Ηράκλειο: 27oC

Ντολμαδάκια Γιαλαντζί: Η παραδοσιακή συνταγή για νόστιμα νηστίσιμα ντολμαδάκια

19.02.2025, 15:17

Αυτά τα μικρά «διαμαντάκια» της ελληνικής κουζίνας σερβίρονται κρύα, με λίγο λεμόνι ή γιαούρτι

Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί είναι μια από τις πιο αγαπημένες ελληνικές νηστίσιμες συνταγές, που ξεχωρίζει για τη λεπτή γεύση του αρωματικού ρυζιού τυλιγμένου σε τρυφερά αμπελόφυλλα.

Ιδανικά για περιόδους νηστείας, αλλά και για κάθε περίσταση, αυτά τα μικρά «διαμαντάκια» της ελληνικής κουζίνας σερβίρονται κρύα, με λίγο λεμόνι ή γιαούρτι.

Υλικά

  • 50-60 αμπελόφυλλα (φρέσκα ή σε άλμη)
  • 1½ φλιτζάνι ρύζι γλασέ
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι χυμός λεμονιού
  • 1 ντομάτα, τριμμένη
  • ½ ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • ½ ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
  • ½ ματσάκι δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • Αλάτι & πιπέρι
  • 1½ φλιτζάνι νερό

Εκτέλεση

Προετοιμασία αμπελόφυλλων

  • Αν χρησιμοποιείς φρέσκα αμπελόφυλλα, τα ζεματάς σε βραστό νερό για 1-2 λεπτά και τα στραγγίζεις.
  • Αν είναι σε άλμη, τα ξεπλένεις καλά με κρύο νερό για να φύγει η περίσσεια αλατιού.

Ετοιμασία γέμισης

  • Σε ένα τηγάνι, σοτάρεις το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια με το μισό ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσουν.
  • Προσθέτεις το ρύζι και ανακατεύεις για 2-3 λεπτά.
  • Προσθέτεις την τριμμένη ντομάτα, τον άνηθο, τον δυόσμο, τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Ρίχνεις ½ φλιτζάνι νερό και σιγοβράζεις για 5 λεπτά.

Τύλιγμα ντολμάδων

  • Απλώνεις ένα αμπελόφυλλο με τη γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω.
  • Βάζεις 1 κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση κοντά στη βάση του φύλλου.
  • Διπλώνεις τις άκρες προς τα μέσα και τυλίγεις σφιχτά.

Μαγείρεμα

  • Στρώνεις μερικά αμπελόφυλλα στον πάτο μιας κατσαρόλας και τοποθετείς τα ντολμαδάκια σε σειρές, σφιχτά το ένα δίπλα στο άλλο.
  • Περιχύνεις με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και 1 φλιτζάνι νερό.
  • Σκεπάζεις με ένα πιάτο για να μη διαλυθούν στο βράσιμο.
  • Σιγοβράζεις για 40-45 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα αμπελόφυλλα και να απορροφηθεί το νερό.

Σερβίρισμα

Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί τρώγονται κρύα και συνοδεύονται υπέροχα με επιπλέον λεμόνι, γιαούρτι ή ταχίνι.

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα