Ηράκλειο: 31oC

Ο αποχωρισμός της Ιεράς Οδού, η φυγή Κασσελάκη και οι βουλευτές που ακολουθούν – Το παρασκήνιο του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ

09.11.2024, 7:36

Οι προκλήσεις της επόμενης μέρας στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά και από το Συνέδριο της διάσπασης εντός και εκτός της αίθουσας

Ισως το πιο έντονο, συγκρουσιακό και πρωτοφανές κεφάλαιο για την ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ, γράφτηκε σήμερα, εντός και εκτός της αίθουσας στην Ιερά Οδό, επισφραγίζοντάς τη νέα διάσπαση του κόμματος, την αποχώρηση του Στέφανου Κασσελάκη από αυτό, αλλά και την προαναγγελία νέου φορέα από τον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αποχώρηση του Στέφανου Κασσελάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ Συμμαχία και η προαναγγελθείσα για σήμερα Σάββατο, στις 13.00, αναγγελία νέου κόμματος «βάζει φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό.

Από νωρίς το απόγευμα χιλιάδες αντιπρόσωποι και άλλα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον χώρο στο Gazi Hall στην Ιερά Οδό. Το συνέδριο είχε εμφανώς εγγενείς οργανωτικές αδυναμίες. Επιτρεπόταν η πρόσβαση μόνο στους συνέδρους και σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους, ενώ η παραλαβή καρτών καθυστέρησε, αλλά γινόταν και με αργούς ρυθμούς.

Ταυτόχρονα με την συγκέντρωση κόσμου έξω από τον συνεδριακό χώρο, ξεκίνησαν και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα από το στρατόπεδο Κασσελάκη, που ούτως ή άλλως έριχνε λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης καταγγέλλοντας διαρκώς αποκλεισμούς και νοθεία των αποτελεσμάτων. Συνεργάτες του εμφάνιζαν το σύνολο του κόσμου ως υποστηρικτές του πρώην προέδρου του κόμματος, θέλοντας να πολλαπλασιάσουν μια ούτως ή άλλως αριθμητικά ισχυρή παρουσία υποστηρικτών του.

Σχεδόν τρεις ώρες μετά την προγραμματισμένη ώρα έναρξης, η Ράνια Σβίγκου έλαβε τον λόγο και εισηγήθηκε το προεδρείο του Συνεδρίου. Υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη που βρίσκονταν κατά κύριο λόγο στον εξώστη, προχώρησαν σε γιουχαΐσματα και φωνασκίες. Eξω από τον συνεδριακό χώρο λάμβαναν χώρα σπρωξίματα, αψιμαχίες και εντάσεις, με την πλευρά Κασσελάκη να υποστηρίζει πως η πλειοψηφία απέκλεισε συνέδρους και ολόκληρες οργανώσεις μελών.

Ο Στ. Κασσελάκης, στη διάρκεια του απογεύματος, έδωσε δύο φορές το «παρών» έξω από το Gazi Live. Στην πρώτη επίσκεψη πραγματοποίησε έναν «γύρο θριάμβου» για να χαιρετήσει τους υποστηρικτές του οι οποίοι φώναζαν συνθήματα «Στέφανε προχώρα, άλλαξέ τα όλα» και «Στέφανε θυμήσου, η βάση είναι μαζί σου». Στη δεύτερη, έστειλε το μήνυμα ότι μέσα συνεδριάζουν οι «VIP» και έξω είναι αποκλεισμένη η «πλέμπα», όπως είπε.

Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την ώρα που κόσμος παρέμενε ακόμη συγκεντρωμένος έξω από το κτίριο κι ενώ σύνεδροι αδυνατούσαν να εισέλθουν, η Ράνια Σβίγκου κήρυττε την έναρξη του συνεδρίου. Κουμουνδούρου και «87» υποστήριξαν πως μη εκλεγμένοι οπαδοί του Στ. Κασσελάκη εμπόδισαν συνέδρους να μπουν στον χώρο. Η πλευρά Κασσελάκη κατήγγειλε αποκλεισμούς συνέδρων και ζήτησε την παραίτηση της Πολιτικής Γραμματείας. Στο εσωτερικό του Gazi Live μερικές δεκάδες οπαδοί του κ. Κασσελάκη δημιούργησαν ένταση όσο μιλούσαν από το βήμα η Ράνια Σβίγκου και ο Νίκος Παππάς.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «οργανωμένο σχέδιο τραμπουκισμού». Η Θεοδώρα Τζάκρη κατέθεσε στο προεδρείο φλασάκι με υπογραφές υπέρ της υποψηφιότητας Κασσελάκη με τον Γιάννη Μαντζουράνη να το απορρίπτει. Στο μεταξύ οι βουλευτές Αλέξανδρος Αυλωνίτης και Πέτρος Παππάς -αμφότεροι υποστηρικτές του Στ. Κασσελάκη- ανεξαρτητοποιήθηκαν και ακολούθησε δήλωση της Ραλίας Χρηστίδου που αναφέρει ότι δεν χωράει σε αυτό το κόμμα. Η νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ έχει και επίσημα ξεκινήσει.

Οι τέσσερις υποψήφιοι άρχισαν να παίρνουν τον λόγο και σταδιακά οι υποστηρικτές Κασσελάκη αποχώρησαν από την αίθουσα του συνεδρίου. Κόσμος συνέχισε να δίνει το «παρών» έξω από το Gazi Live ενώ σταδιακά σύνεδροι και από την πλειοψηφία κατάφεραν να μπουν στον χώρο όπου έτσι κι αλλιώς το συνέδριο πραγματοποιείται υβριδικά. Οι υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη κατηφόρισαν στον Ταύρο όπου ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το κόμμα και τη δημιουργία του πιο «ανεξάρτητου, ρηξικέλευθου κινήματος στη χώρα».

Στον Ταύρο οι «κασσελίστας» υποδέχονται με χειροκροτήματα το νέο κόμμα και στο Γκάζι οι υποψήφιοι πρόεδροι παίρνουν τον λόγο. Ο Απ. Γκλέτσος αναφέρει «όχι δεν θέλω να είναι ο Κασσελάκης υποψήφιος, δεν το αξίζει» και ανοίγει διάλογο με τους φωνασκούντες. Ο Παύλος Πολάκης προχωρά σε αυτοκριτική για τη στήριξή του στον Στ. Κασσελάκη και ξεκαθαρίζει πως πλέον τάσσεται και υπέρ του αποκλεισμού του τέως προέδρου από την εκλογική διαδικασία κάτι που δεν συμμεριζόταν μέχρι πρότινος. Οι εξελίξεις θα τον προλάβαιναν. Ο Σωκράτης Φάμελλος στέλνει μήνυμα «υπεράσπισης του κόμματός» και κορυφώνει την ομιλία του αναφερόμενος στην «παρακαταθήκη της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα» υπό χειροκροτήματα. Τέλος, ο Νικόλας Φαραντούρης στέλνει μήνυμα ενότητας και καυτηριάζει την επιλογή Κασσελάκη να δημιουργήσει νέο κόμμα.

Και τώρα τι;

Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον κινδυνεύει να χάσει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, καθώς έχασε τρεις βουλευτές μετά την έναρξη του Συνεδρίου. Συγκεκριμένα, διαθέτει πλέον 32 βουλευτές ενώ το ΠΑΣΟΚ 31.

Η πλειοψηφία μοιάζει μεν ανακουφισμένη μετά από το οριστικό διαζύγιο με τον Στέφανο Κασσελάκη, όμως η επόμενη μέρα στην Κουμουνδούρου θα είναι δύσκολη. «Δεν ξέρω πώς θα μπορέσουμε να επουλώσουμε την πληγή αυτού του τελευταίου χρόνου», σχολίαζε στην «Κ» στέλεχος προερχόμενο από την πλειοψηφία.

Παράλληλα, οι εικόνες έξω από το συνέδριο μόνο τιμή δεν μπορούν να περιποιούν για τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό το παρατήρησαν ακόμα και σύνεδροι που υποστήριζαν τον αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη.

Οσον αφορά τον Στέφανο Κασσελάκη, η απόφασή του να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών που τον ήθελαν να προετοιμάζει νέο κόμμα. Αύριο το μεσημέρι, θα γίνει και το πρώτο ραντεβού στον Ταύρο με τους υποστηρικτές του στους οποίους υποσχέθηκε ένα νέο κίνημα χωρίς «ιερατεία». Ενδιαφέρον είχε και η αναφορά Κασσελάκη στον Αλέξη Τσίπρα: «Πέρυσι ο προκάτοχός μου είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε τον ιστορικό του κύκλο. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε τον δημοκρατικό του κύκλο».

Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πλέον γεγονός και στον χώρο του συνεδρίου η είδηση έγινε δεκτή από ορισμένους με ανακούφιση και από άλλους με ενθουσιασμό. Η συνύπαρξη των δυο πλευρών ήταν ούτως ή άλλως αδύνατη, τα λόγια που ανταλλάγησαν όλο το προηγούμενο διάστημα πολύ βαριά και τα σχέδια εκ διαμέτρου αντίθετα.

Οι «καταδρομικές», οι χειροδικίες, οι δραματικές παραστάσεις

Την ίδια ώρα στενοί συνεργάτες του πρώην προέδρου, όπως η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Πέτρος Παππάς, εισήλθαν στο Gazi Hall πραγματοποιώντας «αυτοψία» του χώρου και κρίνοντας τελικά πως οι συνθήκες ήταν απαγορευτικές για την διεξαγωγή του συνεδρίου. Παράλληλα, όσο ο εκνευρισμός στην Ιερά Οδό αυξανόταν, έκαναν την εμφάνισή τους και επεισόδια, στα οποία πρωταγωνίστησαν μάλιστα και επώνυμα στελέχη. Η εικόνα του Ευάγγελου Αντώναρου να πιάνει με κεφαλοκλείδωμα έναν υπάλληλο του ΣΥΡΙΖΑ που φυλούσε την είσοδο, ήταν από μόνη της εύγλωττη.

Όλα αυτά συνέβαιναν ενόσω έρχονταν στην επιφάνεια άλλες καταγγελίες πως το επιτελείο Κασσελάκη έδωσε στην πορεία της βραδιάς κατεύθυνση στους υποστηρικτές του να μην εισέλθουν στο χώρο, ώστε να μην νομιμοποιηθεί το συνέδριο. Την τακτική αυτή επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης που σε μια απόπειρα να προσδώσει δραματικούς τόνους στη βραδιά, ξεκαθάριζε πως δεν θα εισέλθει ούτε ο ίδιος μέχρι να διαπιστευτεί και ο τελευταίος αντιπρόσωπος που τον υποστήριζε. Ο Στέφανος Κασσελάκης αποχώρησε για τον Ταύρο και επανήλθε στην Ιερά Οδό λίγο αργότερα προκειμένου να σταθεί μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες του για περίπου μισή ώρα, δεχόμενος τις επιδοκιμασίες των οπαδών και εκτοξεύοντας επιθέσεις κατά των αντιπάλων του.

Στο μεταξύ εντός της αίθουσας επικρατούσε άλλου είδους εκνευρισμός. Μέλη και στελέχη της πλειοψηφίας δέχονταν πληροφορίες για «φρακάρισμα» της διαδικασίας από το επιτελείο Κασσελάκη με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν φήμες περί ενδεχόμενου «ναυαγίου» του συνεδρίου. Ωστόσο, επικράτησε η άποψη των πιο αποφασιστικών και στις 21:10, κάτι παραπάνω από δυόμιση ώρες μετά την προγραμματισμένη ώρα του συνεδρίου, ο χώρος των καθήμενων γέμισε και η γραμματέας Ράνια Σβίγκου κήρυξε την έναρξή του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην μετά Κασσελάκη εποχή

Από σήμερα όμως ξεκινούν τα δύσκολα και για τις δυο πλευρές. Η μεριά της πλειοψηφίας μπορεί να κράτησε το κόμμα με ό,τι αυτό φέρει (από τα σύμβολα και την ιστορία μέχρι το κτίριο της Κουμουνδούρου και την κρατική χρηματοδότηση) ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται για ακόμα μια φορά πολύ πληγωμένος. Οι χθεσινές σκηνές έρχονται να προστεθούν σε μια πορεία πρωτοφανούς εσωστρέφειας για τα ελληνικά δεδομένα, ενώ οι σπόροι της εχθροπάθειας έχουν αφήσει άσχημο αποτύπωση στην ελληνική κοινωνία.

Τα δημοσκοπικά δεδομένα είναι δυσοίωνα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αντιστρέψει το κλίμα περί αντιδημοκρατικών πρακτικών που καλλιέργησε η πλευρά Κασσελάκη με τις συνεχείς παρουσίες του σε μέσα μαζικής ενημέρωσης. Παράλληλα ξεκινά η προεκλογική περίοδος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και οι αντίπαλοι, που στο παρελθόν έχουν ανταλλάξει επίσης βαριές κουβέντες, πρέπει να αποδείξουν πως μπορούν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να διεξάγουν έναν πολιτισμένο πολιτικό διάλογο.

Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ θα περιμένει τα επόμενα 24ωρα να δει τι επίδραση θα έχει η αποχώρηση Κασσελάκη από τις τάξεις του στο κοινοβουλευτικό επίπεδο. Ήδη με τις ανεξαρτητοποιήσεις τριών βουλευτών θα έχει μόλις έναν βουλευτή περισσότερο από το ΠΑΣΟΚ. Αν κρατήσει την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τότε θα έχει κρατήσει στις τάξεις του και βουλευτές που συμμετείχαν στον αλληλοσπαραγμό του τελευταίου διαστήματος.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Κασσελάκη

Ο δρόμος που επέλεξε ο Στέφανος Κασσελάκης είναι επίσης κακοτράχαλος. Είναι μεν απαλλαγμένος πια από κάθε είδους «υπονομευτές», αλλά έχει πλέον να αντιμετωπίσει τον χαρακτηρισμό των «αποστατών» που θα προσδώσει η Κουμουνδούρου στους βουλευτές που θα τον ακολουθήσουν. Με άλλα λόγια, θα πρέπει ο Στέφανος Κασσελάκης να βρει μια πειστική απάντηση στην φράση «φέρτε πίσω τις κλεμμένες έδρες» που τόσο χρησιμοποίησε ο ίδιος για τους αποχωρήσαντες που δημιούργησαν τη Νέα Αριστερά.

Την ίδια ώρα το στρατόπεδο του Στέφανου Κασσελάκη δεν φαίνεται να είναι αρραγές όσον αφορά την επόμενη μέρα. Πληροφορίες αναφέρουν πως η Κυριακή Μάλαμα ίσως είναι το τέταρτο πρόσωπο με έδρα στη Βουλή που θα ακολουθήσει την οδό της ανεξαρτητοποίησης, ωστόσο η απόφαση αυτή δεν είναι εύκολη, καθώς μια αποχώρησή της θα επιφέρει την αριθμητική ισοπαλία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Ένθερμες υποστηρίκτριες του Στέφανου Κασσελάκη δεν φαίνονταν χτες διατεθειμένες αν τον ακολουθήσουν. Η Γιώτα Πούλου έχει ξεκαθαρίσει πως θα παραμείνει απλή βουλέυτρια στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και η Θεοδώρα Τζάκρη αλλά και η Νίνα Κασιμάτη ξεκαθάριζαν σε ιδιωτικές συνομιλίες πως δεν προτίθενται να ανεξαρτητοποιηθούν. Το αν θα επιμείνουν σε αυτήν την πρόθεση τους δεν εξαρτάται μόνο από τις πάγιες θέσεις τους, αλλά και από το τι θα ακούσουν από τον Στέφανο Κασσελάκη στην προσπάθειά του να τις προσελκύσει στο νέο του πολιτικό εγχείρημα.

Πέραν αυτών ο Στέφανος Κασσελάκης θα δημιουργήσει ένα προσωποπαγές κόμμα χωρίς θεσμική εκπροσώπηση. Υπό κανονικές συνθήκες θα χάσει δηλαδή την κατοχυρωμένη θέση του στα μέσα ενημέρωσης, ενώ θα πρέπει να πείσει τους υποστηρικτές του πως έχει ένα αυτόνομο θετικό αφήγημα για το τι θα κομίσει το νέου κόμμα του στο πολιτικό σκηνικό. Και θα πρέπει να ξεκαθαρίσει πού θα τοποθετείται ο οργανισμός του στο πολιτικό φάσμα. Εχτές σε συνομιλίες του με κόσμο έδωσε το στίγμα πως θέλει να απευθυνθεί σε όλο το πολιτικό φάσμα και να μην περιοριστεί στην Αριστερά. Το αν υπάρχει ανάγκη για ένα ακόμα τέτοιο κόμμα στην Ελλάδα, θα κριθεί την επόμενη περίοδο.

Ποιοι βουλευτές ακολουθούν Κασσελάκη

Όπως πληροφορείται το CNN Greece, ο Πέτρος Παππάς θα καταθέσει σήμερα την ανεξαρτητοποίησή του, την οποία αναμένεται να επισημοποιήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες και η Ραλλία Χρηστίδου, η Κυριακή Μάλαμα κι ο Αλέκος Αυλωνίτης.

Όταν ολοκληρωθούν αυτές οι ανεξαρτητοποιήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει τον ίδιο αριθμό βουλευτών με το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, θα παραμείνει ωστόσο αξιωματική αντιπολίτευση χάρη στο ότι αναδείχθηκε σε αυτήν τη θέση από την κάλπη.

Στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη υπό τον κ. Κασσελάκη στα γραφεία του Ταύρου αποφασίστηκε να μην χρεωθούν οι ίδιοι και οι βουλευτές που τον στηρίζουν την απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ΣΥΡΙΖΑ και γι αυτό οι υπόλοιποι εννέα βουλευτές θα παραιτηθούν απλώς από τους τομείς ευθύνης τους στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ασχολούμενοι μόνο με τα της εκλογικής τους περιφέρειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στους ήδη γνωστούς Βαγγέλη Αποστολάκη, Θεοδώρα Τζάκρη, Νίνα Κασιμάτη, Γιάννη Σαρακιώτη, Γιώτα Πούλου, Γιώργο Γαβρήλο, Έλενα Ακρίτα, Ράνια Θρασκιά πρέπει να προστεθεί κι ο Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε αποστασιοποιηθεί από Κασσελάκη, ωστόσο τα όσα συνέβησαν χθες τον έφεραν και πάλι κοντά του.

Όπως μας έλεγαν, άλλωστε, συνομιλητές του έκπτωτου προέδρου δεν αποκλείεται στο μπλοκ των 13 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να προστεθούν κι άλλοι.

Μηνύσεις

Την ίδια ώρα, κατατέθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας μηνύσεις από συνέδρους που δεν πιστοποιήθηκαν για απάτη, συκοφαντική δυσφήμηση, απειλή, παρεμπόδιση εκλογέων κι απόπειρα νοθείας εκλογικού αποτελέσματος.

Από την πλευρά τους, πηγές της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως αν λάβει κανείς υπόψη και τους αρχικούς συνολικώς 4.200 συνέδρους, είχαν πλειοψηφία ακριβώς στα δύο τρίτα του συνόλου των συνέδρων, μαζί και με όσους έφυγαν, το 66% δηλαδή του συνόλου.

«Κατέρρευσαν τα ψέματα Κασσελάκη»

«Ό,τι λέγαμε εμείς από την αρχή, αντιθέτως με ό,τι έλεγε η πλευρά Κασσελάκη. Κατέρρευσαν με πάταγο τα ψέματα Κασσελάκη επί μια εβδομάδα», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές. Σημειώνεται, επίσης, πως ύστερα από την έγκριση των υποψηφιοτήτων του Παύλου Πολάκη, του Σωκράτη Φάμελλου, του Νικόλα Φαραντούρη και του Απόστολου Γκλέτσου αποφασίστηκε και η καθαίρεση της Επιτροπής Δεοντολογίας και η εκλογή νέας. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως καταγράφηκε σωρεία καταγγελιών για αποκλεισμούς ακόμα κι ολόκληρων περιοχών, όπως η Δυτική Αθήνα κι ο Πειραιάς, από συνέδρους, ενώ δεν έλειψαν και οι εντάσεις για τον αποκλεισμό εισόδου και συνέδρων στον κύριο χώρο της συνεδρίασης.

Σε πολλούς συνέδρους, επίσης, οι ηλεκτρονικοί κωδικοί έφτασαν κατόπιν εορτής, κατόπιν δηλαδή των ψηφοφοριών.

Είχε διαμορφωθεί, εξάλλου, κι ένας δεύτερος χώρος στον «Πολυχώρο Γκάζι» από όπου οι σύνεδροι παρακολουθούσαν τις ομιλίες από γιγαντοοθόνη.

Το συνέδριο συνεχίζεται κι ολοκληρώνεται σήμερα.

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα