Ηράκλειο: 30oC

Παραδοσιακή μανέστρα Σαντορίνης

01.08.2024, 0:17

Τα υλικά και η εκτέλεση

Η μανέστρα Σαντορίνης ή «αυγόσουπα μανέστρα» όπως λέγεται στο νησί, είναι παραδοσιακή συνταγή. Το αγαπημένο καλοκαιρινό φαγητό των Σαντορινιών.

Υλικά

  • 600 γρ. ντοματάκια Σαντορίνης άνυδρα
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 300 γρ. σπασμένα χοντρά μακαρόνια
  • 3-6 φρέσκα αυγά (κατά βούληση)
  • 3 κ.σ. κεφαλοτύρι ή λαδοτύρι Σαντορίνης ψιλοτριμμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

  • Για αυτή την συνταγή ιδανικά χρησιμοποιούμε άνυδρα ντοματάκια Σαντορίνης, εναλλακτικά 600 γρ. ψιλοκομμένες η τριμμένες ντομάτες.
  • Πλένουμε και αλέθουμε τα ντοματάκια στο μπλέντερ.
  • Τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν για 10′ σε μέτρια φωτιά.
  • Πρέπει σχεδόν να στεγνώσουν και να βγάλουν όλο το άρωμά τους.
  • Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ψήνουμε την ντομάτα για 5’.
  • Προσθέτουμε 1 λίτρο ζεστό νερό και μόλις πάρει βράση βράζουμε για 10’ ρίχνουμε τα σπασμένα μακαρόνια.
  • Βράζουμε για 3’-4’ ανακατεύοντας μια δυο φορές.
  • Χαμηλώνουμε την εστία να κοπεί ο βρασμός, ίσα που να κοχλάζει και ρίχνουμε με προσοχή 1 -1 τα αυγά στη μανέστρα, χωρίς να τα ανακατέψουμε.
  • Θέλουμε να μείνουν ολόκληρα και να βράσουν χωρίς διαλυθούν, τα βράζουμε για 3’.
  • Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και λίγο πιπέρι. Ελέγχουμε αν χρειάζεται αλάτι.
  • Σβήνουμε την φωτιά κι αφήνουμε να σταθεί το φαγητό για 5’
  • Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα τη ζουμερή κοκκινιστή μανέστρα και βάζουμε από 1 ή 2 αυγά σε κάθε μερίδα.
  • Η μανέστρα-αυγόσουπα είναι το ταπεινό καλοκαιρινό φαγητό των Σαντορινιών.
  • Η χειμωνιάτικη εκδοχή της μανέστρας, περιλαμβάνει κρεμμύδι τσιγαρισμένο και χόρτα σέφουκλα (σέσκουλα)

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης:


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα