Ηράκλειο: 21oC

Πώς θα φτιάξετε το τέλειο σουφλέ τυριού

14.11.2024, 8:00

Μια εύκολη συνταγή για ατομικά σουφλέ

Ετοιμάζονται σε μόλις μισή ώρα και θα γίνουν ένα τέλειο ορεκτικό. Για την εκτέλεση της συνταγής θα χρειαστούν 4 πυρίμαχα ραμκέν των 200 ml.

Υλικά για 4 άτομα
30 γρ. βούτυρο ανάλατο + επιπλέον για τα ραμκέν
25 γρ. παρμεζάνα, ψιλοτριμμένη + 2 κουτ. σούπας επιπλέον
30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 ml γάλα φρέσκο πλήρες
1 πρέζα πιπέρι καγιέν, λευκό πιπέρι ή μοσχοκάρυδο
50 γρ. ελβετικό τυρί gruyère, ψιλοτριμμένο
4 μεγάλα αυγά, σε κρόκους και ασπράδια
1/4 κουτ. γλυκού λευκό ξίδι
αλάτι

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα με ένα ρηχό ταψί μέσα για να ζεσταθεί. Βουτυρώνουμε πολύ καλά τα ραμκέν με κάθετες κινήσεις του πινέλου από κάτω προς τα πάνω. Ρίχνουμε 2 κ.σ. παρμεζάνα μέσα σε κάθε ραμκέν και ανακινούμε κυκλικά να καλυφθεί το εσωτερικό των σκευών και να κολλήσει στο βούτυρο. Αδειάζουμε την περίσσεια. Λιώνουμε το βούτυρο σε μεσαία κατσαρόλα με βαρύ πάτο σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε μέσα πασπαλιστά το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να πάρουμε μια πηχτή πάστα.

Μαγειρεύουμε για 1΄, προσθέτουμε το γάλα, λίγο-λίγο κάθε φορά, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να γίνει μια λευκή μπεσαμέλ. Ρίχνουμε μέσα το πιπέρι καγιέν, την παρμεζάνα και το ελβετικό τυρί και ανακατεύουμε λίγο να λιώσουν. Αλατίζουμε καλά και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Μεταφέρουμε σε μπολ και ενσωματώνουμε μέσα τους κρόκους αυγών.

Βάζουμε τα ασπράδια των αυγών σε ένα καθαρό μεταλλικό ή γυάλινο μπολ. Προσθέτουμε το ξίδι και χτυπάμε με μίξερ χειρός ή στο μίξερ πάγκου, μέχρι να γίνει μια μαρέγκα με σφιχτές κορυφές. Παίρνουμε μια κουταλιά μαρέγκα και την ανακατεύουμε στη σάλτσα που ετοιμάσαμε για να αραιώσει λίγο. Έτσι, θα ενσωματωθεί ωραία και η υπόλοιπη μαρέγκα χωρίς να χάσει πολύ αέρα.
Με σπάτουλα ενσωματώνουμε προσεκτικά και την υπόλοιπη μαρέγκα μέχρι να γίνει ένας ανοιχτός κίτρινος αφρός.

Μοιράζουμε το μείγμα στα ραμκέν γεμίζοντας κατά τα 3/4. Με ένα μαχαίρι περνάμε περιμετρικά το εσωτερικό των ραμκέν. Τα ακουμπάμε σε ένα ρηχό ταψί. Ψήνουμε για 10΄-12΄ ή μέχρι να φουσκώσουν και να χρυσίσουν στην επιφάνεια. Τα σερβίρουμε αμέσως.

πριν από 3 λεπτά
Ελλάδα

Ταξιτζής παρέσυρε αστυνομικό με μηχανή και τον εγκατέλειψε

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Οικονομία

Συντάξεις Νοεμβρίου: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Αθλητικά

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός αναμετρώνται στο ΣΕΦ για το πρώτο ντέρμπι «αιωνίων» της σεζόν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Κόσμος

Καλιφόρνια: Ήρωες οδηγοί έσωσαν γυναίκα που είχε εγκλωβιστεί κάτω από ελικόπτερο που συνετρίβη (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Ελλάδα

Τέμπη: «Όλα δείχνουν ότι πάμε σε 5 διαφορετικές δίκες» – Τι λέει ο δικηγόρος και πατέρας της αδικοχαμένης Μάρθης, Αντώνης Ψαρόπουλος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 47 λεπτά
Ελλάδα

Απίστευτο: Άφησαν το παιδί τους με αυτισμό σε κέντρο φροντίδας και αρνήθηκαν να το πάρουν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 55 λεπτά
Αθλητικά

Δανία – Ελλάδα: Μόνο νίκη θέλει η «γαλανόλευκη» για να παραμείνει στο… κόλπο της πρόκρισης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Οικονομία

Σούπερ μάρκετ: Μείωση τιμών σε 1.000 κωδικούς προϊόντων – Ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Σαντορίνη: Στον εισαγγελέα οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου όπου πνίγηκε 5χρονος – Κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από αμέλεια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ρέθυμνο

Ρέθυμνο: Φωτιά σε εστιατόριο κινητοποίησε την Πυροσβεστική

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →