Ηράκλειο: 27oC

Πεντανόστιμο ιμάμ μπαϊλντί

09.08.2024, 0:17

Τα υλικά και η εκτέλεση

Πεντανόστιμο ιμάμ μπαϊλντί, χωρίς τηγάνι. Στο τέλος πρέπει να μείνει με το λάδι του για να μελώσει σωστά η μελιτζάνα.

Υλικά

  • 10 μέτριες μελιτζάνες
  • 6 μικρά κρεμμύδια άνυδρα σε λεπτές φέτες
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 6 ώριμες ντομάτες
  • ½ ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 λεμόνι (χυμός)
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 4 μέτριες πατάτες κομμένες κυδωνάτες
  • 1 κ.σ. ζάχαρη ή πετιμέζι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

Για τις μελιτζάνες

  • Πλένουμε τις μελιτζάνες και αφαιρούμε από μπροστά μία μικρή φέτα.
  • Κρατάμε το τρυφερό κοτσάνι γιατί θα συγκρατεί τη μελιτζάνα και το σχήμα της.
  • Με μαχαίρι τις ξεφλουδίζουμε κατά μήκος ριγωτά (ρίγα άσπρη-ρίγα μοβ).
  • Κάνουμε θήκη για τη γέμιση χαράσσοντας κατά μήκος τις μελιτζάνες και ανοίγουμε τη μέση (όχι τις άκρες) σαν βαρκούλα.
  • Σε μία λεκάνη γεμάτη νερό ρίχνουμε 1 κ.σ. αλάτι και βυθίζουμε μέσα τις μελιτζάνες. Τις αφήνουμε να σταθούν 30 λεπτά, να μαλακώσουν και να ανοίξουν στη σχισμή που κάναμε.

Για τη γέμιση

  • Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες είτε βυθίζοντάς τες για λίγα δευτερόλεπτα σε βραστό νερό, αφού πρώτα χαράξουμε σταυρωτά τη μύτη τους, είτε ξύνοντάς τες με τη λάμα του μαχαιριού. Έτσι χωρίζει εύκολα η φλούδα από τη σάρκα. Τις κόβουμε στη μέση και, με κουτάλι ή ζουλώντας τες, αφαιρούμε τους σπόρους και τους χυμούς (τα κρατάμε για
    άλλη συνταγή).
  • Τις ψιλοκόβουμε και τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε στο μπολ τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, το χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη.
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά το μείγμα, να μαραθούν τα κρεμμύδια.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC στον αέρα.
  • Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το αλατόνερο, τις στύβουμε καλά με τα χέρια και γεμίζουμε τη θήκη.
  • Τις αραδιάζουμε σε ταψί κοντά τη μια στην άλλη.
  • Προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες.
  • Όση γέμιση μένει τη ρίχνουμε στην επιφάνεια.
  • Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και 1 φλιτζ. νερό.
  • Σκεπάζουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και με καπάκι ή αλουμινόχαρτο καλά γύρω-γύρω, νακ λείσει, και ψήνουμε το φαγητό στον προθερμασμένο φούρνο για 45-60 λεπτά.
  • Στη συνέχεια, ξεσκεπάζουμε το ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 25 λεπτά ακόμα, μέχρι να καραμελώσουν οι μελιτζάνες, να ροδίσουν και να μείνουν σχεδόν με το
    λάδι τους.
  • Είναι βασικό να ψηθούν σωστά για να μελώσουν οι μελιτζάνες και να καραμελώσουν τα λαχανικά. Αφήνουμε το ιμάμ μπαϊλντί να σταθεί λίγο και μετά σερβίρουμε.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης:

πριν από 8 λεπτά
Style

Ναταλία Γερμανού – Θάνος Καλλίρης στην Κρήτη: Βραδινή έξοδος για τους δύο πρώην – Μαζί τους και οι νυν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Κόσμος

Γάζα: Νέο βίντεο καταγράφει την απαγωγή Ισραηλινού στρατιώτη από τη Χαμάς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Ελλάδα

Ηλικιωμένος σκότωσε 72χρονο – Τον πυροβόλησε και τον έσερνε με το μηχανάκι του για 700 μέτρα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Ελλάδα

Απίστευτο: Έλληνες τουρίστες συμβουλεύτηκαν το ChatGPT και πέταξαν σε ποταμό πρόστιμα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Ηράκλειο

Βράβευση Κρητικού εφευρέτη σε Διεθνή ΄Εκθεση Εφευρέσεων – Φωτογραφίες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 34 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη σωτηρία και την ανάδειξη του Λόφου Παπούρα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 53 λεπτά
Ηράκλειο

Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο χάρτης των αμαρτωλών επιδοτήσεων – Στην «πρωτιά» η Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 53 λεπτά
Αθλητικά

Φιλική νίκη τα Χανιά, 2-1 τον Παναιγιάλειο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Viral

Σούπερ γιαγιά κλέβει τις εντυπώσεις σε γάμο! (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Αντιδράσεις γονέων του 35ου Δημοτικού για τη συστέγασή του με το 42ο Νηπιαγωγείο

Διαβάστε περισσότερα