Ηράκλειο: 17oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Ποιες τροφές προκαλούν άνοια

24.08.2024, 15:53

Νέα μελέτη 

Στις αναπτυγμένες χώρες η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης έφερε στο προσκήνιο την άνοια. Παγκοσμίως στις μέρες μας υπάρχουν 50 εκατομμύρια άνθρωποι, που ζουν με τη νόσο.

Ομάδα Βραζιλιάνων ερευνητών παρακολούθησε ένα δείγμα 10.000 ανθρώπων επί 10 χρόνια και συγκεκριμένα από το 2008 έως το 2019. Κρατώντας στοιχεία για τη διατροφή τους, οι μελετητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι λάμβαναν το ένα τέταρτο των συνολικών προσλαμβανόμενων θερμίδων από επεξεργασμένες τροφές, όπως για παράδειγμα κοτομπουκιές και αναψυκτικά, παρουσίαζαν μεγαλύτερη γνωστική έκπτωση κατά 28% συγκριτικά με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Οι συμμετέχοντες ήταν χωρισμένοι ανά φύλο, ηλικίας 51 ετών κατά μέσο όρο και ζούσαν σε έξι πόλεις της Βραζιλίας. Καθένας κατανάλωνε κατά μέσο 785 θερμίδες επεξεργασμένων τροφίμων την ημέρα, που αντιστοιχούσε σε ποσοστό 27% της συνολικής διατροφής τους.

Τι δεν πρέπει να τρώμε, για να αποφύγουμε την άνοια

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα ορίστηκαν ως «βιομηχανικές συνθέσεις» ουσιών τροφίμων (έλαια, λίπη, σάκχαρα, άμυλο και άλλα), που περιέχουν ελάχιστα ή καθόλου ολόκληρα τρόφιμα και συνήθως περιλαμβάνουν αρωματικές χρωστικές, γαλακτωματοποιητές και άλλα καλλυντικά πρόσθετα. Τηγανητές πατάτες, χάμπουργκερ, παγωτά, καραμέλες και αναψυκτικά είναι μερικά από αυτά.

Κάθε συμμετέχων συμπλήρωσε ένα ερωτηματολόγιο πριν από την έναρξη της μελέτης και ένα μετά την ολοκλήρωσή της, δίνοντας πληροφορίες για τις διατροφικές του συνήθειες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα – περισσότερο από το ένα τέταρτο της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων – παρουσίαζαν ταχύτερη γνωστική έκπτωση συγκριτικά με όσους κατανάλωναν μικρότερη ποσότητα. Κατέγραφαν, επίσης, 25% ταχύτερο ρυθμό μείωσης των εκτελεστικών λειτουργιών τους.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα εμπεριέχουν υψηλές περιεκτικότητες σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος. Όπως εξηγεί η Δρ Natalia Goncalves, παθολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, που ηγήθηκε της μελέτης «όλα αυτά προάγουν τη συστημική φλεγμονή, την πιο σημαντική ίσως απειλή για την υγιή γήρανση σώματος και εγκεφάλου».

πηγή:ygeiamou.gr

Διαβάστε επίσης:

6 συμβουλές για τα πιο νόστιμα πασχαλινά κουλουράκια 

Γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς 

Παραδοσιακά Λαζαράκια από τον Άκη Πετρετζίκη 

πριν από 7 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δράση «Το Δέντρο των Ευχών» στο Πνευματικό Κέντρο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Κόσμος

Ο Άγιος Βασίλης ξεκίνησε το ταξίδι του για να μοιράσει δώρα σε όλον το κόσμο – Δείτε live βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Ηράκλειο

Ελένη Κουκουλάκη: Η δημιουργός που κρατά ζωντανή την πολιτιστική μας κληρονομιά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Κόσμος

Νέες παραβιάσεις στο Αιγαίο από τουρκικά αεροσκάφη – Αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Κόσμος

ΗΠΑ: Έκκληση Δημοκρατικών προς Τραμπ για αναστολή των μαζικών ανακλήσεων πρεσβευτών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: 40 μέρες χωρίς τον αγαπητό Γιάννη – Την Κυριακή 28/12 το μνημόσυνό του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Ελλάδα

ΕΟΦ: Aνακαλεί συμπλήρωμα διατροφής που βοηθάει στον ύπνο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 36 λεπτά
Style

Μπράουνι χριστουγεννιάτικα δεντράκια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 38 λεπτά
Style

Ποια χριστουγεννιάτικη ταινία πρέπει να δείτε ανάλογα με το ζώδιό σας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 39 λεπτά
Ελλάδα

Ηλεία: 16χρονος έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από συνομήλικό του – Τον τραυμάτισε στο κεφάλι

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →