Ηράκλειο: 18oC

Ντολμαδάκια Γιαλαντζί: Η παραδοσιακή συνταγή για νόστιμα νηστίσιμα ντολμαδάκια

19.02.2025, 15:17

Αυτά τα μικρά «διαμαντάκια» της ελληνικής κουζίνας σερβίρονται κρύα, με λίγο λεμόνι ή γιαούρτι

Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί είναι μια από τις πιο αγαπημένες ελληνικές νηστίσιμες συνταγές, που ξεχωρίζει για τη λεπτή γεύση του αρωματικού ρυζιού τυλιγμένου σε τρυφερά αμπελόφυλλα.

Ιδανικά για περιόδους νηστείας, αλλά και για κάθε περίσταση, αυτά τα μικρά «διαμαντάκια» της ελληνικής κουζίνας σερβίρονται κρύα, με λίγο λεμόνι ή γιαούρτι.

Υλικά

  • 50-60 αμπελόφυλλα (φρέσκα ή σε άλμη)
  • 1½ φλιτζάνι ρύζι γλασέ
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι χυμός λεμονιού
  • 1 ντομάτα, τριμμένη
  • ½ ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • ½ ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
  • ½ ματσάκι δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • Αλάτι & πιπέρι
  • 1½ φλιτζάνι νερό

Εκτέλεση

Προετοιμασία αμπελόφυλλων

  • Αν χρησιμοποιείς φρέσκα αμπελόφυλλα, τα ζεματάς σε βραστό νερό για 1-2 λεπτά και τα στραγγίζεις.
  • Αν είναι σε άλμη, τα ξεπλένεις καλά με κρύο νερό για να φύγει η περίσσεια αλατιού.

Ετοιμασία γέμισης

  • Σε ένα τηγάνι, σοτάρεις το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια με το μισό ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσουν.
  • Προσθέτεις το ρύζι και ανακατεύεις για 2-3 λεπτά.
  • Προσθέτεις την τριμμένη ντομάτα, τον άνηθο, τον δυόσμο, τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Ρίχνεις ½ φλιτζάνι νερό και σιγοβράζεις για 5 λεπτά.

Τύλιγμα ντολμάδων

  • Απλώνεις ένα αμπελόφυλλο με τη γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω.
  • Βάζεις 1 κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση κοντά στη βάση του φύλλου.
  • Διπλώνεις τις άκρες προς τα μέσα και τυλίγεις σφιχτά.

Μαγείρεμα

  • Στρώνεις μερικά αμπελόφυλλα στον πάτο μιας κατσαρόλας και τοποθετείς τα ντολμαδάκια σε σειρές, σφιχτά το ένα δίπλα στο άλλο.
  • Περιχύνεις με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και 1 φλιτζάνι νερό.
  • Σκεπάζεις με ένα πιάτο για να μη διαλυθούν στο βράσιμο.
  • Σιγοβράζεις για 40-45 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα αμπελόφυλλα και να απορροφηθεί το νερό.

Σερβίρισμα

Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί τρώγονται κρύα και συνοδεύονται υπέροχα με επιπλέον λεμόνι, γιαούρτι ή ταχίνι.

πριν από 4 λεπτά
Ελλάδα

Φοινικούντα: Ραντεβού των συλληφθέντων μια μέρα πριν τους πιάσουν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 λεπτά
Κόσμος

Γνωστή αεροπορική εταιρεία «κόβει» 800.000 θέσεις σε 9 αεροδρόμια λόγω υψηλών φόρων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Style

Τα σκαλιά της εκκλησίας ανεβαίνει γνωστή δημοσιογράφος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Πηγαδάκια

Οι θεσμικοί ρόλοι μπήκαν στην… άκρη!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Κρήτη

Πένθος στο Ρέθυμνο: Έφυγε από τη ζωή η Σοφία Χνάρη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Style

Τα 3 ζώδια που θα συναντήσουν το άτομο των ονείρων τους φέτος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Νέα καραβιά με μετανάστες στον Τσούτσουρα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Παράταση 15 ημερών στην άρδευση – Οι αγρότες μετρούν ζημιές και προσεύχονται να… βρέξει!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 37 λεπτά
Style

Ποιοι είναι οι διαγωνιζόμενοι που μπήκαν στο σπίτι του GNTM; (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 38 λεπτά
Ελλάδα

Νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας: Τσακώθηκαν και απείλησε με… κουζινομάχαιρο την πρώην σύντροφό του

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →