Ηράκλειο: 25oC

Πεντανόστιμο σπανακόρυζο κοκκινιστό

30.06.2025, 8:32

Πλούσιο σε γεύση και νοστιμιά με λίγα υλικά

Στο κοκκινιστό σπανακόρυζο υπερισχύει η γεύση από το σπανάκι, μιας κι αυτή η συνταγή έχει μπόλικο σπανάκι και λίγο ρύζι. Θρεπτικό εύκολο παραδοσιακό φαγητό το σπανακόρυζο και με λίγες θερμίδες.

Νηστίσιμο φαγητό ιδανικό για vegan ή vegetarian διατροφή. Να το σερβίρεις πάντα ζεστό μόλις το μαγειρέψεις για μεγαλύτερη απόλαυση.

Υλικά

Για το κοκκινιστό σπανακόρυζο

  • 1 kg σπανάκι καθαρισμένο
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ματσ. φρέσκα κρεμμυδακια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
  • 1 μέτριο πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 μέτριο καρότο τριμμένο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας,
  • 3/4 φλ. ρύζι Καρολίνα
  • 1 μέτριο λεμόνι,
  • 1 φλ. ψιλοκομμένη ή τριμμένη ντομάτα
  • 1/2 ματσ. άνηθο, κοτσάνια και φύλλα
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 λεμόνι για το τελείωμα

Προετοιμασία

  • Καθαρίζω τα κοτσάνια από το φρέσκο σπανάκι.
  • Πλένω πολλά νερά το σπανάκι και το αφήνω να στραγγίσει καλά.
  • Το κόβω σε χοντρά κομμάτια.
  • Μουλιάζω το ρύζι σε ένα μπολ με νερό για 15’ και μετά το ξεπλένω σε σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό μέχρι το νερό να βγαίνει διάφανο.
  • Το αφήνω να στραγγίσει.
  • Στύβω ένα λεμόνι πάνω στο ρύζι για να παραμείνει σπυρωτό στο μαγείρεμα και το αφήνω στην άκρη.
  • Ψιλοκόβω τον άνηθο.
  • Τα τρυφερά κοτσάνια θα μπουν στην κατσαρόλα από τη αρχή. Και τα ψιλοκομμένα φύλλα άνηθου θα μπουν στο τέλος.

Για το σπανακόρυζο με ντομάτα

  • Σε μια πλασοτέ φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό από το συνολικό ελαιόλαδο.
  • Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι και το πράσο.
  • Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να γίνουν διάφανα χωρίς να πάρουν καθόλου χρώμα.
  • Προσθέτουμε το τριμμένο καρότο, τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε τρίβοντας τα υλικά στην κατσαρόλα για 1 λεπτό.
  • Προσθέτουμε το σπανάκι στην κατσαρόλα και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
  • Πρέπει να μαραθεί και να πέσει ο όγκος του.
  • Όταν μαλακώσει και πέσει ο όγκος του, προσθέτουμε το πλυμένο ρύζι, και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα κι ενάμισι φλ. ζεστό νερό.
  • Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τα τρυφερά κοτσάνια άνηθου και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  • Σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά.
  • Στο τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  • Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο.
  • Στύβουμε το λεμόνι, και ανακατεύουμε.
  • Σε αυτό το στάδιο το σπανακόρυζο πρέπει να είναι αρκετά ζουμερό.
  • Αποσύρουμε το φαγητό από την εστία.
  • Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να σταθεί για 5-10 λεπτά το φαγητό για να τραβήξει τα υγρά του και να μελώσει το σπανακόρυζο με ντομάτα και να δέσουν τα ζουμάκια του.

Μυστικά

  • Η αναλογία σπανάκι ρύζι είναι ιδανική για όσους αγαπούν το κοκκινιστό σπανακόρυζο με μπόλικα χόρτα.
  • Μην βάζετε πολύ νερό στο σπανακόρυζο γιατί το σπανάκι και τα λαχανικά θα κατεβάσουν αρκετά υγρά. Με τον τρόπο αυτό γίνεται πιο νόστιμο.
  • Αν εξατμιστεί με τον βρασμό η υγρασία, τότε θα προσθέστε ελάχιστο ζεστό νερό επιπλέον.
  • Σιγανό μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά είναι το μυστικό της επιτυχίας για χυλωμένο αλλά και συγχρόνως σπυρωτό σπανακόρυζο.
  • Σπανακόρυζο σημαίνει ότι το ρύζι μαγειρεύεται και ρουφάει τα υγρά των υπολοίπων υλικών. Γι’ αυτό το λόγο το ρύζι Καρολίνα είναι ιδανικό.
  • Το μισό ελαιόλαδο πάντα στο τέλος του βρασμού χυλώνει απίστευτα το φαγητό και το κάνει πολύ νόστιμο.

Πηγή: argiro.gr

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα