Ηράκλειο: 28oC

Πορτοκαλόπιτα με φύλλο

13.07.2024, 0:29

Τα υλικά και η εκτέλεση

Εύκολη πορτοκαλόπιτα με φύλλο κρούστας και γιαούρτι, πλούσια σε αρώματα!

Υλικά

Για το φύλλο

  • 1 συσκ. φύλλο
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 30 γρ. ζάχαρη

Για το σιρόπι

  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. νερό
  • 3 τεμάχιο/ια πορτοκάλια

Για τη γέμιση

  • 5 τεμάχιο/ια αυγά
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. ηλιέλαιο
  • 400 γρ. γιαούρτι
  • 2 τεμάχιο/ια πορτοκάλια
  • 2 κ.γ. μπεικιν παουντερ
  • 1 τεμάχιο/ια βανίλια
  • 20 γρ. κονιάκ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 70 γρ. σταφίδα μαύρη

Εκτέλεση

Προετοιμασία

  • Ανακατεύουμε σε µπολ την κανέλα και τις 2 κ.σ. ζάχαρη.
  • Αλείφουμε µε βούτυρο ένα μακρόστενο ταψί 25×30εκ.

Για τα φύλλα

  • Ανοίγουμε την συσκευασία με τα φύλλα κρούστας και τα χωρίζουμε στη μέση.
  • Βουτυρώνουμε τα μισά.
  • Πασπαλίζουμε το κάθε ένα φύλλο µε κανέλα και ζάχαρη, τα σουρώνουμε πλισέ και τα στρώνουμε πλάι-πλάι στο σκεύος.
  • Τα ψήνουμε για περίπου 6 – 8 λεπτά στους 180°C στο αέρα, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
  • Τυλίγουμε σε ρολό τα υπόλοιπα φύλλα και τα ψιλοκόβουμε με ένα μαχαίρι σε λεπτές λωρίδες.
  • Με τα χέρια τις διαχωρίζουμε και τις αφήνουμε πάνω στον πάγκο για 5 λεπτά να στεγνώσουν ελαφρά.

Για τη γέμιση

  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά µε τη ζάχαρη µε ένα σύρμα ή µε το μίξερ χειρός, μέχρι να αφρατέψουν.
  • Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι, τη βανίλια, το μπέικιν παουντερ, και το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά µε το σύρμα.
  • Λίγο-λίγο προσθέτουμε το λάδι ανακατεύοντας με το σύρμα.
  • Τέλος, προσθέτουμε το κονιάκ και τις σταφίδες.
  • Ρίχνουμε σταδιακά, τα ξερά πλέον, σπασμένα και ψημένα φύλλα κρούστας, μέσα στην γέμιση.
  • Κάθε φορά που προσθέτουμε, ανακατεύουμε, ώστε να βρέχονται.

Για το ψήσιμο

  • Ψήνουμε το γλυκό στους 180°C, στον αέρα στη μεσαία σχάρα για περίπου 25 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
  • Ψήνουμε μέχρι να σταθεροποιηθεί και να αποκτήσει ελαφρά ρόδινη επιφάνεια.
  • Την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.

Για το σιρόπι

  • Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Βράζουμε σε μέτρια φωτιά 7 με 8 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση.
  • Περιχύνουμε σταδιακά το κρύο γλυκό µε το ζεστό σιρόπι.
  • Αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
  • Τέλος, σερβίρουμε το γλυκό σε θερμοκρασία δωματίου ή την παγώνουμε στο ψυγείο για μεγαλύτερη απόλαυση.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης: