Ηράκλειο: 26oC

Αυγά με τη στάκα: O απόλυτος κρητικός μεζές

24.11.2024, 20:54

Αναλυτικά η συνταγή

Τα Αυγά με τη στάκα είναι ένας υπέροχος κρητικός μεζές που για συνοδεία είναι μερικές φέτες καλό, προζυμένιο ψωμί – για ατελείωτες «βουτιές» στα αυγά με τη στάκα.

Μεζές που την εποχή που παράγεται γάλα και τυρί σερβίρεται σε αφθονία. Εδώ προτείνεται με δύο διαφορετικούς τρόπους. «Προσωπικά προτιμώ τον πρώτο τρόπο, γιατί η στάκα είναι νοστιμότερη όταν είναι πολύ ζεστή», συμβουλεύει η Βαγγελιώ Κασσαπάκη, που μας παραχώρησε τη συνταγή.

5′ προετοιμασία
10′ τηγάνισμα
Σύνολο: 15′

Υλικά
Μερίδες: για 4 μερίδες, ως μεζές
4 αυγά φρέσκα
8 κουτ. σούπας στάκα
λίγο στακοβούτυρο ή ελαιόλαδο (προαιρετικά)
ελάχιστο αλάτι (η στάκα είναι αλμυρή)
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
1ος τρόπος
Για να φτιάξουμε τα αυγά με τη στάκα από την Κρήτη, υπάρχουν δυο τρόποι. 1ος τρόπος: Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τη στάκα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να βγάλει λίγο από το διαυγές βούτυρό της.
Τότε σπάμε τα τέσσερα αυγά πάνω στη στάκα, σε λίγη απόσταση μεταξύ τους. Αλατίζουμε ελάχιστα τους κρόκους, γιατί η στάκα είναι αλμυρούτσικη.
Με ένα κουτάλι βρέχουμε τους κρόκους με βούτυρο που ολοένα και αυξάνεται στο τηγάνι καθώς λιώνει η στάκα, μέχρι να εμφανίσουν μια λευκή μεμβράνη και τα ασπράδια να σφίξουν. Αν χρειάζεται, σκεπάζουμε το τηγάνι με καπάκι.
Συχνά, κατά την παρασκευή της στάκας έχει αφαιρεθεί το στακοβούτυρο και έτσι στο τηγάνι μπορεί να μην το δούμε. Τότε προσθέτουμε εμείς λίγο στακοβούτυρο (ή ελαιόλαδο) για να περιχύσουμε τους κρόκους, περίπου 40 γρ.
Αδειάζουμε προσεκτικά τα αυγά και το υπόλοιπο περιεχόμενο του τηγανιού σε πιατέλα, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.
2ος τρόπος
Ρίχνουμε στο τηγάνι 40-50 ml στακοβούτυρο (ή ελαιόλαδο) και σπάμε εκεί τα αυγά.
Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, περιχύνοντας τα αυγά συχνά με το στακοβούτυρο, μέχρι να γίνουν.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε τα αυγά σε τέσσερα πιάτα.
Σε κάθε καυτό αυγό ακουμπάμε 1-2 κουτ. σούπας στάκα, που θα μισολιώσει από τη θερμοκρασία, και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σερβίρουμε αμέσως μαζί με ζυμωτό ψωμί.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 λεπτό
Style

Μιχάλης Ρέππας για την απώλεια της Καίτης Κωνσταντίνου: «Είναι νωπή, δεν μπορώ ακόμα να δω την «Κατάρα της Τζέλας Δελαφράγκα»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Ελλάδα

Αναστάτωση στην Πάτρα: Άνδρας εντοπίστηκε τραυματισμένος στο δρόμο – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Κρήτη

Fischer Air: Ο νέος Σλοβακικός αερομεταφορέας που θα «φέρει» νέες Γερμανικές πτήσεις στην Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Ελλάδα

ΕΟΦ: Καρδιακός κίνδυνος από συμπλήρωμα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Style

Σεπτέμβριος 2025: Ποια ζώδια κερδίζουν και ποια χάνουν στον έρωτα!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Υγεία

Έξι tips για να μετράτε σωστά την αρτηριακή πίεση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Ελλάδα

Σύλληψη γιατρού στο Ιπποκράτειο: Πώς τον «τσάκωσαν» και τι υποστήριξε ο ίδιος στους αστυνομικούς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 36 λεπτά
Κρήτη

Σε ποια χωριά της Κρήτης καταργείται ο ΕΝΦΙΑ – Αναλυτικά η λίστα με τους οικισμούς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 38 λεπτά
Αθλητικά

Αταμάν: «Αγαπώ την Ελλάδα, ελπίζω να παίξουμε κόντρα στους παίκτες μου»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 43 λεπτά
Κόσμος

Kατέρρευσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Υπουργός Υγείας της Σουηδίας

Διαβάστε περισσότερα