Μια εύκολη συνταγή για ατομικά σουφλέ
Ετοιμάζονται σε μόλις μισή ώρα και θα γίνουν ένα τέλειο ορεκτικό. Για την εκτέλεση της συνταγής θα χρειαστούν 4 πυρίμαχα ραμκέν των 200 ml.
Υλικά για 4 άτομα
30 γρ. βούτυρο ανάλατο + επιπλέον για τα ραμκέν
25 γρ. παρμεζάνα, ψιλοτριμμένη + 2 κουτ. σούπας επιπλέον
30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 ml γάλα φρέσκο πλήρες
1 πρέζα πιπέρι καγιέν, λευκό πιπέρι ή μοσχοκάρυδο
50 γρ. ελβετικό τυρί gruyère, ψιλοτριμμένο
4 μεγάλα αυγά, σε κρόκους και ασπράδια
1/4 κουτ. γλυκού λευκό ξίδι
αλάτι
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα με ένα ρηχό ταψί μέσα για να ζεσταθεί. Βουτυρώνουμε πολύ καλά τα ραμκέν με κάθετες κινήσεις του πινέλου από κάτω προς τα πάνω. Ρίχνουμε 2 κ.σ. παρμεζάνα μέσα σε κάθε ραμκέν και ανακινούμε κυκλικά να καλυφθεί το εσωτερικό των σκευών και να κολλήσει στο βούτυρο. Αδειάζουμε την περίσσεια. Λιώνουμε το βούτυρο σε μεσαία κατσαρόλα με βαρύ πάτο σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε μέσα πασπαλιστά το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να πάρουμε μια πηχτή πάστα.
Μαγειρεύουμε για 1΄, προσθέτουμε το γάλα, λίγο-λίγο κάθε φορά, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να γίνει μια λευκή μπεσαμέλ. Ρίχνουμε μέσα το πιπέρι καγιέν, την παρμεζάνα και το ελβετικό τυρί και ανακατεύουμε λίγο να λιώσουν. Αλατίζουμε καλά και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Μεταφέρουμε σε μπολ και ενσωματώνουμε μέσα τους κρόκους αυγών.
Βάζουμε τα ασπράδια των αυγών σε ένα καθαρό μεταλλικό ή γυάλινο μπολ. Προσθέτουμε το ξίδι και χτυπάμε με μίξερ χειρός ή στο μίξερ πάγκου, μέχρι να γίνει μια μαρέγκα με σφιχτές κορυφές. Παίρνουμε μια κουταλιά μαρέγκα και την ανακατεύουμε στη σάλτσα που ετοιμάσαμε για να αραιώσει λίγο. Έτσι, θα ενσωματωθεί ωραία και η υπόλοιπη μαρέγκα χωρίς να χάσει πολύ αέρα.
Με σπάτουλα ενσωματώνουμε προσεκτικά και την υπόλοιπη μαρέγκα μέχρι να γίνει ένας ανοιχτός κίτρινος αφρός.
Μοιράζουμε το μείγμα στα ραμκέν γεμίζοντας κατά τα 3/4. Με ένα μαχαίρι περνάμε περιμετρικά το εσωτερικό των ραμκέν. Τα ακουμπάμε σε ένα ρηχό ταψί. Ψήνουμε για 10΄-12΄ ή μέχρι να φουσκώσουν και να χρυσίσουν στην επιφάνεια. Τα σερβίρουμε αμέσως.
Δημοφιλή
Πώς πιάστηκε στα «δίχτυα» της δικαιοσύνης η πασίγνωστη influencer
Χαμός σε διάσημη καφετέρια: Τρίχρονη έσπασε τραπέζι αξίας 1.400€ – Η μητέρα καταγγέλλει «ομηρία» μέχρι να πληρώσει
Δεκαπενταύγουστος: Τι να στείλω σε αυτούς που γιορτάζουν σήμερα - Οι καλύτερες ευχές
Αυτά είναι τα γλέντια του Δεκαπενταύγουστου στην Κρήτη
Αλάσκα: «Πότε θα πάψετε να σκοτώνετε αμάχους;» – Η ερώτηση στον Πούτιν που αγνόησε
Ανείπωτη θλίψη για τον 27χρονο Βαγγέλη που σκοτώθηκε σε τροχαίο - Το μηχανάκι του συγκρούστηκε με αγροτικό
Γιώργος Μαζωνάκης: Το νέο μήνυμα του τραγουδιστή μετά τον εγκλεισμό του στο ψυχιατρείο - Τι αναφέρει ο δικηγόρος του
Πείτε αντίο στις πλαστικές κουρτίνες μπάνιου - Δείτε τη νέα τάση που κυριαρχεί
Προσωπικός Αριθμός: Τι θα γίνει με όσους δεν τον έχουν εκδώσει μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου