Ηράκλειο: 13oC

Ποιες τροφές προκαλούν άνοια

24.08.2024, 15:53

Νέα μελέτη 

Στις αναπτυγμένες χώρες η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης έφερε στο προσκήνιο την άνοια. Παγκοσμίως στις μέρες μας υπάρχουν 50 εκατομμύρια άνθρωποι, που ζουν με τη νόσο.

Ομάδα Βραζιλιάνων ερευνητών παρακολούθησε ένα δείγμα 10.000 ανθρώπων επί 10 χρόνια και συγκεκριμένα από το 2008 έως το 2019. Κρατώντας στοιχεία για τη διατροφή τους, οι μελετητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι λάμβαναν το ένα τέταρτο των συνολικών προσλαμβανόμενων θερμίδων από επεξεργασμένες τροφές, όπως για παράδειγμα κοτομπουκιές και αναψυκτικά, παρουσίαζαν μεγαλύτερη γνωστική έκπτωση κατά 28% συγκριτικά με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Οι συμμετέχοντες ήταν χωρισμένοι ανά φύλο, ηλικίας 51 ετών κατά μέσο όρο και ζούσαν σε έξι πόλεις της Βραζιλίας. Καθένας κατανάλωνε κατά μέσο 785 θερμίδες επεξεργασμένων τροφίμων την ημέρα, που αντιστοιχούσε σε ποσοστό 27% της συνολικής διατροφής τους.

Τι δεν πρέπει να τρώμε, για να αποφύγουμε την άνοια

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα ορίστηκαν ως «βιομηχανικές συνθέσεις» ουσιών τροφίμων (έλαια, λίπη, σάκχαρα, άμυλο και άλλα), που περιέχουν ελάχιστα ή καθόλου ολόκληρα τρόφιμα και συνήθως περιλαμβάνουν αρωματικές χρωστικές, γαλακτωματοποιητές και άλλα καλλυντικά πρόσθετα. Τηγανητές πατάτες, χάμπουργκερ, παγωτά, καραμέλες και αναψυκτικά είναι μερικά από αυτά.

Κάθε συμμετέχων συμπλήρωσε ένα ερωτηματολόγιο πριν από την έναρξη της μελέτης και ένα μετά την ολοκλήρωσή της, δίνοντας πληροφορίες για τις διατροφικές του συνήθειες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα – περισσότερο από το ένα τέταρτο της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων – παρουσίαζαν ταχύτερη γνωστική έκπτωση συγκριτικά με όσους κατανάλωναν μικρότερη ποσότητα. Κατέγραφαν, επίσης, 25% ταχύτερο ρυθμό μείωσης των εκτελεστικών λειτουργιών τους.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα εμπεριέχουν υψηλές περιεκτικότητες σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος. Όπως εξηγεί η Δρ Natalia Goncalves, παθολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, που ηγήθηκε της μελέτης «όλα αυτά προάγουν τη συστημική φλεγμονή, την πιο σημαντική ίσως απειλή για την υγιή γήρανση σώματος και εγκεφάλου».

πηγή:ygeiamou.gr

Διαβάστε επίσης:

6 συμβουλές για τα πιο νόστιμα πασχαλινά κουλουράκια 

Γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς 

Παραδοσιακά Λαζαράκια από τον Άκη Πετρετζίκη 

πριν από 5 λεπτά
Ηράκλειο

Έφοδος κουκουλοφόρων σε είσοδο πολυκατοικίας στο Ηράκλειο – Καρέ-καρέ η εισβολή

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Ελλάδα

Απίστευτο περιστατικό σε νοσοκομείο: Nοσηλεύτρια αντί να δώσει φάρμακο σε ασθενή το κατάπιε η ίδια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Κρήτη

Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Τσιάρα-Χατζηδάκη με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Κρήτης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Πολιτική

«Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, χρειαζόμαστε συνεργασία» – Οι δηλώσεις Πιερρακάκη μετά την εκλογή του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 34 λεπτά
Ελλάδα

Διπλός σεισμός 3,4 Ρίχτερ ανάμεσα σε Κάρπαθο και Ρόδο – Στη θάλασσα το επίκεντρο των δονήσεων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 45 λεπτά
Ελλάδα

Αγρότες κρέμασαν τεράστια ελληνική σημαία στα Πράσινα Φανάρια – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 47 λεπτά
Ελλάδα

Συναγερμός για την εξαφάνιση 13χρονου παιδιού

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 52 λεπτά
Πολιτική

Στις 19 Ιανουαρίου η πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup υπό την προεδρία Πιερρακάκη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 54 λεπτά
Καιρός

Καιρός: Νέο «χτύπημα» κακοκαιρίας πριν τα Χριστούγεννα – Τι ισχύει για την Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Οδηγός μπήκε στο αντίθετο ρεύμα! – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →