Πλούσιο σε γεύση και νοστιμιά με λίγα υλικά
Στο κοκκινιστό σπανακόρυζο υπερισχύει η γεύση από το σπανάκι, μιας κι αυτή η συνταγή έχει μπόλικο σπανάκι και λίγο ρύζι. Θρεπτικό εύκολο παραδοσιακό φαγητό το σπανακόρυζο και με λίγες θερμίδες.
Νηστίσιμο φαγητό ιδανικό για vegan ή vegetarian διατροφή. Να το σερβίρεις πάντα ζεστό μόλις το μαγειρέψεις για μεγαλύτερη απόλαυση.
Υλικά
Για το κοκκινιστό σπανακόρυζο
- 1 kg σπανάκι καθαρισμένο
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 ματσ. φρέσκα κρεμμυδακια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
- 1 μέτριο πράσο ψιλοκομμένο
- 1 μέτριο καρότο τριμμένο
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας,
- 3/4 φλ. ρύζι Καρολίνα
- 1 μέτριο λεμόνι,
- 1 φλ. ψιλοκομμένη ή τριμμένη ντομάτα
- 1/2 ματσ. άνηθο, κοτσάνια και φύλλα
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 λεμόνι για το τελείωμα
Προετοιμασία
- Καθαρίζω τα κοτσάνια από το φρέσκο σπανάκι.
- Πλένω πολλά νερά το σπανάκι και το αφήνω να στραγγίσει καλά.
- Το κόβω σε χοντρά κομμάτια.
- Μουλιάζω το ρύζι σε ένα μπολ με νερό για 15’ και μετά το ξεπλένω σε σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό μέχρι το νερό να βγαίνει διάφανο.
- Το αφήνω να στραγγίσει.
- Στύβω ένα λεμόνι πάνω στο ρύζι για να παραμείνει σπυρωτό στο μαγείρεμα και το αφήνω στην άκρη.
- Ψιλοκόβω τον άνηθο.
- Τα τρυφερά κοτσάνια θα μπουν στην κατσαρόλα από τη αρχή. Και τα ψιλοκομμένα φύλλα άνηθου θα μπουν στο τέλος.
Για το σπανακόρυζο με ντομάτα
- Σε μια πλασοτέ φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό από το συνολικό ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι και το πράσο.
- Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να γίνουν διάφανα χωρίς να πάρουν καθόλου χρώμα.
- Προσθέτουμε το τριμμένο καρότο, τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε τρίβοντας τα υλικά στην κατσαρόλα για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε το σπανάκι στην κατσαρόλα και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
- Πρέπει να μαραθεί και να πέσει ο όγκος του.
- Όταν μαλακώσει και πέσει ο όγκος του, προσθέτουμε το πλυμένο ρύζι, και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα κι ενάμισι φλ. ζεστό νερό.
- Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τα τρυφερά κοτσάνια άνηθου και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά.
- Στο τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο.
- Στύβουμε το λεμόνι, και ανακατεύουμε.
- Σε αυτό το στάδιο το σπανακόρυζο πρέπει να είναι αρκετά ζουμερό.
- Αποσύρουμε το φαγητό από την εστία.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να σταθεί για 5-10 λεπτά το φαγητό για να τραβήξει τα υγρά του και να μελώσει το σπανακόρυζο με ντομάτα και να δέσουν τα ζουμάκια του.
Μυστικά
- Η αναλογία σπανάκι ρύζι είναι ιδανική για όσους αγαπούν το κοκκινιστό σπανακόρυζο με μπόλικα χόρτα.
- Μην βάζετε πολύ νερό στο σπανακόρυζο γιατί το σπανάκι και τα λαχανικά θα κατεβάσουν αρκετά υγρά. Με τον τρόπο αυτό γίνεται πιο νόστιμο.
- Αν εξατμιστεί με τον βρασμό η υγρασία, τότε θα προσθέστε ελάχιστο ζεστό νερό επιπλέον.
- Σιγανό μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά είναι το μυστικό της επιτυχίας για χυλωμένο αλλά και συγχρόνως σπυρωτό σπανακόρυζο.
- Σπανακόρυζο σημαίνει ότι το ρύζι μαγειρεύεται και ρουφάει τα υγρά των υπολοίπων υλικών. Γι’ αυτό το λόγο το ρύζι Καρολίνα είναι ιδανικό.
- Το μισό ελαιόλαδο πάντα στο τέλος του βρασμού χυλώνει απίστευτα το φαγητό και το κάνει πολύ νόστιμο.
Πηγή: argiro.gr
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα
Δημοφιλή
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα
Ποιο πρόσωπο «παίρνει» την θέση του Γιώργου Παπαδάκη στο «Καλημέρα Ελλάδα»
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχονται νέες διώξεις κατά βουλευτών και υπουργών για το σκάνδαλο των μαϊμού επιδοτήσεων
Τα 2 ζώδια που θα ζήσουν το πιο όμορφο καλοκαίρι