Ηράκλειο: 32oC

Ντολμαδάκια στον φούρνο με ανοιξιάτικα τυριά και μυρωδικά

28.04.2024, 18:24

Μια εύκολη σε εκτέλεση συνταγή που θα ξετρελάνει τους πάντες

Πρωτότυπα ντολμαδάκια στον φούρνο με ανοιξιάτικα τυριά, ένας λαχταριστός μεζές για την παρέα, για τα τραπέζια μας, για να συνοδεύουμε το κρασί ή το απόσταγμα της αρεσκείας μας.

Υλικά

Τεμάχια: για περίπου 60

Για τα αμπελόφυλλα

  • 70 αμπελόφυλλα φρέσκα ή από βάζο
  • 1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 80 ml χυμός λεμονιού
  • 1 φλούδα από λεμόνι
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη γέμιση

  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 2-3 σπαράγγια, σε λεπτές ροδέλες
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 250 γρ. ξινομυζήθρα, θρυμματισμένη
  • 250 γρ. φρέσκια μυζήθρα, θρυμματισμένη
  • 200 γρ. κεφαλοτύρι νιώτικο ή άλλο, τριμμένα
  • 6 κλωνάρια δυόσμου, χοντροκομμένα
  • 3 κλωνάρια θυμαριού, ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. φιστίκι κελυφωτό, χοντροκομμένο
  • 50 γρ. σταφίδες μαύρες
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

  • Για να φτιάξουμε ντολμαδάκια στον φούρνο με ανοιξιάτικα τυριά και μυρωδικά, σοτάρουμε σε φαρδιά κατσαρόλα το κρεμμύδι στο λάδι σε δυνατή φωτιά για 5-6 λεπτά.
  • Ρίχνουμε τον χυμό, τα αμπελόφυλλα, τη φλούδα, 500 ml ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι, και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φύλλα, αλλά όχι να λιώσουν.
  • Σουρώνουμε και ρίχνουμε τα υγρά σε κατσαρολάκι.
  • Αφήνουμε τα φύλλα να κρυώσουν.
  • Βράζουμε τα υγρά σε μέτρια φωτιά για 8-10 λεπτά, μέχρι να δέσουν ελαφρώς.

Γέμιση

  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμυδάκι και τα σπαράγγια με αλατοπίπερο για 3-4 λεπτά.
  • Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Σε μπολ ανακατεύουμε τα τυριά, το ξύσμα, τον δυόσμο, το θυμάρι, τα φιστίκια και τις σταφίδες.
  • Προσθέτουμε το κρεμμυδάκι και τα σπαράγγια και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλατοπίπερο.
  • Διαλέγουμε τα σκληρά αμπελόφυλλα και τα στρώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί (θέλουμε τα ντολμαδάκια να χωράνε σε μία σειρά, αλλιώς τα ψήνουμε σε δύο ταψιά). Κρατάμε 5-6 φύλλα, για να σκεπάσουμε τα ντολμαδάκια.
  • Ανοίγουμε ένα ένα τα αμπελόφυλλα, βάζουμε στο κέντρο 1-2 κουτ. γλυκού γέμιση και τυλίγουμε σε ντολμαδάκια.
  • Τα τοποθετούμε στο ταψί κυκλικά το ένα δίπλα στο άλλο και από πάνω σκεπάζουμε με τα αμπελόφυλλα που κρατήσαμε στην άκρη.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  • Ρίχνουμε στο ταψί τα υγρά από το βράσιμο των φύλλων και ψήνουμε τα ντολμαδάκια για 10 λεπτά, μέχρι να ζεσταθούν τα τυριά.

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης

Κρήτη: Ποιο νομό επηρέασε περισσότερο η Αφρικανική σκόνη που έπνιξε» το νησί

Ιεράπετρα: «Όχι» στο έθιμο της φουνάρας την Ανάσταση λέει η Π/Υ

Τουρισμός: Πού θα κάνουν Πάσχα το 2024 οι Έλληνες – Τι εκτιμούν οι φορείς για την Κρήτη

πριν από 1 λεπτό
Κρήτη

Ναταλία Λιονάκη: Πώς είναι σήμερα η Κρητικιά μοναχή Φεβρωνία στην Κένυα – Δείτε φωτογραφία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 λεπτά
Ηράκλειο

Εκτεταμένες εργασίες συντήρησης σχολικών κτιρίων στο Δήμο Μαλεβιζίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Ελλάδα

Νέες αποκαλύψεις στην Πάτρα: Αυτή είναι η αιτία θανάτου του 2,5 μηνών βρέφους – Τι έδειξε το πόρισμα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: O Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα παραστεί στις τελετές αγιασμού σε δύο σχολικές μονάδες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Ελλάδα

Πάτρα: «Το παιδί είχε συνεχώς νέες μελανιές», λέει η γιαγιά του βρέφους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Απελπίστηκαν από τον Αποσελέμη-στρέφονται στην αφαλάτωση!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Ελλάδα

Άγρια επίθεση στη Θεσσαλονίκη: Ποινική δίωξη σε 18χρονο που «έσπασε» στο ξύλο 13χρονο (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Ηράκλειο

ΔΕΥΑΗ: Αποκατάσταση βλάβης σε γεώτρηση του Αϊ-Στράτηγου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Κόσμος

Άγγλος διαιτητής κατηγορείται για άσεμνο βίντεο με ανήλικο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Ελλάδα

Αυτοκίνητο έπιασε φωτιά την ωρα που βρισκόταν μέσα ο οδηγός (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα