Ηράκλειο: 13oC

Ποιες τροφές προκαλούν άνοια

24.08.2024, 15:53

Νέα μελέτη 

Στις αναπτυγμένες χώρες η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης έφερε στο προσκήνιο την άνοια. Παγκοσμίως στις μέρες μας υπάρχουν 50 εκατομμύρια άνθρωποι, που ζουν με τη νόσο.

Ομάδα Βραζιλιάνων ερευνητών παρακολούθησε ένα δείγμα 10.000 ανθρώπων επί 10 χρόνια και συγκεκριμένα από το 2008 έως το 2019. Κρατώντας στοιχεία για τη διατροφή τους, οι μελετητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι λάμβαναν το ένα τέταρτο των συνολικών προσλαμβανόμενων θερμίδων από επεξεργασμένες τροφές, όπως για παράδειγμα κοτομπουκιές και αναψυκτικά, παρουσίαζαν μεγαλύτερη γνωστική έκπτωση κατά 28% συγκριτικά με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Οι συμμετέχοντες ήταν χωρισμένοι ανά φύλο, ηλικίας 51 ετών κατά μέσο όρο και ζούσαν σε έξι πόλεις της Βραζιλίας. Καθένας κατανάλωνε κατά μέσο 785 θερμίδες επεξεργασμένων τροφίμων την ημέρα, που αντιστοιχούσε σε ποσοστό 27% της συνολικής διατροφής τους.

Τι δεν πρέπει να τρώμε, για να αποφύγουμε την άνοια

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα ορίστηκαν ως «βιομηχανικές συνθέσεις» ουσιών τροφίμων (έλαια, λίπη, σάκχαρα, άμυλο και άλλα), που περιέχουν ελάχιστα ή καθόλου ολόκληρα τρόφιμα και συνήθως περιλαμβάνουν αρωματικές χρωστικές, γαλακτωματοποιητές και άλλα καλλυντικά πρόσθετα. Τηγανητές πατάτες, χάμπουργκερ, παγωτά, καραμέλες και αναψυκτικά είναι μερικά από αυτά.

Κάθε συμμετέχων συμπλήρωσε ένα ερωτηματολόγιο πριν από την έναρξη της μελέτης και ένα μετά την ολοκλήρωσή της, δίνοντας πληροφορίες για τις διατροφικές του συνήθειες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα – περισσότερο από το ένα τέταρτο της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων – παρουσίαζαν ταχύτερη γνωστική έκπτωση συγκριτικά με όσους κατανάλωναν μικρότερη ποσότητα. Κατέγραφαν, επίσης, 25% ταχύτερο ρυθμό μείωσης των εκτελεστικών λειτουργιών τους.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα εμπεριέχουν υψηλές περιεκτικότητες σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος. Όπως εξηγεί η Δρ Natalia Goncalves, παθολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, που ηγήθηκε της μελέτης «όλα αυτά προάγουν τη συστημική φλεγμονή, την πιο σημαντική ίσως απειλή για την υγιή γήρανση σώματος και εγκεφάλου».

πηγή:ygeiamou.gr

Διαβάστε επίσης:

6 συμβουλές για τα πιο νόστιμα πασχαλινά κουλουράκια 

Γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς 

Παραδοσιακά Λαζαράκια από τον Άκη Πετρετζίκη 

πριν από 1 λεπτό
Ελλάδα

Υπουργείο Παιδείας: Έρχεται νέο μάθημα σε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Style

Πάνος Κιάμος: Έφυγε από τη ζωή η μητέρα του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Ελλάδα

Ηλεία: Θρασύδειλοι κουκουλοφόροι φίμωσαν και λήστεψαν ηλικιωμένες γυναίκες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Πολιτική

Τάκης Θεοδωρικάκος: Κάλεσμα σε όλα τα κόμματα να στηρίξουν τη δημιουργία της νέας Ανεξάρτητης Αρχής

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Πολιτική

Ανδρουλάκης: «Είμαστε και θα παραμείνουμε σύμμαχος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Αθλητικά

Euroleague: Παραιτήθηκε από προπονητής της Αρμάνι ο Μεσίνα!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 34 λεπτά
Ηράκλειο

Πένθος στο Ηράκλειο: Έφυγε από τη ζωή η Άννα Μαστρογαμβράκη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 43 λεπτά
Ελλάδα

Τέλη Κυκλοφορίας 2026: Πώς μπορούν να πληρωθούν μέχρι και σε 12 άτοκες δόσεις

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 46 λεπτά
Πολιτική

Εγκαυματίας στο Μάτι «αδειάζει» τον Τσίπρα: Είναι δυνατόν να ξέρουν όλοι για νεκρούς και εκείνος όχι;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 48 λεπτά
Τεχνολογία

Πέντε χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς διαδικτυακές αγορές

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →