Το απόλυτο vintage φαγητό!
Οι πένες με βότκα είναι το απόλυτο vintage φαγητό. Μόνο που το ακούμε, το μυαλό μας ταξιδεύει πίσω στα ’80s: Μπουφάν bomber, ατελείωτες ώρες μπροστά στο στερεοφωνικό προσπαθώντας να γράψουμε την αγαπημένη μας μελωδία στην κασέτα, πάρτι με φλιπεράκια στα ουφάδικα… Τι όμορφες αναμνήσεις…Αυτό το πιάτο, με τη σχεδόν εξωτική και «απαγορευμένη» γεύση του, ήταν πραγματική γιορτή όταν έφτανε στο τραπέζι. Όλοι νιώθαμε “μεγάλοι” γιατί τρώγαμε κάτι που είχε μέσα… ποτό. Λοιπόν, τι λέτε, να τις μαγειρέψουμε μαζί για μια νοσταλγική βουτιά στο παρελθόν;
Υλικά
20 γρ. πένες ριγέ
200 γρ. καπνιστή πανσέτα ή γλυκιά (σε κύβους)
400 γρ. πελτές ντομάτας
30 γρ. συμπυκνωμένος ντοματοπελτές
100 γρ. κρέμα γάλακτος για μαγείρεμα
150 γρ. βότκα
30 γρ. κρεμμύδι
Ελαιόλαδο όσο χρειάζεται
Αλάτι
1 ματσάκι μαϊντανός
Εκτέλεση
Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Το σοτάρουμε απαλά σε λίγο ελαιόλαδο για περίπου 10 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει χωρίς να καεί. Μόλις είναι έτοιμο το κρεμμύδι, το βάζουμε στην άκρη. Στο ίδιο τηγάνι, σοτάρουμε την πανσέτα σε χαμηλή φωτιά, χωρίς επιπλέον λάδι, μέχρι να λιώσει το λίπος της. Ξαναβάζουμε μέσα το σοταρισμένο κρεμμύδι, δυναμώνουμε τη φωτιά, σβήνουμε με τη βότκα και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ντομάτα και τον συμπυκνωμένο πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Τέλος, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Βράζουμε τις πένες σε άφθονο αλατισμένο νερό, τις στραγγίζουμε λίγο πριν γίνουν εντελώς και τελειώνουμε το μαγείρεμά τους μέσα στη σάλτσα για να δέσουν όλες οι γεύσεις.
Σημειώσεις
Αν θέλετε μια πιο ιδιαίτερη εκδοχή, μπορείτε να αντικαταστήσερε την πανσέτα με καπνιστό σολομό. Μικρά μυστικά για το σωστό βράσιμο των ζυμαρικών: Πάντα σε άφθονο νερό, καλά αλατισμένο (σαν θάλασσα), χωρίς λάδι. Ανακατεύουμε συχνά στην αρχή και δοκίμαζε για να είναι al dente.
Πηγή: Jenny.gr
Σύνοψη άρθρου
- - Οι πένες με βότκα ανακαλούν νοσταλγικές αναμνήσεις από τα '80s και είναι ένα vintage πιάτο που προσφέρει γεύση και αίσθηση γιορτής.
- - Η συνταγή περιλαμβάνει πένες, καπνιστή πανσέτα, πελτέ ντομάτας, κρέμα γάλακτος, βότκα και μαϊντανό, ενώ η εκτέλεση απαιτεί σωτάρισμα και σιγοβράσιμο.
- - Το πιάτο ολοκληρώνεται με το δέσιμο των ζυμαρικών στη σάλτσα για πλήρη απορρόφηση των γεύσεων και μπορεί να προσαρμοστεί με διαφορετικά υλικά, όπως καπνιστός σολομός.
- - Για τέλειο βράσιμο των ζυμαρικών, χρησιμοποιήστε άφθονο αλατισμένο νερό και ανακατεύετε συχνά για να είναι al dente.
Δημοφιλή
«Έσπασε» το μπλόκο με τη γουρούνα και χάθηκε - Σκηνές τρόμου με λαθροκυνηγό στην Κρήτη
Έρχεται βαριά «καμπάνα» σε κρητική εταιρεία πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων
Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεσμεύθηκαν οι περιουσίες δυο κτηνοτρόφων – Είχαν πάρει παράνομες επιδοτήσεις ύψους 1,7 εκατ. ευρώ
Απίστευτο στην Κρήτη: Πετούν ο,τι βρουν στο δρόμο για την καλύτερη παραλία στον κόσμο!
Κρήτη: Πήγε να μυρίσει τα αρώματα στα αφορολόγητα και τα «ξέχασε» στην τσέπη της
Ηράκλειο: Τροχαίο ατύχημα στο κέντρο της πόλης - Ένας τραυματίας
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έλεγχοι «παρωδία» στην Κρήτη, μεταναστεύσεις αιγοπροβάτων και αιρετοί που την... «βγάζουν λάδι»
Ιερή «ταρίφα» για γάμους και βαφτίσεις: Καβγάς μπροστά από την Αγία Τράπεζα για το «πακέτο» που έδωσε ζευγάρι
Τραγωδία για την οικογένεια Ελληνοαμερικανού καθηγητή του ΜΙΤ