Ηράκλειο: 31oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Ποια τρόφιμα συνδέονται με 32 ασθένειες

11.03.2024, 3:44

Όσα έδειξε μελέτη 

Η κατανάλωση πολλών υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, όπως τα έτοιμα γεύματα, τα ζαχαρούχα δημητριακά και το ψωμί μαζικής παραγωγής, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης 32 προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου, του διαβήτη τύπου 2 και των διαταραχών της ψυχικής υγείας.

Στη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα ανάλυση στοιχείων που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal και αφορούσε 10 εκατομμύρια ανθρώπους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, είχαν 40 έως 66% αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις.

Το γενικό συμπέρασμα των επιστημόνων ήταν πως τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα σχετίζονται με 32 αρνητικές εκβάσεις που αφορούν:

  • Καρκίνο
  • Αναπνευστικές παθήσεις
  • Καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Γαστρεντερικές διαταραχές
  • Μεταβολικά προβλήματα
  • Σχετίζονται, επίσης, με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από τέτοιου είδους και άλλα νοσήματα.

Παραλληλία, η συχνή κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συσχετίσθηκε με αύξηση κατά σχεδόν 40% έως 66% του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Επίσης συνδέθηκαν με αύξηση:

  • 21% του κινδύνου πρόωρου θανάτου από κάθε αιτία
  • 22% των πιθανοτήτων κατάθλιψης
  • 40% του κινδύνου αναπτύξεως διαβήτη
  • 41% του κινδύνου αναπτύξεως διαταραχών ύπνου
  • 55% του κινδύνου αναπτύξεως παχυσαρκίας

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συσχετίστηκαν ακόμα με το άσθμα, τα γαστρεντερικά προβλήματα, ορισμένους καρκίνους, με τις αγχώδεις διαταραχές κ.λπ.

Διαβάστε επίσης:

Αυξάνονται οι 20χρονοι με ψυχικές διαταραχές

Ο ύπουλος ιός – «συμπρωταγωνιστής» του κορωνοϊού που στοχεύει τα νεύρα και προκαλεί φλεγμονή


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα