Δείτε ποια είναι η διαφορά
Γιατί οι τηγανητές πατάτες στην Κρήτη δεν είναι απλώς συνοδευτικό, αλλά μια αυθεντική γευστική εμπειρία, φτιαγμένες με εξαιρετικό ελαιόλαδο και αγνά υλικά που θυμίζουν παλιά, παραδοσιακά τραπέζια.
Την πρώτη φορά που άκουσα από τον Στέλιο Τριλυράκη να λέει σε πελάτη «μην υποτιμάτε τις τηγανητές πατάτες, κύριε» δεν μπόρεσα να κρατήσω τα γέλια μου, αρκετά θορυβώδη μάλιστα, θα έλεγα. Όχι γιατί οι δικές του αξίζουν πραγματικά τον κόπο -που τον αξίζουν, δηλαδή- αλλά γιατί στ’ αλήθεια, για κάμποσες δεκαετίες, η τηγανητή πατάτα υπήρξε η σταθερά σε κάθε οικογενειακό ή παρεΐστικο τραπέζι ταβέρνας που σεβόταν τον εαυτό του.
Με τη δικαιολογία «και μια πατάτες για τα παιδιά», έπαιρναν τη θέση του ψωμιού στις σάλτσες που ζητούσαν τις βουτιές τους, τη θέση του συνοδευτικού σε κεφτέδες και ψητά της σχάρας, τη θέση του μεζέ που καθαρίζει το στόμα πριν περάσεις σε κάποιο άλλο πιάτο. Και σχεδόν πάντοτε υπήρχε και επαναληπτική παραγγελία «άλλη μια πατάτες, τα παιδιά τις έφαγαν». Ευτυχώς δεν υπήρχε υποχρεωτικός χρονικός προσδιορισμός της παιδικότητας τότε.
Ποια είναι όμως η διαφορά στον τρόπο της Κρήτης; Δεν θα αναφερόμουν σε αυτόν, αν οι ταβέρνες της υπόλοιπης Ελλάδας διατηρούσαν ζωντανή τη μνήμη της παλιάς πρακτικής και δεν επέμεναν σε τεχνικές «βράσε, τηγάνισε, άσε να κρυώσει, ξανατηγάνισε» για να γίνουν τραγανές και τρυφερές.
Ο τρόπος της Κρήτης λοιπόν -και πολλών «παλιών» ανά την Ελλάδα- είναι απλός: Πολύ και καλό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στο βαθύ τηγάνι, σε μέτρια προς σιγανή φωτιά, όπου οι πατάτες ουσιαστικά βράζουν πριν κάνουν την τραγανή, χρυσαφένια κρούστα τους. Έπειτα, χοντρό θαλασσινό αλάτι -αλάτσι ή ανθός αλατιού- τριμμένο θυμάρι ή ρίγανη και καλή σας όρεξη!
Πηγή: cantina.protothema.gr
Σύνοψη άρθρου
- Οι τηγανητές πατάτες στην Κρήτη φτιάχνονται με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και αγνά υλικά, προσφέροντας μοναδική γευστική εμπειρία.
- Αποτελούν βασικό στοιχείο σε οικογενειακά και φιλικά τραπέζια, συχνά αντικαθιστώντας το ψωμί και συνοδεύοντας διάφορα πιάτα.
- Η κρητική μέθοδος αποφεύγει την τεχνική "βράσε-τηγάνισε-ξανατηγάνισε" και εστιάζει σε απλό μαγείρεμα με χαμηλή φωτιά για τραγανή κρούστα.
- Προσθήκη θαλασσινού αλατιού και βοτάνων, όπως θυμάρι ή ρίγανη, ολοκληρώνει τη συνταγή για απολαυστικές πατάτες.
Δημοφιλή
Ηράκλειο: Θρήνος για την 42χρονη Καλλιόπη που έφυγε πολύ νωρίς
Ηράκλειο: Χειροπέδες σε 47χρονη μητέρα που χτύπησε την κόρη της με παντόφλα
Τραγωδία στα Χανιά: Νεκρός 19χρονος στο σπίτι του - Τον βρήκε η μητέρα του
Αγωνία για τον 16χρονο Γιώργο: Τον ψάχνουν από την Τρίτη οι γονείς του (φωτογραφία)
Βαρύ πένθος στο Mαλεβίζι: Συγκινεί το «αντίο» του αδελφού της Μαρίας Μπαξεβάνη
Αστυνομικοί Ηρακλείου: «Όχι» σε γκετοποίηση των Ρομά - Θα αποδειχθεί «φούσκα» το σχέδιο ειδικής αστυνόμευσης στους καταυλισμούς
Θανατηφόρο δυστύχημα με νεκρή μητέρα και τραυματισμένο γιο
Κρήτη: Το πανάκριβο φράγμα που αποδείχτηκε...«σουρωτήρι» και οι πιέσεις για την αποκατάσταση του!
Τρόμος για 34χρονη στο Ηράκλειο: Την έβρισε, τη χαστούκισε και την έσυρε από τα μαλλιά - Ένστολος ο δράστης