Ηράκλειο: 12oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Ντολμαδάκια Γιαλαντζί: Η παραδοσιακή συνταγή για νόστιμα νηστίσιμα ντολμαδάκια

19.02.2025, 15:17

Αυτά τα μικρά «διαμαντάκια» της ελληνικής κουζίνας σερβίρονται κρύα, με λίγο λεμόνι ή γιαούρτι

Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί είναι μια από τις πιο αγαπημένες ελληνικές νηστίσιμες συνταγές, που ξεχωρίζει για τη λεπτή γεύση του αρωματικού ρυζιού τυλιγμένου σε τρυφερά αμπελόφυλλα.

Ιδανικά για περιόδους νηστείας, αλλά και για κάθε περίσταση, αυτά τα μικρά «διαμαντάκια» της ελληνικής κουζίνας σερβίρονται κρύα, με λίγο λεμόνι ή γιαούρτι.

Υλικά

  • 50-60 αμπελόφυλλα (φρέσκα ή σε άλμη)
  • 1½ φλιτζάνι ρύζι γλασέ
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι χυμός λεμονιού
  • 1 ντομάτα, τριμμένη
  • ½ ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • ½ ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
  • ½ ματσάκι δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • Αλάτι & πιπέρι
  • 1½ φλιτζάνι νερό

Εκτέλεση

Προετοιμασία αμπελόφυλλων

  • Αν χρησιμοποιείς φρέσκα αμπελόφυλλα, τα ζεματάς σε βραστό νερό για 1-2 λεπτά και τα στραγγίζεις.
  • Αν είναι σε άλμη, τα ξεπλένεις καλά με κρύο νερό για να φύγει η περίσσεια αλατιού.

Ετοιμασία γέμισης

  • Σε ένα τηγάνι, σοτάρεις το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια με το μισό ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσουν.
  • Προσθέτεις το ρύζι και ανακατεύεις για 2-3 λεπτά.
  • Προσθέτεις την τριμμένη ντομάτα, τον άνηθο, τον δυόσμο, τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Ρίχνεις ½ φλιτζάνι νερό και σιγοβράζεις για 5 λεπτά.

Τύλιγμα ντολμάδων

  • Απλώνεις ένα αμπελόφυλλο με τη γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω.
  • Βάζεις 1 κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση κοντά στη βάση του φύλλου.
  • Διπλώνεις τις άκρες προς τα μέσα και τυλίγεις σφιχτά.

Μαγείρεμα

  • Στρώνεις μερικά αμπελόφυλλα στον πάτο μιας κατσαρόλας και τοποθετείς τα ντολμαδάκια σε σειρές, σφιχτά το ένα δίπλα στο άλλο.
  • Περιχύνεις με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και 1 φλιτζάνι νερό.
  • Σκεπάζεις με ένα πιάτο για να μη διαλυθούν στο βράσιμο.
  • Σιγοβράζεις για 40-45 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα αμπελόφυλλα και να απορροφηθεί το νερό.

Σερβίρισμα

Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί τρώγονται κρύα και συνοδεύονται υπέροχα με επιπλέον λεμόνι, γιαούρτι ή ταχίνι.

πριν από 8 λεπτά
Ηράκλειο

Παρατείνεται η καταβολή βεβαιωμένων οφειλών των πυρόπληκτων στα Χανιά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Ηράκλειο

Κρήτη: Καταδικάστηκε ο ψευτοερευνητής για απόπειρα εξαπάτησης της οικογένειας του 33χρονου γιατρού

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Καιρός

Με τι καιρό θα κάνουμε Χριστούγεννα στην Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Κόσμος

Πρόταση γάμου on camera κατά την διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου του Βλαντιμίρ Πούτιν – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Ελλάδα

Δίκη υποκλοπών – Κατέθεσε ο «κρεοπώλης»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Η Λεωφόρος Κνωσού έγινε… Λεωφόρος των Αστεριών – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Ελλάδα

Περιστατικό άγριας βίας στην Θεσσαλονίκη: 29χρονος εμβόλισε πατίνι και γρονθοκόπησε τον 28χρονο οδηγό του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Θρήνος για τον πρόωρο θάνατο του αγαπητού Κωνσταντίνου πατέρα τριών μικρών παιδιών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 36 λεπτά
Ελλάδα

Τραγωδία με βρέφος: Μπέμπα μου ξυπνά φώναξε ο πατέρας – «Ξυπνήσαμε και τη βρήκαμε παγωμένη»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 43 λεπτά
Ελλάδα

Σέρρες: Επιτέθηκαν σε 55χρονη και της έκλεψαν τσάντες

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →