Ηράκλειο: 24oC

Πώς θα φτιάξετε το τέλειο σουφλέ τυριού

14.11.2024, 8:00

Μια εύκολη συνταγή για ατομικά σουφλέ

Ετοιμάζονται σε μόλις μισή ώρα και θα γίνουν ένα τέλειο ορεκτικό. Για την εκτέλεση της συνταγής θα χρειαστούν 4 πυρίμαχα ραμκέν των 200 ml.

Υλικά για 4 άτομα
30 γρ. βούτυρο ανάλατο + επιπλέον για τα ραμκέν
25 γρ. παρμεζάνα, ψιλοτριμμένη + 2 κουτ. σούπας επιπλέον
30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 ml γάλα φρέσκο πλήρες
1 πρέζα πιπέρι καγιέν, λευκό πιπέρι ή μοσχοκάρυδο
50 γρ. ελβετικό τυρί gruyère, ψιλοτριμμένο
4 μεγάλα αυγά, σε κρόκους και ασπράδια
1/4 κουτ. γλυκού λευκό ξίδι
αλάτι

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα με ένα ρηχό ταψί μέσα για να ζεσταθεί. Βουτυρώνουμε πολύ καλά τα ραμκέν με κάθετες κινήσεις του πινέλου από κάτω προς τα πάνω. Ρίχνουμε 2 κ.σ. παρμεζάνα μέσα σε κάθε ραμκέν και ανακινούμε κυκλικά να καλυφθεί το εσωτερικό των σκευών και να κολλήσει στο βούτυρο. Αδειάζουμε την περίσσεια. Λιώνουμε το βούτυρο σε μεσαία κατσαρόλα με βαρύ πάτο σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε μέσα πασπαλιστά το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να πάρουμε μια πηχτή πάστα.

Μαγειρεύουμε για 1΄, προσθέτουμε το γάλα, λίγο-λίγο κάθε φορά, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να γίνει μια λευκή μπεσαμέλ. Ρίχνουμε μέσα το πιπέρι καγιέν, την παρμεζάνα και το ελβετικό τυρί και ανακατεύουμε λίγο να λιώσουν. Αλατίζουμε καλά και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Μεταφέρουμε σε μπολ και ενσωματώνουμε μέσα τους κρόκους αυγών.

Βάζουμε τα ασπράδια των αυγών σε ένα καθαρό μεταλλικό ή γυάλινο μπολ. Προσθέτουμε το ξίδι και χτυπάμε με μίξερ χειρός ή στο μίξερ πάγκου, μέχρι να γίνει μια μαρέγκα με σφιχτές κορυφές. Παίρνουμε μια κουταλιά μαρέγκα και την ανακατεύουμε στη σάλτσα που ετοιμάσαμε για να αραιώσει λίγο. Έτσι, θα ενσωματωθεί ωραία και η υπόλοιπη μαρέγκα χωρίς να χάσει πολύ αέρα.
Με σπάτουλα ενσωματώνουμε προσεκτικά και την υπόλοιπη μαρέγκα μέχρι να γίνει ένας ανοιχτός κίτρινος αφρός.

Μοιράζουμε το μείγμα στα ραμκέν γεμίζοντας κατά τα 3/4. Με ένα μαχαίρι περνάμε περιμετρικά το εσωτερικό των ραμκέν. Τα ακουμπάμε σε ένα ρηχό ταψί. Ψήνουμε για 10΄-12΄ ή μέχρι να φουσκώσουν και να χρυσίσουν στην επιφάνεια. Τα σερβίρουμε αμέσως.

πριν από 6 ώρες
Style

Αυθεντική συνταγή για φαλάφελ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Κόσμος

Ξεκίνησε η ιστορική συνάντηση του Τραμπ με τον Πούτιν στην Αλάσκα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Style

Μαρία Αντωνά για Γιώργο Μαζωνάκη: «Η ψυχική υγεία δεν είναι πολυτέλεια, είναι δικαίωμα»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Ελλάδα

ΑΑΔΕ: Ανοίγει η υποβολή αιτήσεων για τους πληγέντες από την κακοκαιρία «Daniel»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Κόσμος

Αλάσκα: «Πότε θα πάψετε να σκοτώνετε αμάχους;» – Η ερώτηση στον Πούτιν που αγνόησε

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Ελλάδα

Λέσβος: Τρίτη πυρκαγιά μέσα σε λίγες ώρες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Ελλάδα

Ηλεία: «Eίχε πάρει τα κυνηγετικά όπλα των παιδιών μου και κρυβόταν μέσα» – Η περιγραφή της γυναίκας για τον διαρρήκτη που της αφαίρεσε κοσμήματα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 ώρες
Style

Tα ζώδια που ευνοούνται σε καριέρα και χρήμα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 ώρες
Style

Γιώργος Μαζωνάκης: Το νέο μήνυμα του τραγουδιστή μετά τον εγκλεισμό του στο ψυχιατρείο – Τι αναφέρει ο δικηγόρος του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 ώρες
Ελλάδα

«Πρέπει να έχεις ανοιχτό μυαλό» – Συγκλονίζει η κατάθεση μαθητή για τον γυμνασιάρχη που κατηγορείται για ασέλγεια ανηλίκων

Διαβάστε περισσότερα