Ο πλάτανος σώζεται και μας μιλά ο άνθρωπος που μπορεί να κάνει την… επέμβαση
Ο ιστορικός πλάτανος στο Κράσι του δήμου Χερσονήσου, μπορεί να σωθεί μέσω μιας δεντρο-χειρουργικής επέμβασης (ο όρος είναι επίσημος), όπως τόνισε μιλώντας στο Cretaone.gr, o ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας κ. Θεόδωρος Ζάγκας.
Ο καθηγητής, ο οποίος ειδικεύεται στην διατήρηση του αστικού πρασίνου, είχε βρεθεί στο Κράσι πριν από λίγους μήνες και με την αυτοψία που έκανε είχε διαπιστώσει πως ο πλάτανος «νοσεί» βαριά. «Βρέθηκα στο Κράσι το περασμένο καλοκαίρι και από την εξέταση που έγινε στο δέντρο, διαπιστώθηκε η πολύ κακή κατάστασή του. Οι κλώνοι που έπεσαν πριν από λίγες ημέρες, είχαν επισημανθεί από τότε, καθώς ήταν πολύ επιβαρυμένοι», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάγκας.
Ο πλάτανος στο Κράσι βρίσκεται ανάμεσα στα 5 μεγαλύτερα δέντρα της Ευρώπης
Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αυτού του τύπου τα δέντρα, ο έλεγχος θα πρέπει να είναι διαρκής. «Δύο φορές το χρόνο, μια την περίοδο που το δέντρο έχει τα φύλλα του και μία την περίοδο που είναι χωρίς το φύλλωμα, θα πρέπει να διενεργείται λεπτομερής έλεγχος προκειμένου να λαμβάνονται στη συνέχεια τα κατάλληλα μέτρα», επεσήμανε ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στη μεθοδολογία που θα πρέπει να ακολουθηθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση με τον πλάτανο στο Κράσι.
«Είναι απαραίτητη μια δεντρο-χειρουργική επέμβαση στον πλάτανο προκειμένου να συντηρηθεί και μέσω κλαδέματος να αποφορτιστούν οι κλώνοι του, χωρίς να αλλοιωθεί η μορφή και η λειτουργικότητά του. Υπάρχει συγκεκριμένη μεθοδολογία και τεχνική την οποία γνωρίζουμε ελάχιστοι στην Ελλάδα, δεν μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε τεχνολόγο γεωπόνο ή γεωλόγο», σημείωσε με έμφαση.
Ο Σύλλογος Απανταχού Κρασανών εκπέμπει «SOS» για τον αιωνόβιο πλάτανο
Μέτρα και από τον δήμο Χερσονήσου
Όπως είχαμε αναφέρει και σε χθεσινό μας ρεπορτάζ, ο δήμος Χερσονήσου έχει κινήσει όλες τις διαδικασίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που προέκυψε μετά την πτώση των κλώνων του ιστορικού πλατάνου στο Κράσι, ο οποίος με Προεδρικό Διάταγμα έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο της φύσης. Ο δήμαρχος Ζαχαρίας Δοξαστάκης επισημαίνει σε όλους τους τόνους πως σε πρώτη προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και πως μετά την μελέτη που θα γίνει, θα αποφασιστούν και τα μέτρα που θα ληφθούν, έως ότου γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις στο δέντρο.
Το ευτύχημα είναι – και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι – πως το συμβάν έγινε σε χρόνο και εποχή που δεν υπήρχε έντονη δραστηριότητα στο χωριό και στο συγκεκριμένο σημείο, καθώς αν η πτώση των κλώνων είχε γίνει μέσα στο καλοκαίρι, τότε ενδεχομένως να είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια ασύλληπτη τραγωδία…
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα
Δημοφιλή
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα
Ποιο πρόσωπο «παίρνει» την θέση του Γιώργου Παπαδάκη στο «Καλημέρα Ελλάδα»
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχονται νέες διώξεις κατά βουλευτών και υπουργών για το σκάνδαλο των μαϊμού επιδοτήσεων
Η συγκλονιστική αποκάλυψη του Μίλτου Πασχαλίδη για τον Δημήτρη Μητροπάνο - Θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό