Ηράκλειο: 8oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Πώς να φτιάξετε Σφακιανές πίτες

14.11.2025, 0:01

Αναλυτικά η συνταγή

Λεπτές, μυρωδάτες και αυθεντικές κρητικές πίτες με φρέσκια μυζήθρα και θυμαρίσιο μέλι.

Υλικά (για 12–16 πίτες)

Για τη ζύμη:

500 γρ. (4 κοφτές κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
240 ml (περίπου 1 + 1/4 κούπας) χλιαρό νερό
70 ml (1/3 κούπας) ρακή
50 ml (1/4 κούπας) ελαιόλαδο
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση:

500 γρ. μαλακό ανθότυρο ή φρέσκια μυζήθρα Κρήτης

Για το τηγάνισμα:

Λίγο ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα:

Θυμαρίσιο μέλι
Καβουρδισμένο σουσάμι (προαιρετικά)

σφακιανή πίτα gastronomos.gr

 

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη ζύμη:

Σε μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το νερό, τη ρακή, το ελαιόλαδο και το αλάτι.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία, ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

Πλάθουμε τις μπάλες:
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12–16 ίσα κομμάτια και τα πλάθουμε σε μπάλες.
Κάνουμε το ίδιο και με τη μυζήθρα.

Ανοίγουμε τις πίτες:

Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε κάθε ζυμαράκι σε λεπτό δίσκο (περίπου 10 εκ. διάμετρο).
Τοποθετούμε στο κέντρο μια μπάλα μυζήθρας, κλείνουμε τις άκρες προς τα μέσα και ξανανοίγουμε απαλά σε λεπτό δίσκο, προσέχοντας να μη σκιστεί.

Τηγανίζουμε:
Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και ψήνουμε κάθε πίτα για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει.

Σερβίρουμε:

Περιχύνουμε τις σφακιανές πίτες με θυμαρίσιο μέλι όσο είναι ακόμα ζεστές και –αν θέλουμε– πασπαλίζουμε με καβουρδισμένο σουσάμι.

Μυστικά επιτυχίας

Η ζύμη δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτή· θέλουμε να ανοίγει εύκολα και να παραμένει ελαστική.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μυζήθρα με ανθότυρο, αρκεί να είναι φρέσκος και μαλακός.

Οι σφακιανές πίτες τρώγονται ζεστές, με το μέλι να λιώνει επάνω τους – ένα αυθεντικό, παραδοσιακό κρητικό γλύκισμα.

Πηγή: kathimerini.gr

Σύνοψη άρθρου

  • - Οι σφακιανές πίτες είναι λεπτές κρητικές πίτες με γέμιση μυζήθρας και θυμαρίσιο μέλι.
  • - Η ζύμη παρασκευάζεται με αλεύρι, ρακή, ελαιόλαδο, αλάτι και χλιαρό νερό.
  • - Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτούς δίσκους, τοποθετούμε μυζήθρα στο κέντρο και τηγανίζουμε.
  • - Σερβίρουμε ζεστές τις πίτες με μέλι και προαιρετικά καβουρδισμένο σουσάμι.
πριν από 3 ώρες
Αθλητικά

Euroleague: Χριστουγεννιάτικη νίκη… θρίλερ του Ολυμπιακού στη Μπολόνια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Style

Χριστουγεννιάτικο δέντρο από σφολιάτα με σπανάκι και τυριά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Style

Τελικά θα κατέβει στην πολιτική ο Κωνσταντίνος Αργυρός;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Style

Στάη: «Έχω υποστεί δύο φορές σεξουαλική παρενόχληση» (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Style

Η Λατινοπούλου στο YouTube με Ξιαρχό, μεταξύ σόου και πολιτικής ανάλυσης -«Ως γκέι βάζεις πολλούς άντρες κάτω»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Style

Τάσος Χαλκιάς: «Είναι ντροπή να λέμε ότι η Επίδαυρος πρέπει να γίνει μουσείο»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Style

Εργασιακά δικαιώματα και Χριστούγεννα: Ποιοι ξεκουράζονται περισσότερο στην Ευρώπη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Style

Ερωτικά τρίγωνα: Αυτά τα 4 ζώδια δεν λένε ποτέ «όχι» στον πειρασμό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Style

Η αγορά 8 εκατομμυρίων ευρώ του Κριστιάνο Ρονάλντο σε ιδιωτικό νησί της Σαουδικής Αραβίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Style

Γέννησε πρώην παίκτρια του MasterChef – Αυτό είναι το φύλο του μωρού

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →