Αφράτο και μυρωδάτο
Καθώς μπήκαμε στη Μεγάλη Εβδομάδα, οι προετοιμασίες για το Πάσχα έχουν ήδη ξεκινήσει.
Κατά τις ημέρες του Πάσχα, τα σπίτια γεμίζουν με τις αρωματικές νότες των παραδοσιακών λιχουδιών, όπως τα πασχαλινά κουλουράκια και το αγαπημένο τσουρέκι.
Ο pasrty chef Στέλιος Παρλιάρος, μάς δίνει την καλύτερη συνταγή για το πολίτικο, αφράτο τσουρέκι, που μοσχομυρίζει μαχλέπι και μαστίχα, την οποία αν ακολουθήσετε, θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!
Υλικά
- 35 γρ. βούτυρο γάλακτος (αυτό που πωλείται στο βάζο και συνήθως είναι από αιγοπρόβειο γάλα)
- 35 γρ. βούτυρο αγελάδας
- 100 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες65
- 160 γρ. ζάχαρη
- 3 τεμ. αυγά και 1 ακόμη για επάλειψη
- 1 κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο
- 1/2 κ.γ. μαστίχα τριμμένη
- 100 γρ. νερό χλιαρό
- 40 γρ. μαγιά νωπή
- 600 γρ. αλεύρι σκληρό
- αμύγδαλα φιλέ για την επιφάνεια
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα δύο είδη βουτύρου, το γάλα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Προσοχή μην ανέβει πάνω από τους 50°C η θερμοκρασία του μείγματος· θέλουμε απλώς να ζεσταθεί, όχι να κάψει, γιατί θα καταστραφεί η μαγιά που θα προσθέσουμε αργότερα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά. Σ’ ένα άλλο σκεύος διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό ανακατεύοντας με ένα πιρούνι. Την αδειάζουμε στο μείγμα με τα βούτυρα, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε πολύ καλά με μέχρι να γίνει μια ζύμη που ξεκολλάει από τα χέρια μας. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε καλύτερα σε μίξερ, ζυμώνοντας σε χαμηλή ταχύτητα με το γάντζο, το εξάρτημα για σκληρές ζύμες. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι.
Δίνουμε στη ζύμη σχήμα μπάλας, τη βάζουμε σε μια καθαρή λεκάνη και χαράσσουμε στην επιφάνειά της έναν σταυρό με ένα μαχαίρι. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για τουλάχιστον 3 ώρες ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη και να χαθεί ο σταυρός. Ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με το χέρι και χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη. Πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι και πλάθουμε τρία μπαστούνια, τα οποία πλέκουμε σε πλεξούδα. Εναλλακτικά, φτιάχνουμε ένα μεγάλο μπαστούνι και το τυλίγουμε σαν σαλίγκαρο, αντί να φτιάξουμε πλεξούδα. Τοποθετούμε το τσουρέκι σε μια λαδόκολλα πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου. Αφήνουμε ξανά σε ζεστό περιβάλλον για μια ώρα τουλάχιστον μέχρι να διπλασιαστεί ξανά σε όγκο. Ανακατεύουμε το αυγό της επάλειψης μ’ ελάχιστο νερό και μ’ ένα πινέλο αλείφουμε πολύ προσεκτικά την επιφάνεια του τσουρεκιού (δεν πρέπει να το τρυπήσουμε γιατί δεν θα φουσκώσει). Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C-180°C για 50-60 λεπτά, μέχρι το τσουρέκι να ροδίσει και να ξεκολλάει από τη λαδόκολλα.
Πηγή: foodlife.gr
Διαβάστε επίσης:
Παραδοσιακά Λαζαράκια από τον Άκη Πετρετζίκη
Πολίτικο τσουρέκι: H αυθεντική συνταγή από μια μαστόρισσα της Πόλης

Δημοφιλή
Θλίψη στο Λασίθι: Έφυγε από τη ζωή η Άννα Παρσωτάκη
Κρήτη: Πως έγινε το αιματηρό περιστατικό στο Έλος Κισσάμου - O δράστης εκτέλεσε το θύμα εν ψυχρώ
Καρέ-καρέ η άγρια επίθεση στον Μάκη Βορίδη στο Ηράκλειο - Δείτε αποκαλυπτικό βίντεο
Πέντε «μοιραία» λάθη που κάνουν οι άνδρες στο σεξ – Τι αποκαλύπτουν οι ειδικοί
Κρήτη: Τραγωδία με 29χρονο - Βρέθηκε κρεμασμένος σε δέντρο
Θεσσαλονίκη: 20χρονος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση μετά από μαχαίρωμα στην Περαία
Η Κρητικιά τραγουδίστρια που συγκίνησε με την ιστορία της στο The Voice - Δείτε βίντεο
«Είδα τον ευχούλη»: Η αντίδραση αγρότη στο First Dates όταν είδε ότι το ραντεβού του είχε αξύριστες μασχάλες...
ΟΠΕΚΕΠΕ: Εξελίξεις στην Εξεταστική μετά τις συλλήψεις – Καλούνται Μυλωνάκης, «Φραπές» και Αυγενάκης