Ηράκλειο: 11oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Αυγά με τη στάκα: O απόλυτος κρητικός μεζές

24.11.2024, 20:54

Αναλυτικά η συνταγή

Τα Αυγά με τη στάκα είναι ένας υπέροχος κρητικός μεζές που για συνοδεία είναι μερικές φέτες καλό, προζυμένιο ψωμί – για ατελείωτες «βουτιές» στα αυγά με τη στάκα.

Μεζές που την εποχή που παράγεται γάλα και τυρί σερβίρεται σε αφθονία. Εδώ προτείνεται με δύο διαφορετικούς τρόπους. «Προσωπικά προτιμώ τον πρώτο τρόπο, γιατί η στάκα είναι νοστιμότερη όταν είναι πολύ ζεστή», συμβουλεύει η Βαγγελιώ Κασσαπάκη, που μας παραχώρησε τη συνταγή.

5′ προετοιμασία
10′ τηγάνισμα
Σύνολο: 15′

Υλικά
Μερίδες: για 4 μερίδες, ως μεζές
4 αυγά φρέσκα
8 κουτ. σούπας στάκα
λίγο στακοβούτυρο ή ελαιόλαδο (προαιρετικά)
ελάχιστο αλάτι (η στάκα είναι αλμυρή)
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
1ος τρόπος
Για να φτιάξουμε τα αυγά με τη στάκα από την Κρήτη, υπάρχουν δυο τρόποι. 1ος τρόπος: Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τη στάκα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να βγάλει λίγο από το διαυγές βούτυρό της.
Τότε σπάμε τα τέσσερα αυγά πάνω στη στάκα, σε λίγη απόσταση μεταξύ τους. Αλατίζουμε ελάχιστα τους κρόκους, γιατί η στάκα είναι αλμυρούτσικη.
Με ένα κουτάλι βρέχουμε τους κρόκους με βούτυρο που ολοένα και αυξάνεται στο τηγάνι καθώς λιώνει η στάκα, μέχρι να εμφανίσουν μια λευκή μεμβράνη και τα ασπράδια να σφίξουν. Αν χρειάζεται, σκεπάζουμε το τηγάνι με καπάκι.
Συχνά, κατά την παρασκευή της στάκας έχει αφαιρεθεί το στακοβούτυρο και έτσι στο τηγάνι μπορεί να μην το δούμε. Τότε προσθέτουμε εμείς λίγο στακοβούτυρο (ή ελαιόλαδο) για να περιχύσουμε τους κρόκους, περίπου 40 γρ.
Αδειάζουμε προσεκτικά τα αυγά και το υπόλοιπο περιεχόμενο του τηγανιού σε πιατέλα, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.
2ος τρόπος
Ρίχνουμε στο τηγάνι 40-50 ml στακοβούτυρο (ή ελαιόλαδο) και σπάμε εκεί τα αυγά.
Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, περιχύνοντας τα αυγά συχνά με το στακοβούτυρο, μέχρι να γίνουν.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε τα αυγά σε τέσσερα πιάτα.
Σε κάθε καυτό αυγό ακουμπάμε 1-2 κουτ. σούπας στάκα, που θα μισολιώσει από τη θερμοκρασία, και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σερβίρουμε αμέσως μαζί με ζυμωτό ψωμί.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 3 λεπτά
Ελλάδα

Σοβαρό τροχαίο με ΙΧ να βγαίνει εκτός δρόμου και να καταλήγει σε χωράφι – Στο σημείο το ΕΚΑΒ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Νέες αποκαλύψεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ – Δεν έχει τέλος το παράνομο «φαγοπότι»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Κόσμος

Τουρίστρια αντιμετωπίζει ληστή με μαχαίρι στην Κολομβία: Ο σύντροφός της κρύβεται πίσω από τοίχο – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Κόσμος

Ιράν: Πρωταθλητής πυγμαχίας κινδυνεύει άμεσα με εκτέλεση – Κατηγορήθηκε για υποστήριξη μιας αντιπολιτευόμενης ομάδας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Κόσμος

Χάος σε αεροδρόμιο της Ισπανίας – Επιβίβασαν νεκρή ηλικιωμένη σε πτήση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Ελλάδα

Αγρότες: Φουντώνει η οργή τους – «Λάδι στη φωτιά» η μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 37 λεπτά
Κρήτη

Ξεσηκωμός αγροτών στο Λασίθι: «Ο πρωτογενής τομέας καταρρέει» – Νέα παγκρήτια επιτροπή αγώνα αγροτών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 41 λεπτά
Ελλάδα

Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κλήρωση την Παρασκευή 19/12/2025

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 44 λεπτά
Ηράκλειο

Ντόμινο εξελίξεων στο σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ – Σε εξέλιξη η έρευνα στο Ηράκλειο Κρήτης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 47 λεπτά
Κόσμος

Η Κίνα φορολογεί τα προφυλακτικά και τα αντισυλληπτικά για να αυξήσει τις γεννήσεις

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →