Τα υλικά και η εκτέλεση
Η μανέστρα Σαντορίνης ή «αυγόσουπα μανέστρα» όπως λέγεται στο νησί, είναι παραδοσιακή συνταγή. Το αγαπημένο καλοκαιρινό φαγητό των Σαντορινιών.
Υλικά
- 600 γρ. ντοματάκια Σαντορίνης άνυδρα
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 300 γρ. σπασμένα χοντρά μακαρόνια
- 3-6 φρέσκα αυγά (κατά βούληση)
- 3 κ.σ. κεφαλοτύρι ή λαδοτύρι Σαντορίνης ψιλοτριμμένο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Για αυτή την συνταγή ιδανικά χρησιμοποιούμε άνυδρα ντοματάκια Σαντορίνης, εναλλακτικά 600 γρ. ψιλοκομμένες η τριμμένες ντομάτες.
- Πλένουμε και αλέθουμε τα ντοματάκια στο μπλέντερ.
- Τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν για 10′ σε μέτρια φωτιά.
- Πρέπει σχεδόν να στεγνώσουν και να βγάλουν όλο το άρωμά τους.
- Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ψήνουμε την ντομάτα για 5’.
- Προσθέτουμε 1 λίτρο ζεστό νερό και μόλις πάρει βράση βράζουμε για 10’ ρίχνουμε τα σπασμένα μακαρόνια.
- Βράζουμε για 3’-4’ ανακατεύοντας μια δυο φορές.
- Χαμηλώνουμε την εστία να κοπεί ο βρασμός, ίσα που να κοχλάζει και ρίχνουμε με προσοχή 1 -1 τα αυγά στη μανέστρα, χωρίς να τα ανακατέψουμε.
- Θέλουμε να μείνουν ολόκληρα και να βράσουν χωρίς διαλυθούν, τα βράζουμε για 3’.
- Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και λίγο πιπέρι. Ελέγχουμε αν χρειάζεται αλάτι.
- Σβήνουμε την φωτιά κι αφήνουμε να σταθεί το φαγητό για 5’
- Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα τη ζουμερή κοκκινιστή μανέστρα και βάζουμε από 1 ή 2 αυγά σε κάθε μερίδα.
- Η μανέστρα-αυγόσουπα είναι το ταπεινό καλοκαιρινό φαγητό των Σαντορινιών.
- Η χειμωνιάτικη εκδοχή της μανέστρας, περιλαμβάνει κρεμμύδι τσιγαρισμένο και χόρτα σέφουκλα (σέσκουλα)
Πηγή: argiro.gr
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα