Ηράκλειο: 18oC

Πώς να φτιάξετε Σφακιανές πίτες

10.11.2025, 13:30

Αναλυτικά η συνταγή

Λεπτές, μυρωδάτες και αυθεντικές κρητικές πίτες με φρέσκια μυζήθρα και θυμαρίσιο μέλι.

Υλικά (για 12–16 πίτες)

Για τη ζύμη:

500 γρ. (4 κοφτές κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
240 ml (περίπου 1 + 1/4 κούπας) χλιαρό νερό
70 ml (1/3 κούπας) ρακή
50 ml (1/4 κούπας) ελαιόλαδο
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση:

500 γρ. μαλακό ανθότυρο ή φρέσκια μυζήθρα Κρήτης

Για το τηγάνισμα:

Λίγο ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα:

Θυμαρίσιο μέλι
Καβουρδισμένο σουσάμι (προαιρετικά)

σφακιανή πίτα gastronomos.gr

 

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη ζύμη:

Σε μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το νερό, τη ρακή, το ελαιόλαδο και το αλάτι.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία, ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

Πλάθουμε τις μπάλες:
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12–16 ίσα κομμάτια και τα πλάθουμε σε μπάλες.
Κάνουμε το ίδιο και με τη μυζήθρα.

Ανοίγουμε τις πίτες:

Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε κάθε ζυμαράκι σε λεπτό δίσκο (περίπου 10 εκ. διάμετρο).
Τοποθετούμε στο κέντρο μια μπάλα μυζήθρας, κλείνουμε τις άκρες προς τα μέσα και ξανανοίγουμε απαλά σε λεπτό δίσκο, προσέχοντας να μη σκιστεί.

Τηγανίζουμε:
Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και ψήνουμε κάθε πίτα για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει.

Σερβίρουμε:

Περιχύνουμε τις σφακιανές πίτες με θυμαρίσιο μέλι όσο είναι ακόμα ζεστές και –αν θέλουμε– πασπαλίζουμε με καβουρδισμένο σουσάμι.

Μυστικά επιτυχίας

Η ζύμη δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτή· θέλουμε να ανοίγει εύκολα και να παραμένει ελαστική.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μυζήθρα με ανθότυρο, αρκεί να είναι φρέσκος και μαλακός.

Οι σφακιανές πίτες τρώγονται ζεστές, με το μέλι να λιώνει επάνω τους – ένα αυθεντικό, παραδοσιακό κρητικό γλύκισμα.

Πηγή: kathimerini.gr

Σύνοψη άρθρου

  • - Οι σφακιανές πίτες είναι λεπτές κρητικές πίτες με γέμιση μυζήθρας και θυμαρίσιο μέλι.
  • - Η ζύμη παρασκευάζεται με αλεύρι, ρακή, ελαιόλαδο, αλάτι και χλιαρό νερό.
  • - Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτούς δίσκους, τοποθετούμε μυζήθρα στο κέντρο και τηγανίζουμε.
  • - Σερβίρουμε ζεστές τις πίτες με μέλι και προαιρετικά καβουρδισμένο σουσάμι.
πριν από 1 λεπτό
Ελλάδα

Φάρσα για βόμβα στον ΟΑΕΔ – Αναστάτωση και στις γύρω σχολικές μονάδες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 λεπτό
Ηράκλειο

Ο Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης επισκέφτηκε τον Διοικητή της 7ης ΥΠΕ, Νεκτάριο Παπαβασιλείου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 λεπτά
Καιρός

Μας τα χαλάει ξανά ο καιρός – Προειδοποιεί ο Γιώργος Τσατραφύλλιας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Ξεκίνησε να δουλεύει ξανά το εμβληματικό ρολόι της Δημοτικής Αγοράς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Ελλάδα

Ελεύθερος ο 21χρονος για τον τραυματισμό 45χρονου ληστή στο φράγμα του Αλιάκμονα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Style

Σε τροχαίο ατύχημα ενεπλάκη γνωστός influencer

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Κόσμος

Συναγερμός στο Βέλγιο από νέες πτήσεις drones

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Style

Βασίλης Μπισμπίκης: Το βίντεο με κινήσεις καράτε και επιφωνήματα για την ταινία «Σπασμένη Φλέβα»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Ηράκλειο

Στη φυλακή ο γαμπρός και ο 48χρονος συγγενής του Φανούρη Καργάκη – Νέα ένταση στα Βορίζια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Style

Οι επόμενες ημέρες υπόσχονται μεγάλες ανατροπές για όσους ανήκουν σε ένα από αυτά τα 5 ζώδια

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →