Ο Έλληνας τερματοφύλακας Νίκος Σαργκάνης, γεννήθηκε στις 13 Ιανουαρίου του 1954, στη Ραφήνα. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα ως ακραίος μπακ στον Ηλυσιακό. Μεταπήδησε στη θέση του τερματοφύλακα, υπό την καθοδήγηση του προπονητή του, του Χρήστου Ρίμπα, παλιού γκολκίπερ-θρύλου της ΑΕΚ, της δεκαετίας του 1930. Μεταγράφηκε στην Καστοριά το 1977 και έπαιξε για τους «γουναράδες» μέχρι το τέλος της σεζόν του 1980. Ήταν μέλος της ομάδας που συγκλόνισε το ελληνικό ποδόσφαιρο με τη νίκη της στον τελικό του Κυπέλλου το 1980. Μεταγράφηκε τον Ολυμπιακό, όπου έπαιξε από το 1981 μέχρι το τέλος της σεζόν του 1985. Στη συνέχεια εντάχθηκε στον Παναθηναϊκό και έπαιξε με τα πράσινα για τα επόμενα πέντε χρόνια. Συνέχισε την καριέρα του, παίζοντας για 2 σεζόν με τον Αθηναϊκό και τη τελείωσε παίζοντας για τον ΠΑΟΚ το 1993.
Ήταν 58 φορές διεθνής με τη ελληνική εθνική ομάδα και καθιερώθηκε στις συνειδήσεις των Ελλήνων φιλάθλων, τη μαγική «Νύχτα της Κοπεγχάγης», στις 15 Οκτωβρίου του 1980, όταν στην πρώτη φορά που φόρεσε τη φανέλα της εθνικής ομάδας, με τις αποκρούσεις του και την εν γένει παρουσία του, «σταμάτησε» μόνος του τους Δανούς, διατηρώντας τη νίκη με 1-0 της εθνικής μας ομάδας. Ο δανικός Τύπος είναι που του έδωσε και το παρατσούκλι «Φάντομ» με το οποίο έγινε γνωστός σε όλο το υπόλοιπο της καριέρας του.
Γιος του Βασίλη και της Καλομοίρας, από μικρός ήταν ένα ήσυχο παιδί, χωρίς πολλές ανησυχίες. Μετά τον θάνατο του πατέρα του, θεώρησε χρέος του να είναι πάντα στο πλευρό της μητέρας του και των αδελφών του. Αναδείχθηκε από τον Ηλυσιακό, στον οποίο αγωνιζόταν από την περίοδο 1971/72 ως το 1977. Αρχικά ήταν δεξιός ακραίος αμυντικός και άρχισε να αγωνίζεται ως τερματοφύλακας έπειτα από υπόδειξη και επιμονή του παλιού διεθνή τερματοφύλακα της ΑΕΚ, Χρήστου Ρίμπα, τότε προπονητή της ομάδας, όταν ο βασικός τερματοφύλακας κρίθηκε ανεπαρκής. Στον Ηλυσιακό είχε μια εξαιρετική πορεία στο πρωτάθλημα Β΄ Εθνικής, όταν σημείωσε ένα μεγάλο σερί αγώνων χωρίς να δεχτεί γκολ, για σχεδόν μια ολόκληρη περίοδο!
Επόμενος σταθμός στην καριέρα του ήταν ο Ολυμπιακός, ενώ παράλληλα κλήθηκε στην εθνική ομάδα. Με τον Ολυμπιακό κατέκτησε τα 3 από τα 4 πρώτα επαγγελματικά πρωταθλήματα (1980/81, 1981/82, 1982/83) και ένα Κύπελλο Ελλάδος, το 1981.
Το καλοκαίρι του 1980 ο φύλακας-άγγελος της κυπελλούχου Καστοριάς είχε πάρει μεταγραφή στον πρωταθλητή Ολυμπιακό και περίμενε με ανυπομονησία το ντεμπούτο του στην Εθνική ομάδα. Μάλιστα, είχε ταξιδέψει στην Αυστρία μαζί με τον Πουπάκη για μία μίνι προετοιμασία (ο Κωνσταντίνου είχε μείνει στην Αθήνα) πριν από το ματς με την Δανία.
Ο Πουπάκης επρόκειτο να υπερασπιστεί τη «γαλανόλευκη» εστία στο ματς του «Ίντρετς Πάρκεν», αλλά ο τραυματισμός του στο μηνίσκο άλλαξε τα σχέδια του Παναγούλια, ο οποίος τηλεφώνησε στον Κωνσταντίνου και του είπε να ταξιδέψει στην Αυστρία. Όλοι πίστεψαν ότι ο γκολκίπερ του Παναθηναϊκού θα έπαιρνε φανέλα βασικού, όμως ο κόουτς είχε άλλα σχέδια. Παραμονή του αγώνα και αφού πρώτα ρώτησε τον Σαργκάνη αν είναι έτοιμος, αποφάσισε να τον χρησιμοποιήσει, καθώς είχε πειστεί από τα λόγια του για την ετοιμότητα και τη θέλησή του να αποδείξει ότι μπορούσε να ανταποκριθεί στις δύσκολες απαιτήσεις.
«Οι Δανοί δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι έχαναν γκολ είτε πήγαιναν άουτ είτε τα έχαναν εξαιτίας του Σαργκάνη», είπε ο Κούης, ενώ ο ήρωας του αγώνα είπε για την απόκρουση στο κοντινό σουτ του ολομόναχου Σίμονσεν: «Ήταν η πιο σημαντική. Η κρισιμότητα του αγώνα έδωσε αυτή την αίγλη στην απόκρουση». Ο σπουδαίος επιθετικός, τότε, της Μπαρτσελόνα έδωσε συγχαρητήρια στον Σαργκάνη, ο οποίος βαφτίστηκε «Φάντομ» από τις εφημερίδες της Δανίας και αποθεώθηκε από τον ελληνικό Τύπο.
«Το ελληνικό φάντομ απογειώθηκε», «Ο άνθρωπος με πέντε χέρια», «Ο τερματοφύλακας σαρανταποδαρούσα», «Ένας 100χειρας στην Κοπεγχάγη», ήταν μεταξύ άλλων οι τίτλοι των δανικών εφημερίδων. Το παρατσούκλι «Φάντομ» του έμεινε ως το τέλος της καριέρας του. Πρόκειται, αναμφίβολα, για το ματς που τον καθιέρωσε κάτω από τα «γαλανόλευκα» γκολκπόστ και τον απογείωσε στη συνείδηση των φιλάθλων. Με την Εθνική αγωνίστηκε ως το 1991 και έπαιξε συνολικά σε 58 αγώνες.
Μετά τη λήξη του αγώνα ο Νίκος Σαργκάνης κάλεσε την οικογένειά του στην Αθήνα. «Πώς σου φάνηκα μάνα;» ήταν οι πρώτες λέξεις που είπε στην μητέρα του. «Έπιανες πουλιά στον αέρα παιδί μου…», ήταν η απάντηση της μητέρας του. Ο Σαργκάνης κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της Εθνικής, αλλά και πριν από το μεγάλο παιχνίδι, μιλούσε τηλεφωνικώς με τη μητέρα του και τις αδερφές του για να πάρει κουράγιο. Το πλήρωσε ακριβά, καθώς ο λογαριασμός του τηλεφώνου έφτασε τις 7.800 κορώνες Δανίας, ένα εξωφρενικό για την εποχή ποσό!
Δημοφιλή
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρός 30χρονος που κατέρρευσε ενώ κολυμπούσε
Τροχαίο έξω από το «Νίκος Καζαντζάκης» - ΙΧ συγκρούστηκε με λεωφορείο
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Τροχαίο στην Κρήτη: Αυτοκίνητο «καρφώθηκε» σε απορριμματοφόρο
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα