Από τα πλέον γευστικά και υγιεινά εδέσματα
Για πολλούς είναι δεδομένος ο συνδυασμός γιαούρτι–μέλι, για άλλους όμως όχι…
Το γιαούρτι με μέλι είναι ένα εύκολο και κλασικό επιδόρπιο και σίγουρα, αποτελεί έναν ακαταμάχητο συνδυασμό. Η ελαφριά όξινη γεύση του γιαουρτιού, δένει τόσο ιδανικά με τη γλυκιά γεύση από το μέλι, το οποίο πέφτει αργά μέσα στο γιαούρτι για να ανακατευτεί και να γίνει ένα μαζί του, κάνοντάς το να θυμίζει κανονικό γλυκό. Κι όμως, εκτός από την ανάλαφρη γεύση και τις τόσες γλυκές αναμνήσεις που φέρνει ο συνδυασμός γιαούρτι – μέλι, προσφέρει και αναπάντεχα οφέλη στην υγεία σου. Ας πάρουμε τα συστατικά ένα – ένα.
Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε προβιοτικά, που βοηθούν στην εξισορρόπηση της αναλογίας καλών και κακών βακτηρίων, στο μικροβίωμα του εντέρου, βελτιώνοντας την πέψη και τη συνολική ευεξία.
Το μέλι από την άλλη, απογειώνει το γιαούρτι όχι μόνο γευστικά, αλλά και όσον αφορά τις ευεργετικές ιδιότητες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Ανθρώπινης Διατροφής, του Πανεπιστημίου του Ιλινόις.
Οι μελέτες αποκαλύπτουν ότι το μέλι μπορεί να υποστηρίξει τις προβιοτικές καλλιέργειες του γιαουρτιού, ενισχύοντας ενδεχομένως τα οφέλη του για την υγεία του εντέρου.
Αυτό σημαίνει όμως ότι θα πρέπει να αρχίσεις να ρίχνεις μέλι κάθε μέρα στο πρωινό σου γιαούρτι;
Τι δείχνει η έρευνα
Η μεγαλύτερη πρόκληση με τα προβιοτικά του γιαουρτιού είναι ότι δεν καταφέρνουν πάντα να επιβιώνουν στο «ταξίδι» τους από το στόμα στο μικροβίωμα του εντέρου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα ένζυμα που έχουμε στο στόμα, το στομάχι και το έντερό μας. Αυτά τα ένζυμα είναι απαραίτητα για την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, αλλά μπορούν επίσης να μειώσουν τον αριθμό των προβιοτικών που φτάνουν στο έντερο.
Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε από τους ερευνητές, η προσθήκη μιας μικρής ποσότητας μελιού μπορεί να βοηθήσει στην επιβίωση αυτών των προβιοτικών.
Οι ερευνητές εξέτασαν 66 υγιείς ενήλικες που κατανάλωναν γιαούρτι σκέτο ή με μέλι. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο συνδυασμός μελιού και γιαουρτιού όντως βελτίωσε το ποσοστό επιβίωσης των προβιοτικών, σε σύγκριση με το σκέτο γιαούρτι.
Πώς να εφαρμόσεις το συνδυασμό στη ρουτίνα σου
Ομολογουμένως, ο συνδυασμός γιαούρτι – μέλι δεν είναι κάτι που αγαπούν όλοι, αλλά μπορεί να γίνει ένα ευχάριστο γεύμα που ταιριάζει σε κάθε ώρα της ημέρας. Από το πρωινό και τα ενδιάμεσα σνακ, μέχρι το βραδινό σου ή ως επιδόρπιο.
Για παράδειγμα, αν απολαμβάνεις το γιαούρτι σου με κάποιο γλυκαντικό, προτίμησε αντί να βάλεις ζάχαρη, να προσθέσεις μέλι που θα σου δώσει γεύση αλλά και θρεπτικά συστατικά. Μπορείς, επίσης, να προσθέσεις ξηρούς καρπούς ή κάποιο βούτυρο καρπών για καλά λιπαρά και έξτρα πρωτεΐνη, όπως και φρούτα για φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά και να έχεις ένα σούπερ bowl.
Πηγή: cookout.skai.gr
Σύνοψη άρθρου
- Το γιαούρτι με μέλι προσφέρει έναν ακαταμάχητο γευστικό συνδυασμό που θυμίζει γλυκό.
- Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε προβιοτικά, υποστηρίζοντας την υγεία του εντέρου.
- Το μέλι ενισχύει τις προβιοτικές ιδιότητες του γιαουρτιού, βελτιώνοντας την επιβίωση των προβιοτικών στο έντερο.
- Η κατανάλωση γιαουρτιού με μέλι μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα σε διάφορα γεύματα της ημέρας.

Δημοφιλή
Σοκ και θλίψη για τον θάνατο της 26χρονης Μαρίνας στον ΒΟΑΚ - Ο οδηγός κάνει like στις αναρτήσεις για την αδελφή μου» λέει η οικογένεια
Θρήνος στη Ροδιά Ηρακλείου: «Έφυγε» ο Θόδωρας Κασαπάκης σε ηλικία 56 ετών
Ηράκλειο: Τροχαίο ατύχημα στον Αη Γιάννη - Δείτε φωτογραφίες
Ηράκλειο: Αυτός είναι ο πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας που... «έσκισε» τον ουρανό της πόλης
Βορίζια: Ταυτοποιήθηκε το άτομο που έβαλε τη βόμβα και ξεκίνησε το μακελειό - Σε ποια οικογένεια ανήκει
Το σκοτεινό παρελθόν του Φανούρη Καργάκη: Ο καβγάς που οδήγησε στον θάνατo έναν 59χρονο
Βορίζια: Το βίντεο που θα οδηγήσει στον βαρύ οπλισμό των δραστών - Τα νέα στοιχεία για το μακελειό
Λασίθι: «Βροχή» οι μπαλωθιές σε γλέντι λίγα 24ωρα μετά τις ανακοινώσεις Χρυσοχοΐδη
Βορίζια: Νέα σοκαριστική καταγγελία για το μακελειό – «Καργάκηδες προσπάθησαν να σκοτώσουν το γιο μου πριν 3 χρόνια»