Ηράκλειο: 13oC

Ποιες τροφές προκαλούν άνοια

24.08.2024, 15:53

Νέα μελέτη 

Στις αναπτυγμένες χώρες η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης έφερε στο προσκήνιο την άνοια. Παγκοσμίως στις μέρες μας υπάρχουν 50 εκατομμύρια άνθρωποι, που ζουν με τη νόσο.

Ομάδα Βραζιλιάνων ερευνητών παρακολούθησε ένα δείγμα 10.000 ανθρώπων επί 10 χρόνια και συγκεκριμένα από το 2008 έως το 2019. Κρατώντας στοιχεία για τη διατροφή τους, οι μελετητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι λάμβαναν το ένα τέταρτο των συνολικών προσλαμβανόμενων θερμίδων από επεξεργασμένες τροφές, όπως για παράδειγμα κοτομπουκιές και αναψυκτικά, παρουσίαζαν μεγαλύτερη γνωστική έκπτωση κατά 28% συγκριτικά με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Οι συμμετέχοντες ήταν χωρισμένοι ανά φύλο, ηλικίας 51 ετών κατά μέσο όρο και ζούσαν σε έξι πόλεις της Βραζιλίας. Καθένας κατανάλωνε κατά μέσο 785 θερμίδες επεξεργασμένων τροφίμων την ημέρα, που αντιστοιχούσε σε ποσοστό 27% της συνολικής διατροφής τους.

Τι δεν πρέπει να τρώμε, για να αποφύγουμε την άνοια

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα ορίστηκαν ως «βιομηχανικές συνθέσεις» ουσιών τροφίμων (έλαια, λίπη, σάκχαρα, άμυλο και άλλα), που περιέχουν ελάχιστα ή καθόλου ολόκληρα τρόφιμα και συνήθως περιλαμβάνουν αρωματικές χρωστικές, γαλακτωματοποιητές και άλλα καλλυντικά πρόσθετα. Τηγανητές πατάτες, χάμπουργκερ, παγωτά, καραμέλες και αναψυκτικά είναι μερικά από αυτά.

Κάθε συμμετέχων συμπλήρωσε ένα ερωτηματολόγιο πριν από την έναρξη της μελέτης και ένα μετά την ολοκλήρωσή της, δίνοντας πληροφορίες για τις διατροφικές του συνήθειες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα – περισσότερο από το ένα τέταρτο της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων – παρουσίαζαν ταχύτερη γνωστική έκπτωση συγκριτικά με όσους κατανάλωναν μικρότερη ποσότητα. Κατέγραφαν, επίσης, 25% ταχύτερο ρυθμό μείωσης των εκτελεστικών λειτουργιών τους.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα εμπεριέχουν υψηλές περιεκτικότητες σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος. Όπως εξηγεί η Δρ Natalia Goncalves, παθολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, που ηγήθηκε της μελέτης «όλα αυτά προάγουν τη συστημική φλεγμονή, την πιο σημαντική ίσως απειλή για την υγιή γήρανση σώματος και εγκεφάλου».

πηγή:ygeiamou.gr

Διαβάστε επίσης:

6 συμβουλές για τα πιο νόστιμα πασχαλινά κουλουράκια 

Γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς 

Παραδοσιακά Λαζαράκια από τον Άκη Πετρετζίκη 

πριν από 2 λεπτά
Ελλάδα

Αβάσταχτος ο πόνος στο τελευταίο «αντίο» στον 24χρονο που σκοτώθηκε σε τροχαίο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Αθλητικά

Αυτοί είναι οι όμιλοι του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Ελλάδα

Αγρότες έντυσαν με… λαμπιόνα τα τρακτέρ τους – Χριστούγεννα στα μπλόκα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Ελλάδα

Καραμπόλα πέντε οχημάτων στη Θεσσαλονίκη – Στο σημείο το ΕΚΑΒ για την παραλαβή δύο τραυματιών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Καιρός

Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας μετά τον «Byron» – Επηρεάζεται η Κρήτη;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Αθλητικά

Ολυμπιακός – ΟΦΗ: Ο λόγος της αναβολής του ματς των Κ19

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 25 λεπτά
Ελλάδα

Σπείρα διαρρηκτών «έγδυνε» σπίτια και εξαπατούσε ηλικιωμένους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Ελλάδα

Τροχαίο ατύχημα στην Αθηνών – Λαμίας: Αυτοκίνητο συγκρούστηκε με μπάρες και λεωφορείο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 42 λεπτά
Αθλητικά

Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 3-1: Θρίαμβος και 8ο Λιγκ Καπ «Νίκος Σαμαράς» για τους Πειραιώτες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 44 λεπτά
Ελλάδα

Κακοκαιρία Byron: Νέα κατολίσθηση σε κεντρικό δρόμο της Κέρκυρας

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →