Ηράκλειο: 13oC

Πώς να φτιάξετε πατάτες τηγανητές όπως τις τρώνε στην Κρήτη

24.09.2025, 17:15

Δείτε ποια είναι η διαφορά 

Γιατί οι τηγανητές πατάτες στην Κρήτη δεν είναι απλώς συνοδευτικό, αλλά μια αυθεντική γευστική εμπειρία, φτιαγμένες με εξαιρετικό ελαιόλαδο και αγνά υλικά που θυμίζουν παλιά, παραδοσιακά τραπέζια.

Την πρώτη φορά που άκουσα από τον Στέλιο Τριλυράκη να λέει σε πελάτη «μην υποτιμάτε τις τηγανητές πατάτες, κύριε» δεν μπόρεσα να κρατήσω τα γέλια μου, αρκετά θορυβώδη μάλιστα, θα έλεγα. Όχι γιατί οι δικές του αξίζουν πραγματικά τον κόπο -που τον αξίζουν, δηλαδή- αλλά γιατί στ’ αλήθεια, για κάμποσες δεκαετίες, η τηγανητή πατάτα υπήρξε η σταθερά σε κάθε οικογενειακό ή παρεΐστικο τραπέζι ταβέρνας που σεβόταν τον εαυτό του.

Με τη δικαιολογία «και μια πατάτες για τα παιδιά», έπαιρναν τη θέση του ψωμιού στις σάλτσες που ζητούσαν τις βουτιές τους, τη θέση του συνοδευτικού σε κεφτέδες και ψητά της σχάρας, τη θέση του μεζέ που καθαρίζει το στόμα πριν περάσεις σε κάποιο άλλο πιάτο. Και σχεδόν πάντοτε υπήρχε και επαναληπτική παραγγελία «άλλη μια πατάτες, τα παιδιά τις έφαγαν». Ευτυχώς δεν υπήρχε υποχρεωτικός χρονικός προσδιορισμός της παιδικότητας τότε.

Ποια είναι όμως η διαφορά στον τρόπο της Κρήτης; Δεν θα αναφερόμουν σε αυτόν, αν οι ταβέρνες της υπόλοιπης Ελλάδας διατηρούσαν ζωντανή τη μνήμη της παλιάς πρακτικής και δεν επέμεναν σε τεχνικές «βράσε, τηγάνισε, άσε να κρυώσει, ξανατηγάνισε» για να γίνουν τραγανές και τρυφερές.

Ο τρόπος της Κρήτης λοιπόν -και πολλών «παλιών» ανά την Ελλάδα- είναι απλός: Πολύ και καλό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στο βαθύ τηγάνι, σε μέτρια προς σιγανή φωτιά, όπου οι πατάτες ουσιαστικά βράζουν πριν κάνουν την τραγανή, χρυσαφένια κρούστα τους. Έπειτα, χοντρό θαλασσινό αλάτι -αλάτσι ή ανθός αλατιού- τριμμένο θυμάρι ή ρίγανη και καλή σας όρεξη!

Πηγή: cantina.protothema.gr

Σύνοψη άρθρου

  • Οι τηγανητές πατάτες στην Κρήτη φτιάχνονται με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και αγνά υλικά, προσφέροντας μοναδική γευστική εμπειρία.
  • Αποτελούν βασικό στοιχείο σε οικογενειακά και φιλικά τραπέζια, συχνά αντικαθιστώντας το ψωμί και συνοδεύοντας διάφορα πιάτα.
  • Η κρητική μέθοδος αποφεύγει την τεχνική "βράσε-τηγάνισε-ξανατηγάνισε" και εστιάζει σε απλό μαγείρεμα με χαμηλή φωτιά για τραγανή κρούστα.
  • Προσθήκη θαλασσινού αλατιού και βοτάνων, όπως θυμάρι ή ρίγανη, ολοκληρώνει τη συνταγή για απολαυστικές πατάτες.
πριν από 1 ώρα
Υγεία

Το θαυματουργό βότανο που μπορεί να μειώσει την πίεση και να βοηθήσει στον ύπνο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Αθλητικά

Euroleague: Επέστρεψε στις νίκες ο Παναθηναϊκός, 101-95 την Παρί

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Υγεία

Αυτό χρειάζεται το σώμα μας λίγο πριν τον ύπνο – Λίγοι το γνωρίζουν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Style

Τρούφες αχλάδι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Ελλάδα

Εικόνες ντροπής στο Νοσοκομείο του Ρίου: Περιστέρια τρώνε από πιάτα ασθενών (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Ελλάδα

«Πάρτι» φοροδιαφυγής από κομμωτές, ψυκτικούς, ιδιοκτήτες εστιατορίων και μπαρ (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Ελλάδα

Τραγωδία στην Αχαΐα: Πώς πέθανε το 3χρονο παιδάκι – Χειροπέδες σε 25χρονο μακρινό συγγενή του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Κόσμος

Διπλό φονικό στη Φοινικούντα: Καλάσνικοφ και 500.000 ευρώ βρέθηκαν σε σπίτι συγγενούς συλληφθέντα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Ηράκλειο

Θρήνος στη Ροδιά Ηρακλείου: «Έφυγε» ο Θόδωρας Κασαπάκης σε ηλικία 56 ετών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Αθλητικά

Ξιφασκία: Εντυπωσιακός ο 16χρονος Κρητικός Φώτης Μήνος – Κατέκτησε την 3η θέση ανάμεσα σε 449 αθλητές

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →