Οριακές αυξήσεις στο πασχαλινό κρέας φέτος
Λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα, η καρδιά των αγορών χτυπά δυνατά στις κρεαταγορές, με τους καταναλωτές να αναζητούν την καλύτερη δυνατή ποιότητα στο πασχαλινό τραπέζι, παρά τις ανατιμήσεις.
Η ζωντάνια στις κεντρικές αγορές των πόλεων, οι φωνές των κρεοπωλών και η αυξημένη κίνηση, συνθέτουν το γνώριμο σκηνικό των ημερών.
Οι καταναλωτές δηλώνουν πως ναι μεν κοιτούν τις τιμές, αλλά δεν θα ρισκάρουν στην ποιότητα. «Το πιο βασικό είναι να είναι καλό το κρέας. Θα το φάμε όλη η οικογένεια, αν δεν είναι ποιοτικό, καλύτερα να μην το πάρουμε καν. Εδώ ξέρουμε τι αγοράζουμε», λέει μία κυρία στο cretaone.gr από την οδό 1866.
Συγκρατημένη αισιοδοξία στους κρεοπώλες
Οι κρεοπώλες εκφράζουν αισιοδοξία ότι η κίνηση θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες. Όπως σημειώνει ο κ. Δήμητρης, με ιστορικό κρεοπωλείο στο κέντρο του Ηρακλείου: «Ο κόσμος μας εμπιστεύεται γιατί βρίσκει ποιότητα και σε καλές τιμές. Κανείς δεν φεύγει παραπονεμένος από εμάς».
Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των φετινών τιμών παίζει το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών και των μεταφορών, εξηγεί στο cretaone.gr κτηνοτρόφος από το Ρέθυμνο.
Αυξήσεις σε αρνί και κατσίκι
Η τιμή παραγωγού κυμαίνεται από 10 έως 12 ευρώ το κιλό, ενώ τα ποιοτικότερα φτάνουν έως και τα 20 ευρώ. Η τελική τιμή για τον καταναλωτή αναμένεται να κυμανθεί από 14 έως 17 ευρώ το κιλό. «Από τον παραγωγό, τα σφάγια φεύγουν από 10 έως 12 ευρώ το κιλό για το απλό και μπορεί να φτάσουν μέχρι και 20 ευρώ για τα πιο ποιοτικά. Ωστόσο, στον καταναλωτή αναμένεται να φτάσουν ακόμα και στα 17 ευρώ το κιλό», υπογραμμίζει ο κτηνοτρόφος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Κρεοπωλών Ηρακλείου, Λευτέρη Ντουράκη, οι φετινές τιμές είναι ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με πέρυσι. Το αρνί γάλακτος φτάνει τα 14,5–15,5 ευρώ το κιλό, ενώ χωρίς κεφάλι και συκώτι ανεβαίνει κατά 1 ευρώ. Το κατσίκι κοστίζει κατά μέσο όρο 13,50 ευρώ, το κοκορέτσι έχει αυξηθεί κατά περίπου 1 ευρώ και το χοιρινό με γαρδουμπάκια αγγίζει τα 11 ευρώ το κιλό. Όπως τόνισε, ξεκίνησαν οι πρώτες παραγγελίες και μέχρι την Μ. Εβδομάδα οπότε κορυφώνεται η κίνηση, παραδοσιακά, αναμένεται ενδιαφέρον, πλην όμως μικρότερο σε σχέση με άλλες χρονιές.
Η αύξηση αποδίδεται στο υψηλό κόστος παραγωγής, αλλά και στη μειωμένη προσφορά. Όπως σημειώνει ο κ. Ντουράκης, φέτος αρκετοί κτηνοτρόφοι προτίμησαν να εξάγουν τα ζώα τους, ενόψει και της ευθυγράμμισης του Ορθόδοξου με το Καθολικό Πάσχα.
Ο πρόεδρος της Βαρβακείου Αγοράς, Ανδρέας Νιώτης, δήλωσε πως αυτή την εβδομάδα οι τιμές για αρνί και κατσίκι κυμαίνονται από 10 έως 12 ευρώ το κιλό. Υπάρχει μια μικρή αύξηση, περίπου 1 ευρώ πάνω από πέρσι, όμως είναι στο πλαίσιο της γενικής ανόδου στις τιμές. Για τα εντόσθια, όπως συκωταριές και έντερα, υπάρχει επάρκεια, αν και τις τελευταίες ημέρες – μετά τη Μεγάλη Παρασκευή – ενδέχεται να δούμε ελλείψεις λόγω αυξημένης ζήτησης».
Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί του κλάδου παροτρύνουν το καταναλωτικό κοινό να κάνει έγκαιρα την παραγγελία του και να στηρίξει τις τοπικές αγορές και παραγωγούς. Παρά τις δυσκολίες και τις αυξημένες τιμές, οι ελληνικές αγορές υπόσχονται ένα γιορτινό τραπέζι με ασφάλεια, παράδοση και γεύση.
Δημοφιλή
Απόφαση σταθμός για τους άνω των 60 - Ποιοι δεν βγαίνουν στη σύνταξη
Πένθος στο Ηράκλειο: Έφυγε από τη ζωή ιδιοκτήτης ραδιοφωνικού σταθμού
Ηράκλειο: Συγκίνηση για τον θάνατο του Θεόδωρου Χαλκιαδάκη
Νησιά σε καθεστώς… take away - Οι τουρίστες γυρνούν την πλάτη στην εστίαση
Τι λέει ο Γεωργιάδης για τη γυναίκα έχασε τη ζωή της στην Αίγινα εξαιτίας έλλειψης οδηγού ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας
Νέες ταυτότητες: Πότε λήγει η προθεσμία για την υποχρεωτική αντικατάστασή τους
Με αίμα βάφτηκε ξανά η άσφαλτος: Νεκρός 30χρονος οδηγός μηχανής σε τροχαίο
ΕΦΚΑ: Σήμερα η πληρωμή των αναδρομικών – Ποιους αφορά
Viral ο μικρός Κρητικός που φλερτάρει νεαρή κοπέλα με μπικίνι - «Έλα να πάμε στο νησί»