Ηράκλειο: 34oC

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της Ελλάδας μετά την επιβολή δασμών από τον Τραμπ;

15.07.2025, 15:16

Εάν η αύξηση των δασμών επιβεβαιωθεί, η ελληνική οικονομία μπορεί να βιώσει μια άμεση πτώση στην αναπτυξιακή πορεία της

Η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες της ΕΕ, αναμένεται να επηρεαστεί σημαντικά από τους νέους προτεινόμενους δασμούς των ΗΠΑ, σύμφωνα με την UBS, η οποία, στην ανάλυση ευαισθησίας της, εκτιμά ότι ο πραγματικός δασμολογικός συντελεστής για τις ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ θα αυξηθεί σε περίπου 20-23%.

Όπως εξηγεί η UBS, αν τελικά εφαρμοστούν οι νέοι δασμοί, η επίπτωση θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις ελληνικές βιομηχανίες που εξάγουν προϊόντα όπως φαρμακευτικά είδη, τρόφιμα και άλλες καταναλωτικές αγαθές. Ο αντίκτυπος, άμεσος και έμμεσος θα είναι της τάξεως των 10 μονάδων βάσης το 2025 και 30 μονάδων βάσης το 2026.

Βέβαια, η UBS επισημαίνει ότι η Ελλάδα, αν και δεν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ ως εμπορικό εταίρο συγκριτικά με άλλες χώρες, εντούτοις, μια τέτοια αύξηση στους δασμούς θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένες εξαγωγές και να επιβαρύνει τις ελληνικές επιχειρήσεις, ειδικά σε τομείς που πλήττονται από τις τομεακές εξαιρέσεις (όπως φαρμακευτικά προϊόντα).

Εάν η αύξηση των δασμών επιβεβαιωθεί, η ελληνική οικονομία μπορεί να βιώσει μια άμεση πτώση στην αναπτυξιακή πορεία της, καθώς ο αντίκτυπος της αύξησης των δασμών θα έχει έναν πολλαπλασιαστικό αρνητικό αντίκτυπο, επηρεάζοντας τη βιομηχανική παραγωγή και την εξωτερική ζήτηση.

Ανάλυση ευαισθησίας γύρω από τους προτεινόμενους νέους δασμούς των ΗΠΑ

Η UBS προχώρησε σε ανάλυση ευαισθησίας για τους προτεινόμενους νέους δασμούς των ΗΠΑ στην περιοχή των αναδυόμενων οικονομιών της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ελλάδα, Νότια Αφρική και Καζακστάν), με στόχο να εξετάσει δύο ερωτήματα γύρω από τους προτεινόμενους δασμούς:

α) Ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι αναμενόμενοι κίνδυνοι για την ανάπτυξη του ΑΕΠ για τα έτη 2025 και 2026 (λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις άμεσες όσο και τις έμμεσες επιπτώσεις), και β) ποια είναι η ευαισθησία σε μια αύξηση 10% στους αμοιβαίους δασμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, η UBS δεν αλλάζει ακόμη τις προβλέψεις για το ΑΕΠ σε αυτή τη φάση, δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με το που θα καταλήξουν οι τελικοί δασμοί, καθώς οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Ωστόσο, οι ανακοινωθέντες δασμοί (δασμό 30% για την Ευρωπαϊκή Ένωση, 30% για τη Νότια Αφρική και 25% για το Καζακστάν) είναι αρκετά κοντά στους δασμούς που επιβλήθηκαν την «Ημέρα Απελευθέρωσης», στις 2 Απριλίου (31% και 27% αντίστοιχα για τις δύο τελευταίες). Οι νέοι προτεινόμενοι δασμοί θα σήμαιναν ότι οι αποτελεσματικοί δασμοί στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ θα αυξάνονταν σε περίπου 30% για τις χώρες του CE3, σε περίπου 20-23% για την Ελλάδα και τη Νότια Αφρική και σε περίπου 10% για το Καζακστάν.

Πηγή: ot.gr

Σύνοψη άρθρου

  • Η αύξηση των δασμών από τις ΗΠΑ μπορεί να προκαλέσει άμεση πτώση στην αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας.
  • Οι ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δασμούς ύψους 20-23%, επηρεάζοντας τις βιομηχανίες φαρμάκων, τροφίμων και καταναλωτικών αγαθών.
  • Παρά τη μικρή εξάρτηση της Ελλάδας από τις ΗΠΑ ως εμπορικό εταίρο, οι αυξημένοι δασμοί μπορεί να μειώσουν τις εξαγωγές και να επιβαρύνουν τις ελληνικές επιχειρήσεις.
  • Η ανάλυση της UBS εκτιμά ότι ο αντίκτυπος των δασμών θα επηρεάσει το ΑΕΠ της Ελλάδας το 2025 και 2026, χωρίς να αλλάξει ακόμα τις προβλέψεις λόγω αβεβαιότητας.
Advertisment