Το φαγητό μας επηρεάζει τη διάθεσή μας
Η επιλογή συγκεκριμένων τροφίμων μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της διάθεσης και στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης. Καθημερινά ακούμε για το πώς το φαγητό μπορεί να επηρεάσει τη σωματική μας υγεία, αλλά λιγότερο γνωστό είναι το πώς η διατροφή επηρεάζει τη διάθεση και την ψυχική μας κατάσταση. Ο τρόπος που επιλέγουμε τα τρόφιμά μας μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τις ορμόνες μας και τελικά το πώς αισθανόμαστε.
Η Mary Scourboutakos, ειδικός στην οικογενειακή ιατρική και τη διατροφή στο Eastern Virginia Medical School, εξηγεί με άρθρο στο Τhe Conversation, πώς αυτές οι επιλογές μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική μας υγεία.
Η επίδραση της διατροφής στη διάθεση
Η αίσθηση ζωντάνιας (sugar high) που νιώθουμε όταν καταναλώνουμε γλυκά είναι ένα απλό παράδειγμα του πώς το φαγητό μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας. Από την άλλη πλευρά, η γνωστή αίσθηση της έντονης πείνας – όταν η πείνα μας κάνει ευερέθιστους – δείχνει πώς η έλλειψη φαγητού μπορεί να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα.
Η Scourboutakos επισημαίνει ότι οι διακυμάνσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτή τη σύνδεση μεταξύ διατροφής και ψυχικής κατάστασης. Μέσω των επιδράσεών τους στις ορμόνες και το νευρικό σύστημα, τα επίπεδα σακχάρου μπορούν να επηρεάσουν το άγχος και την κατάθλιψη.
Ο ρόλος του γλυκαιμικού δείκτη
Οι έρευνες δείχνουν ότι η διατροφή είναι ένας από τους βιολογικούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους. Πολλές μελέτες έχουν επικεντρωθεί στη μεσογειακή διατροφή ή μια ελαφρώς τροποποιημένη εκδοχή της, η οποία περιλαμβάνει πολλά λαχανικά, φρούτα, ελαιόλαδο, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια και ξηρούς καρπούς, με μικρές ποσότητες ψαριού, κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Ένα από τα χαρακτηριστικά αυτής της διατροφής που μπορεί να εξηγεί την επίδρασή της στη διάθεση είναι ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης της.
Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένα σύστημα που κατατάσσει τα τρόφιμα ανάλογα με την ιδιότητά τους να αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα. Δίαιτες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, που προκαλούν απότομες αυξήσεις στο σάκχαρο, έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους. Τροφές όπως το λευκό ρύζι, το άσπρο ψωμί και τα αρτοσκευάσματα περιλαμβάνονται σε αυτήν την κατηγορία.
Πώς η διατροφή επηρεάζει τη διάθεση μέσω των ορμονών
Η Scourboutakos εξηγεί ότι κάθε φορά που καταναλώνουμε ζάχαρη ή υδατάνθρακες, η αύξηση του σακχάρου στο αίμα προκαλεί την απελευθέρωση μιας σειράς ορμονών, όπως η ντοπαμίνη, η οποία μας κάνει να νιώθουμε ευχάριστα.
Ωστόσο, όταν καταναλώνουμε υπερβολική ποσότητα ζάχαρης ή υδατανθράκων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, η απότομη αύξηση του σακχάρου μπορεί να οδηγήσει σε απότομη πτώση, προκαλώντας την απελευθέρωση αδρεναλίνης, που μπορεί να προκαλέσει άγχος, φόβο ή επιθετικότητα.
Πηγή: ygeiamou.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα
Δημοφιλή
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα
Ποιο πρόσωπο «παίρνει» την θέση του Γιώργου Παπαδάκη στο «Καλημέρα Ελλάδα»
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχονται νέες διώξεις κατά βουλευτών και υπουργών για το σκάνδαλο των μαϊμού επιδοτήσεων
Τα 2 ζώδια που θα ζήσουν το πιο όμορφο καλοκαίρι