Αναλυτικά η συνταγή
Τα Αυγά με τη στάκα είναι ένας υπέροχος κρητικός μεζές που για συνοδεία είναι μερικές φέτες καλό, προζυμένιο ψωμί – για ατελείωτες «βουτιές» στα αυγά με τη στάκα.
Μεζές που την εποχή που παράγεται γάλα και τυρί σερβίρεται σε αφθονία. Εδώ προτείνεται με δύο διαφορετικούς τρόπους. «Προσωπικά προτιμώ τον πρώτο τρόπο, γιατί η στάκα είναι νοστιμότερη όταν είναι πολύ ζεστή», συμβουλεύει η Βαγγελιώ Κασσαπάκη, που μας παραχώρησε τη συνταγή.
5′ προετοιμασία
10′ τηγάνισμα
Σύνολο: 15′
Υλικά
Μερίδες: για 4 μερίδες, ως μεζές
4 αυγά φρέσκα
8 κουτ. σούπας στάκα
λίγο στακοβούτυρο ή ελαιόλαδο (προαιρετικά)
ελάχιστο αλάτι (η στάκα είναι αλμυρή)
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
1ος τρόπος
Για να φτιάξουμε τα αυγά με τη στάκα από την Κρήτη, υπάρχουν δυο τρόποι. 1ος τρόπος: Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τη στάκα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να βγάλει λίγο από το διαυγές βούτυρό της.
Τότε σπάμε τα τέσσερα αυγά πάνω στη στάκα, σε λίγη απόσταση μεταξύ τους. Αλατίζουμε ελάχιστα τους κρόκους, γιατί η στάκα είναι αλμυρούτσικη.
Με ένα κουτάλι βρέχουμε τους κρόκους με βούτυρο που ολοένα και αυξάνεται στο τηγάνι καθώς λιώνει η στάκα, μέχρι να εμφανίσουν μια λευκή μεμβράνη και τα ασπράδια να σφίξουν. Αν χρειάζεται, σκεπάζουμε το τηγάνι με καπάκι.
Συχνά, κατά την παρασκευή της στάκας έχει αφαιρεθεί το στακοβούτυρο και έτσι στο τηγάνι μπορεί να μην το δούμε. Τότε προσθέτουμε εμείς λίγο στακοβούτυρο (ή ελαιόλαδο) για να περιχύσουμε τους κρόκους, περίπου 40 γρ.
Αδειάζουμε προσεκτικά τα αυγά και το υπόλοιπο περιεχόμενο του τηγανιού σε πιατέλα, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.
2ος τρόπος
Ρίχνουμε στο τηγάνι 40-50 ml στακοβούτυρο (ή ελαιόλαδο) και σπάμε εκεί τα αυγά.
Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, περιχύνοντας τα αυγά συχνά με το στακοβούτυρο, μέχρι να γίνουν.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε τα αυγά σε τέσσερα πιάτα.
Σε κάθε καυτό αυγό ακουμπάμε 1-2 κουτ. σούπας στάκα, που θα μισολιώσει από τη θερμοκρασία, και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σερβίρουμε αμέσως μαζί με ζυμωτό ψωμί.
Πηγή: gastronomos.gr

Δημοφιλή
Ηράκλειο: Μας ζήτησε του κόσμου τα λεφτά και αποδείχτηκε απατεώνας» λέει ο πατέρας του 33χρονου γιατρού που αγνοείται
Γαμήλιες χαρές στον ΣΥΡΙΖΑ - Με ποια βουλευτή παντρεύεται ο Γιάννης Ραγκούσης
Ηράκλειο: Θλίψη για τον πρόωρο θάνατο του αγαπητού Γιάννη πατέρα ενός παιδιού
Θρίλερ με την εξαφάνιση του γιατρού στο Ηράκλειο: «Εντοπίστηκε ίχνος του – Περπατάει γρήγορα»
Εφιάλτης για 22χρονη: Την νάρκωσαν, την βίασαν και τη λήστεψαν! Ξάδελφός της ο βιαστής
Νότια της Κρήτης μεταφέρθηκε ο πόλεμος της Ουκρανίας!
Με αίμα βάφτηκε ξανά η άσφαλτος - Νεκρός 27χρονος οδηγός μηχανής
Ο Πρόεδρος του Ομίλου Καράτζη, Αντώνης Καράτζης μαζί με την οικογένεια του στην πρεμιέρα της ταινίας «Καποδίστριας»
Ανάδοχος για το τελεφερίκ-αναβατόριο στο Οροπέδιο Λασιθίου! Έργο-ατραξιόν με αντιδράσεις και καταγγελίες!