Ηράκλειο: 12oC

Πώς να φτιάξετε κλασικά μελομακάρονα

09.12.2025, 0:01

Δείτε την συνταγή

Η κλασική συνταγή για μελομακάρονα, όπως τη φτιάχνει ο Κωστής Κωστάκης του «Α λα Γκρεκ» — ένας από τους πιο έμπειρους τεχνίτες της παραδοσιακής ζύμης.

40′ προετοιμασία
40′ ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 20′

Υλικά

Βάρος: 2,5 κιλά

Για τη ζύμη

περίπου 1.200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή μαλακό
600 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
150 ml χυμός πορτοκαλιού
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
150 ml κονιάκ
200 γρ. ζάχαρη
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού σόδα
1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
1 κουτ. σούπας κανέλα
1/2 κιλό καρύδια τριμμένα, για το πασπάλισμα
μπόλικο μέλι, για το γαρνίρισμα

Για το σιρόπι

600 ml νερό
400 γρ. ζάχαρη
400 γρ. μέλι
1 λεμόνι, ο χυμός και η φλούδα
1 ξύλο κανέλας

Διαδικασία

Για τα κλασικά μελομακάρονα, ξεκινάμε με το σιρόπι. Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό, το ξύλο κανέλας και τη φλούδα σε μια κατσαρόλα να βράσουν για 10 λεπτά, μετρώντας από τη στιγμή που θα κοχλάσουν.
Ρίχνουμε και το μέλι και το αφήνουμε άλλα 5 λεπτά να βράζει. Στο τέλος ρίχνουμε και τον χυμό και αφήνουμε το σιρόπι κατά μέρος να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C, στις αντιστάσεις.

Ζύμη

Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά, εκτός από το αλεύρι, τη σόδα και το μπέικιν, και τα χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε το μισό αλεύρι, τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ και ζυμώνουμε σταυρωτά και γρήγορα, ρίχνοντας επιπλέον αλεύρι, μέχρι να κάνουμε ένα μαλακό ζυμάρι. Προσοχή, δεν θέλει πολύ ζύμωμα, σταματάμε όταν έχουμε ένα εύπλαστο ζυμάρι που να μην κολλάει.
Αμέσως και με απαλές κινήσεις παίρνουμε μπαλάκια των 40 γρ. και πλάθουμε μακρόστενα μελομακάρονα.
Τα τσιμπάμε στη μία επιφάνεια με πιρούνι ή τα ρολάρουμε πατώντας τα πάνω στον τρίφτη (ρεντέ), για να πάρουν το χαρακτηριστικό σχέδιο.
Τα βάζουμε σε ταψί και τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 έως 40 λεπτά. Καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμα όταν βγάλουμε ένα και το σπάσουμε και είναι στεγνό εσωτερικά.
Όπως είναι καυτά, τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε όσο θέλουμε (από 30 δευτερόλεπτα έως 2 λεπτά) να σιροπιαστούν – όσο λιγότερο τα αφήσου- με, τόσο πιο μπισκοτένια και τραγανά θα γίνουν, ενώ όσο περισσότερο, τόσο πιο μελωμένα και μαλακά.
Τα βγάζουμε και τα αραδιάζουμε σε πιατέλα, σε στρώσεις, πασπαλίζοντας με καρύδια και μέλι εναλλάξ.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 λεπτό
Style

Πώς να φτιάξετε κλασικά μελομακάρονα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κρήτη

Xανιά: Στο λιμάνι της Σούδας θα δέσει αύριο Τρίτη 9/12 το Crown Iris

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Ιταλία: Βελτιώνεται η υγεία του 18χρονου Μάριου που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κρήτη

Άγιος Νικόλαος: Συνεδριάζει την Πέμπτη 11/12 το Δημοτικό Συμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Καλύβια: Συναγερμός στην αστυνομία για ύποπτο αντικείμενο κάτω από αυτοκίνητο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Κάστρο Βοιωτίας: Επίθεση στο συνεργείο του STAR από αγρότη (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ενισχύονται τα ΜΑΤ με δύο διμοιρίες από την Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Κρήτη

Πρόεδρος Kτηνοτρόφων Χανίων: «Ζητάμε συγγνώμη από τους αστυνομικούς που τραυματίστηκαν»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Ελλάδα

ΔΕΔΔΗΕ: Ζητά 27.500 ευρώ για ρευματοκλοπή από μονογονεϊκή οικογένεια για σπίτι που δεν έμενε! (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Κρήτη

Λασίθι: Aναβαθμίζεται το κλειστό σχολικό γυμναστήριο Αγίου Νικολάου

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →