Ηράκλειο: 25oC

Πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία

16.04.2025, 12:16

Απολαυστική συνταγή

Μια πιατέλα γεμάτη μυρωδάτα, παραδοσιακά κουλουράκια δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι το Πάσχα. Αυτά εδώ γίνονται με αμμωνία και γίνονται στητά και αφράτα.

Για τέλεια αφράτα κουλουράκια, η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και αφράτη. Μην ξεγελαστείτε και προσθέσετε περισσότερο αλεύρι από όσο αναγράφεται, γιατί τα κουλουράκια θα σφίξουν και θα γίνουν πιο στεγνά.

Υλικά για κουλουράκια

Κομμάτια: 45-50

  • 250 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο, κρύο, από βάζο (αυτό για τους κουραμπιέδες)
  • 300 γρ. (1½ κούπα) ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 800-900 γρ. (6-7 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού σκόνη αμμωνία (στο ράφι με τα μπαχαρικά ή τα είδη ζαχαροπλαστικής)
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 2 καψάκια βανιλίνη
  • 1/2 κούπα (100 ml) φρέσκο γάλα, πλήρες

Για το άλειμμα

  • 1 αυγό, χτυπημένο ελαφρά με 1 κουτ. σούπας νερό

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία, ξεκινάμε χτυπώντας στον κάδο του μίξερ με το φτερό το κρύο βούτυρο, σκέτο, σε δυνατή ταχύτητα (τόσο ώστε να μην πιτσιλάει) μέχρι να μαλακώσει καλά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να φτιάξουμε ένα αφράτο και ανοιχτόχρωμο μείγμα.
  2. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη, μέχρι το μείγμα να φουσκώσει.
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 800 γρ. από το αλεύρι, την αμμωνία, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα πορτοκαλιού και τις βανιλίνες και ανακατεύουμε καλά.
  4. Ρίχνουμε το μείγμα αλευριού στο μπολ με το αφράτο μείγμα βουτύρου, σε δόσεις εναλλάξ με το γάλα, χτυπώντας σταθερά με τον γάντζο μέχρι να φτιάξουμε ένα πολύ μαλακό και κάπως κολλώδες ζυμάρι που όμως να πλάθεται, έστω και κάπως δύσκολα.
  5. Αν δεν πλάθεται, προσθέτουμε λίγο από το υπόλοιπο αλεύρι, αλλά δεν πρέπει να βάλουμε πολύ. Η ζύμη πρέπει να παραμείνει μαλακή.
  6. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στη λειτουργία του αέρα. Στρώνουμε με λαδόκολλα δύο μεγάλα ταψιά.
  8. Κόβουμε μικρά κομμάτια ζύμης, βάρους περίπου 35 γρ., και πλάθουμε το καθένα σε κορδόνι λεπτό και στη συνέχεια το τυλίγουμε σε κουλουράκι στρογγυλό ή σε πλεξούδα.
  9. Αραδιάζουμε τα κουλουράκια στα ταψιά και τα ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 7 λεπτά
Ελλάδα

Τροχαίο στην Πιερία με νεκρό 9χρονο κοριτσάκι: Μάχη να κρατηθεί στη ζωή η 11χρονη αδερφή της – Εκτός κινδύνου η μητέρα τους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Ελλάδα

Γιατί έκανε «βουτιά» ο τζίρος στην εστίαση;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Style

Ιωάννα Τούνη για τον γιο της: «Πόσο ευλογημένη είμαι που με έκανες μαμά» – To τρυφερό video

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 25 λεπτά
Ελλάδα

Βόρεια Προάστια: Ληστής προσπαθεί να κάνει διάρρηξη αλλά αποτυγχάνει – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 34 λεπτά
Ελλάδα

Ξεσπά η αδερφή της 36χρονης που δολοφονήθηκε στον Βόλο: «Είναι τέρας, θανατική ποινή πρέπει να πάρει»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 37 λεπτά
Κόσμος

Αγγλία: Κρατούσε νεκρά μωρά στο σαλόνι και τα έβαζε να «δουν» κινούμενα σχέδια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 46 λεπτά
Οικονομία

ΟΠΕΚΕΠΕ: Επιδοτήσεις μέχρι και σε ΚΤΕΟ – Διπλασιασμοί επιδοτήσεων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 53 λεπτά
Υγεία

Γιατί ιδρώνουμε το βράδυ: Τι προκαλεί τις νυχτερινές εφιδρώσεις

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Φωτιά ξέσπασε στη Σαλαμίνα – Ήχησε το 112 (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Αυτά είναι τα τυχερά ζώδια της εποχής της Παρθένου

Διαβάστε περισσότερα