Ηράκλειο: 14oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Παραδοσιακή καρπουζόπιτα χωρίς ζάχαρη

08.08.2024, 21:59

Είναι χωρίς γλουτένη και γίνεται με λίγα κι απλά υλικά

Συνηθίζεται στην Ίο και στην Μήλο αλλά φτιάχνεται σχεδόν σε όλες τις Κυκλάδες. Είναι πίτα χωρίς ζάχαρη με αλεύρι βρώμης αντί για κανονικό αλεύρι όπως απαιτεί παραδοσιακά η συνταγή. Σε 5’ έτοιμη η καρπουζόπιτα και ροδοψήνεται μέχρι να κάνει κρούστα ολόγυρα.

Υλικά

  • 1 kg καρπούζι ψίχα (σάρκα καρπουζιού)
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 250 γρ. αλεύρι βρώμης ή άλλο αλεύρι
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. σουσάμι

Εκτέλεση

  • Το καρπούζι πρέπει να τραγανό και κατακόκκινο. Προσέξτε να μην είναι ζαχαρωμένο με μαλακή σάρκα.
  • Ζυγίζουμε το καρπούζι αφού το καθαρίσουμε από την φλούδα. Είναι περίπου 3 φέτες.
  • Με τα χέρια καθαρίζουμε την σάρκα του καρπουζιού από τα κουκούτσια.
  • Ταυτόχρονα το σπάμε σε μικρά κομμάτια.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το καρπούζι και τον χυμό του.
  • Προσθέτουμε το μέλι, την κανέλα και το αλεύρι βρώμης.
  • Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε τα υλικά.
  • Έχουμε τώρα έναν ροζ χυλό με μικρά κομμάτια καρπουζιού.
  • Σε ένα μικρό ταψί 22×30εκ. βάζουμε το μισό ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το μισό σουσάμι.
  • Αδειάζουμε το μείγμα και ισιώνουμε την επιφάνεια.
  • Περιχύνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σουσάμι.
  • Ψήνουμε την καρπουζόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στον αέρα μέχρι να ροδίσει ολόγυρα και να κάνει τραγανή επιφάνεια περίπου για 1 ώρα.
  • Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και τη κόβουμε σε κομμάτια. Αν θέλουμε περισσότερη γλύκα ραντίζουμε με λίγο μέλι ή πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη.

Μυστικά

  • Χρειάζεται καλό ψήσιμο και για να στεγνώσει σωστά αλλά να κρατήσει κι όλη την γεύση του καρπουζιού. Γι’ αυτό, κρατάω και τους χυμούς του καρπουζιού κι έτσι γίνεται γλυκιά χωρίς να χρειάζεται έξτρα ζάχαρη.
  • Για να ψηθεί η καρπουζόπιτα σωστά πρέπει να ροδίσει το ίδιο πάνω και κάτω. Γι’ αυτό αφού περάσουν τα 50’ ψησίματος στον αέρα στην πάνω σχάρα αφήνω συνεχίζω το ψήσιμο για περίπου 10′ βάζοντας την κάτω αντίσταση και αέρα και τοποθετώντας το ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου. Έτσι, κάνει ωραία κρούστα ολόγυρα και μέσα μένει ζουμερή και λαχταριστή.
  • Ιδανικό ύψος της καρπουζόπιτας στο ταψί είναι ανάμεσα σε 1 και 2 εκατοστά. Ώστε να έχει σώμα και ωραία καλοψημένη κρούστα.
  • Για καλύτερο ξεφορμάρισμα στρώστε αντικολητικό χαρτί στο ταψί.
  • Αφήστε την να κρυώσει τελείως και μετά κόψτε σε κομμάτια.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης:

πριν από 1 λεπτό
Ελλάδα

Τουρισμός για Όλους: Μέχρι πότε μπορούν οι πολίτες να εξαργυρώνουν την ψηφιακή κάρτα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 λεπτά
Ελλάδα

Μέσα σε ένα μήνα «άνοιξε» 9 καταστήματα και ένα σπίτι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Ελλάδα

Κώστας Τσιάρας για αγρότες: «Ναι στο αφορολόγητο στη μάνικα – Στο τραπέζι το μειωμένο ρεύμα»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Πολιτική

Εμμανουήλ Φράγκος στο Cretaone: «Οι επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να πάνε στους πραγματικούς αγρότες, όχι σε… κυκλώματα»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Ελλάδα

Ηλικιωμένη κατέβηκε τις σκάλες με το αυτοκίνητο – Δείτε φωτογραφία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Αθλητικά

ΟΦΗ: Στην παράσταση μνήμης του Νίκου Ξυλούρη ο Ηλίας Πουρσανίδης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Style

Χριστούγεννα: Αυτά τα ζώδια κάνουν τα καλύτερα δώρα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Ελλάδα

Φωτιά σε πλαστικά μπαλκονιού στην παραλία του Βόλου… προκάλεσε ανησυχία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Κόσμος

Ινδία: Επτά ελέφαντες σκοτώθηκαν κατά τη σύγκρουση επιβατικού τρένου με κοπάδι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Ελλάδα

Ευλογιά αιγοπροβάτων: Παρατεταμένη επιζωοτία, αυστηρά μέτρα – Τι ισχύει για τον εμβολιασμό

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →