γλώσσα. Ήταν μέλος της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας και υπήρξε για σειρά ετών Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Γεύσης (1997-2007). Υπήρξε μέλος της επιτροπής του ΕΟΤ για την καθιέρωση της ελληνικής γαστρονομίας.

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα