Ηράκλειο: 25oC

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κλιματικής Αλλαγής στην ημερίδα της Ακαδημίας Αθηνών και του Harvard Chan School of Public Health

25.04.2025, 17:46

Η ημερίδα φιλοξένησε σημαντικές παρεμβάσεις

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με τίτλο «Διατροφικά Συστήματα, Υγεία, Βιώσιμη Γεωργία και Κλιματική Αλλαγή: Προκλήσεις, Προοπτικές και Δράση», την Παρασκευή 25 Α-πριλίου 2025, στην Ανατολική Αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών, με τη συνεργασία του Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Στο πλαίσιο της ημερίδας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για την Κλιματική Αλλαγή και τη Βιώσιμη Κινητικότητα, Γιάννης Αναστασάκης, μίλησε για τον Περιφερειακό Μηχανισμό Υπο-στήριξης της Κρήτης για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή. Αναφέρθηκε στις δυσκο-λίες διασύνδεσης της επιστημονικής γνώσης με τη λήψη αποφάσεων στην τοπική αυτοδιοί-κηση και στην ανάγκη νέων μοντέλων συνεργασίας που θα παρέχουν πρακτικές, μεταφρα-σμένες λύσεις με άμεσο και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο. Τόνισε ότι η Κρήτη αποτελεί hot spot της κλιματικής αλλαγής και παρουσίασε την ανάγκη δημιουργίας μόνιμου διαθεματικού σχήματος συνεργασίας με την επιστημονική και ερευνητική κοινότητα.

Παράλληλα, εξήρε το έργο της Αντωνίας Τριχοπούλου, αναδεικνύοντας τη στρατηγική της Περιφέρειας για την προώθηση βιώσιμων γεωργικών πρακτικών, τη σύνδεσή τους με τον τουρισμό και την προστασία της Κρητικής διατροφής ως βάση της μεσογειακής διατροφής και μοχλό για την αποκατάσταση της υγείας του πληθυσμού. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη συνεργασία με τον καθηγητή Πέτρο Κουτράκη για τη μελέτη των επιπτώσεων της κλι-ματικής αλλαγής στη δημόσια υγεία, όπως αποτυπώνεται μέσα από τις αυξημένες εισαγω-γές ασθενών με καρδιολογικά και αναπνευστικά νοσήματα.

Η ημερίδα φιλοξένησε σημαντικές παρεμβάσεις. Ο Πέτρος Κουτράκης και η Kari Nadeau από το Harvard Chan School παρουσίασαν επιστημονικά δεδομένα για τη σύνδεση κλιματι-κής αλλαγής και υγείας. Ο Παναγιώτης Γιάλλουρος (Πανεπιστήμιο Κύπρου) ανέλυσε τις καταιγίδες σκόνης της Ανατολικής Μεσογείου και τις επιπτώσεις τους. Η Σεβαστή Χατζοπού-λου μίλησε για την ανάγκη πολιτικών λύσεων βασισμένων στην επιστήμη στον αγροδιατρο-φικό τομέα. Η Φαίη Ορφανίδου παρουσίασε το παράδειγμα του Λεμονοδάσους Πόρου ως πρότυπο βιωσιμότητας. Ο Χρήστος Παπαδημητρίου (Columbia University) αναφέρθηκε στην τεχνητή νοημοσύνη και την κλιματική αλλαγή.

Τέλος, η Εύα Δουζίνα παρουσίασε προτάσεις για την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια, ενώ ο Δη-μήτρης Πουρσανίδης μίλησε για τον ρόλο των θαλάσσιων λιβαδιών στα οικοσυστήματα.

Η ημερίδα έκλεισε με αναφορά στην πρωτοβουλία Delphi School και μια πλούσια γενική συ-ζήτηση, επιβεβαιώνοντας τη σημασία της διεπιστημονικής συνεργασίας, της καινοτομίας στη λήψη αποφάσεων και της τοπικής δράσης με παγκόσμια προοπτικήΑναστασάκης

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα