Ηράκλειο: 17oC

Ποιες είναι οι χειρότερες για τον εγκέφαλό junk τροφές

05.11.2025, 3:00

Η κατάταξή τους βάσει έρευνας ειδικών

Όλοι μας έχουμε μπει στον… πειρασμό των junk food. Αρκετές από αυτές δημιουργούν προβλήματα στον οργανισμό και ιδιαίτερα στον εγκέφαλο.

Μπορεί να βρίσκονται σχεδόν σε κάθε σπίτι. Είναι εύκολα, φθηνά και ομολογουμένως λαχταριστά. Όμως κοστίζουν ακριβά στην υγεία και τον εγκέφαλο μας. Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα (αλλαντικά, έτοιμα γεύματα, αναψυκτικά, φρουτοποτά κ.λπ.) είναι γνωστό πως επιβαρύνουν σημαντικά τον οργανισμό μας, όμως μια νέα μελέτη έρχεται να προσθέσει επιπλέον στοιχεία, αποκαλύπτοντας και τις βλάβες που προκαλούν ορισμένα εξ αυτών στην γνωστική λειτουργία.

Επιστήμονες από το Virginia Tech εξέτασαν προσεκτικά την «πυραμίδα των junk τροφών», κατέταξαν τις πιο βλαβερές κατηγορίες επεξεργασμένων τροφίμων με βάση τον αντίκτυπό τους στον εγκέφαλο και κατέληξαν σε ένα σαφές συμπέρασμα: τα πλέον επιβλαβή είναι τα υπερεπεξεργασμένα κρέατα και τα ζαχαρούχα ποτά.

Τα ευρήματα της μελέτης

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, βασίστηκε σε δεδομένα από τη μελέτη Health and Retirement του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, η οποία παρακολούθησε την υγεία 4.750 Αμερικανών ηλικίας 55 ετών και άνω, σε βάθος έως και 7 ετών. Η γνωστική κατάσταση των συμμετεχόντων αξιολογήθηκε κάθε δύο χρόνια, από το 2014 έως το 2020.

Οι ερευνητές, σύμφωνα με το Science Alert, χρησιμοποίησαν κοινές μεθόδους αξιολόγησης της εγκεφαλικής λειτουργίας, όπως τεστ άμεσης και καθυστερημένης ανάκλησης, καθώς και ασκήσεις αριθμητικών υπολογισμών (π.χ. μετρήσεις προς τα πίσω ή διαδοχικές αφαιρέσεις).

Οι μεγαλύτεροι ένοχοι

Υπερεπεξεργασμένα προϊόντα κρέατος
Κατανάλωση τουλάχιστον μιας επιπλέον μερίδας την ημέρα συνδέεται με 17% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης γνωστικής εξασθένησης. Πρόκειται για τρόφιμα όπως τα επεξεργασμένα αλλαντικά, τα λουκάνικα, τα nuggets και άλλα προϊόντα που έχουν υποστεί υψηλό βαθμό βιομηχανικής επεξεργασίας.

Ζαχαρούχα ροφήματα (αναψυκτικά, γλυκά κρύα τσάι, χυμοί με προσθήκη ζάχαρης)
Κατανάλωση τουλάχιστον μιας επιπλέον μερίδας την ημέρα σχετίζεται με 6% αυξημένο κίνδυνο γνωστικών προβλημάτων. Πρόκειται για ροφήματα που συχνά συνοδεύουν ένα «γρήγορο γεύμα» ή θεωρούνται «τονωτικά» στην καθημερινότητα.

Τι ισχύει με τα υπόλοιπα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Παρά τις γενικές ανησυχίες για το σύνολο των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (UPFs) και παρότι έρευνες έχουν δείξει την επιβάρυνση που προκαλούν στην υγεία μας, η τρέχουσα μελέτη δεν έδειξε άμεση συσχέτιση με τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης. Κατηγορίες UPFs, όπως γλυκίσματα, αλμυρά σνακ, επεξεργασμένα δημητριακά και γαλακτοκομικά προϊόντα, spreads ή έτοιμα γεύματα δεν παρουσίασαν σημαντική επίδραση στον εγκέφαλο.

Συμβουλές διατροφής και… μαθήματα μαγειρικής

Η απάντηση είναι απλή – αν και όχι πάντα εύκολη: Περιορίστε τα υπερεπεξεργασμένα κρέατα και τα ζαχαρούχα ποτά. Η αλλαγή διατροφικών συνηθειών μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά ενάντια σε ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Brenda Davy, καθηγήτρια διατροφής και εκ των συγγραφέων της μελέτης, «μπορείς να αλλάξεις πράγματα, το θέμα είναι η μετριοπάθεια και η ισορροπία στις διατροφικές σου επιλογές».

Μάλιστα οι ερευνητές προχωρούν και σε μια πρωτοποριακή πρόταση για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υπερκατανάλωσης UPFs στις σύγχρονες κοινωνίες: Τα μαθήματα μαγειρικής. Όπως σημειώνουν τα μαθήματα μαγειρικής θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως μια σημαντική παρέμβαση στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Όπως λέει ο Ben Katz, ειδικός στην ανθρώπινη ανάπτυξη: «Άλλο το να σου λένε τι να τρως, κι άλλο το να ξέρεις να το μαγειρεύεις». Η γνώση γύρω από τη διατροφή και η ικανότητα προετοιμασίας υγιεινών γευμάτων μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Σύνοψη άρθρου

  • Τα υπερεπεξεργασμένα κρέατα και τα ζαχαρούχα ποτά είναι οι πιο επιβλαβείς κατηγορίες τροφίμων για τον εγκέφαλο.
  • Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από 4.750 Αμερικανούς ηλικίας 55+ για να αξιολογήσει την επίδραση των junk food στη γνωστική λειτουργία.
  • Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων προϊόντων κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης κατά 17%, ενώ τα ζαχαρούχα ροφήματα τον αυξάνουν κατά 6%.
  • Η αλλαγή διατροφικών συνηθειών και μαθήματα μαγειρικής μπορεί να λειτουργήσουν προληπτικά ενάντια σε ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ.
πριν από 1 λεπτό
Υγεία

Ποιες είναι οι χειρότερες για τον εγκέφαλό junk τροφές

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Αθλητικά

Champions League: Η ταυτότητα της 4ης αγωνιστικής μετά τους αγώνες της Τρίτης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Αθλητικά

Champions League: Έχασε τη νίκη μέσα από τα χέρια του ο Ολυμπιακός

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Style

Συνταγή: Λινγκουίνι με κιμά κοτόπουλου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Ελλάδα

Συνελήφθη 20χρονος που επιτέθηκε σε στελέχη του Λιμενικού – Ένταση στο λιμάνι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Οικονομία

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Συνεχίζονται οι πληρωμές για χιλιάδες δικαιούχους μέχρι την Παρασκευή

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Ηράκλειο

Μακελειό στα Βορίζια: Τα κρίσιμα ζητήματα που εξετάζουν οι Αρχές – «Εμπλέκονται και άλλα άτομα»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Ηράκλειο

Θρήνος στη Μεσαρά: Αύριο το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο καφετζή των Μοιρών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Κόσμος

Τραγωδία στη Νιγηρία: 22 νεκροί σε συγκρούσεις μεταξύ στρατού και συμμοριών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Ελλάδα

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. 37χρονος που είχε πάνω του όπλο με γεμιστήρα

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →