Ηράκλειο: 31oC

Πένες με βότκα- Ένα πιάτο που ξυπνάει αναμνήσεις!

18.07.2025, 23:02

Το απόλυτο vintage φαγητό!

Οι πένες με βότκα είναι το απόλυτο vintage φαγητό. Μόνο που το ακούμε, το μυαλό μας ταξιδεύει πίσω στα ’80s: Μπουφάν bomber, ατελείωτες ώρες μπροστά στο στερεοφωνικό προσπαθώντας να γράψουμε την αγαπημένη μας μελωδία στην κασέτα, πάρτι με φλιπεράκια στα ουφάδικα… Τι όμορφες αναμνήσεις…Αυτό το πιάτο, με τη σχεδόν εξωτική και «απαγορευμένη» γεύση του, ήταν πραγματική γιορτή όταν έφτανε στο τραπέζι. Όλοι νιώθαμε “μεγάλοι” γιατί τρώγαμε κάτι που είχε μέσα… ποτό. Λοιπόν, τι λέτε, να τις μαγειρέψουμε μαζί για μια νοσταλγική βουτιά στο παρελθόν;

Υλικά

20 γρ. πένες ριγέ
200 γρ. καπνιστή πανσέτα ή γλυκιά (σε κύβους)
400 γρ. πελτές ντομάτας
30 γρ. συμπυκνωμένος ντοματοπελτές
100 γρ. κρέμα γάλακτος για μαγείρεμα
150 γρ. βότκα
30 γρ. κρεμμύδι
Ελαιόλαδο όσο χρειάζεται
Αλάτι
1 ματσάκι μαϊντανός

Εκτέλεση

Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Το σοτάρουμε απαλά σε λίγο ελαιόλαδο για περίπου 10 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει χωρίς να καεί. Μόλις είναι έτοιμο το κρεμμύδι, το βάζουμε στην άκρη. Στο ίδιο τηγάνι, σοτάρουμε την πανσέτα σε χαμηλή φωτιά, χωρίς επιπλέον λάδι, μέχρι να λιώσει το λίπος της. Ξαναβάζουμε μέσα το σοταρισμένο κρεμμύδι, δυναμώνουμε τη φωτιά, σβήνουμε με τη βότκα και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ντομάτα και τον συμπυκνωμένο πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Τέλος, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Βράζουμε τις πένες σε άφθονο αλατισμένο νερό, τις στραγγίζουμε λίγο πριν γίνουν εντελώς και τελειώνουμε το μαγείρεμά τους μέσα στη σάλτσα για να δέσουν όλες οι γεύσεις.

Σημειώσεις

Αν θέλετε μια πιο ιδιαίτερη εκδοχή, μπορείτε να αντικαταστήσερε την πανσέτα με καπνιστό σολομό. Μικρά μυστικά για το σωστό βράσιμο των ζυμαρικών: Πάντα σε άφθονο νερό, καλά αλατισμένο (σαν θάλασσα), χωρίς λάδι. Ανακατεύουμε συχνά στην αρχή και δοκίμαζε για να είναι al dente.

Πηγή: Jenny.gr

Σύνοψη άρθρου

  • - Οι πένες με βότκα ανακαλούν νοσταλγικές αναμνήσεις από τα '80s και είναι ένα vintage πιάτο που προσφέρει γεύση και αίσθηση γιορτής.
  • - Η συνταγή περιλαμβάνει πένες, καπνιστή πανσέτα, πελτέ ντομάτας, κρέμα γάλακτος, βότκα και μαϊντανό, ενώ η εκτέλεση απαιτεί σωτάρισμα και σιγοβράσιμο.
  • - Το πιάτο ολοκληρώνεται με το δέσιμο των ζυμαρικών στη σάλτσα για πλήρη απορρόφηση των γεύσεων και μπορεί να προσαρμοστεί με διαφορετικά υλικά, όπως καπνιστός σολομός.
  • - Για τέλειο βράσιμο των ζυμαρικών, χρησιμοποιήστε άφθονο αλατισμένο νερό και ανακατεύετε συχνά για να είναι al dente.
πριν από 1 λεπτό
Οικονομία

Αγρότες: 5.000 ευρώ το πρόστιμο για μη έκδοση των Δελτίων Αποστολής – Εντείνονται οι έλεγχοι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Ηράκλειο

Ελαιόλαδο: Τι περιμένουμε από τη νέα σεζόν – Πτώση των τιμών, κατανάλωση και προβληματισμοί

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Ελλάδα

Νεκρός 51χρονος σε τροχαίο δυστύχημα στην Εγνατία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Ναυτιλία

Κορυφαία ναυτιλιακή δύναμη παγκοσμίως παραμένει η Ελλάδα – Αντιπροσωπεύει το 61% του στόλου της ΕΕ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Οικονομία

Φοιτητές, τουρίστες, επενδυτές: Οι νέοι πρωταγωνιστές στην αγορά κατοικίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 36 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ένα «ταξίδι» βιβλίων από χέρι σε χέρι!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 46 λεπτά
Ελλάδα

Παλαιό Φάληρο: Για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατηγορείται η μητέρα του 3χρονου κοριτσιού

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 49 λεπτά
Αθλητικά

Παναθηναϊκός: Ένα… βήμα απ’ την απόκτηση και του Ζαρουρί

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 52 λεπτά
Πολιτική

Όλγα Κεφαλογιάννη: Airbnb και στέγαση εργαζομένων στα ξενοδοχεία στη συνάντηση με τους ξενοδόχους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 54 λεπτά
Κόσμος

Κανένα θανατηφόρο τροχαίο στο Ελσίνκι τον τελευταίο χρόνο – Που οφείλεται το επίτευγμα

Διαβάστε περισσότερα