Ηράκλειο: 15oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 114 εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι σε όλον τον κόσμο

25.10.2023, 20:22

Σε παγκόσμιο επίπεδο, πάρα πολλές συγκρούσεις εξαπλώνονται ή κλιμακώνονται, καταστρέφοντας ζωές αθώων και ξεριζώνοντας τους πληθυσμούς


Περισσότερα από 114 εκατομμύρια άνθρωποι -αριθμός ρεκόρ- είναι εκτοπισμένοι στις μέρες μας παγκοσμίως, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο αριθμός των εκτοπισμένων εξαιτίας των πολέμων, των διώξεων, της βίας και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο μάλλον ξεπέρασε τα 114 εκατομμύρια στα τέλη Σεπτεμβρίου”, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Το πρώτο εξάμηνο του 2023 οι εκτοπισμοί πληθυσμών προκλήθηκαν κυρίως από τις συγκρούσεις στην Ουκρανία, στο Σουδάν, στη Μιανμάρ και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό αλλά και από την επίμονη ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν, καθώς και από έναν συνδυασμό ξηρασίας, πλημμυρών και ανασφάλειας στη Σομαλία.

Περισσότεροι από τους μισούς εκτοπισμένους εξαναγκάστηκαν να διασχίσουν τα σύνορα, διευκρίνισε η υπηρεσία του ΟΗΕ. Σχεδόν το ένα τρίτο των εκτοπισμένων παγκοσμίως προέρχεται από τρεις χώρες: το Αφγανιστάν, τη Συρία και την Ουκρανία.

Η προσοχή του κόσμου έχει στραφεί σήμερα, και δικαίως, στην ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα. Ωστόσο, σε παγκόσμιο επίπεδο, πάρα πολλές συγκρούσεις εξαπλώνονται ή κλιμακώνονται, καταστρέφοντας ζωές αθώων και ξεριζώνοντας τους πληθυσμούς”, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ Φίλιπο Γκράντι.

Στην έκθεσή της που συγκεντρώνει τα δεδομένα για το πρώτο εξάμηνο του 2023, η UNHCR εκτιμά σε 110 εκατομμύρια τον αριθμό των εκτοπισμένων στον κόσμο στα μέσα Ιουνίου, δηλαδή 1,6 εκατομμύριο περισσότεροι σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά τους επόμενους τρεις μήνες για να ανέλθει στα 114 εκατομμύρια στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Στην εκτίμηση αυτή δεν υπολογίζεται το 1,4 εκατομμύριο των εκτοπισμένων Παλαιστινίων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου και την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ