Εκτός από τις άμεσες επιβαρύνσεις, οι ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται εκτεθειμένες
Μπορεί η χώρα μας να μην βρίσκετε στο επίκεντρο των εμπορικών ροών ΗΠΑ–ΕΕ, αλλά οι άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία δεν μπορούν να αγνοηθούν.
Η ανακοίνωση της επιβολής δασμών 30% σε ευρωπαϊκά και μεξικανικά προϊόντα από τον πρόεδρο Τραμπ, σε περίπτωση που δεν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις, αποτελεί μία ακόμα απόδειξη της επιθετικής κατεύθυνσης της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε αντίμετρα από την Κομισιόν. Οι δασμοί θα ισχύσουν από 1η Αυγούστου και θα καλύπτουν ευρύ φάσμα προϊόντων, από αυτοκίνητα και χάλυβα έως τρόφιμα και φαρμακευτικά σκευάσματα.
Για την ΕΕ, η απόφαση αυτή απειλεί με σοβαρό πλήγμα τις εξαγωγές της, οι οποίες το 2023 ανήλθαν σε πάνω από 500 δισ. ευρώ προς τις ΗΠΑ, με τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ιρλανδία να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή έκθεσης.
Σε απόλυτους αριθμούς, η Ελλάδα δεν ανήκει στους κορυφαίους εξαγωγείς προς τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2023, οι ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ ανήλθαν σε σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας σε περίπου 4% των συνολικών εξαγωγών της χώρας.
Ωστόσο, η σημασία της αμερικανικής αγοράς για ορισμένους παραδοσιακά εξαγωγικούς τομείς είναι ιδιαίτερη. Ανάμεσά τους:
- Αγροδιατροφικά προϊόντα, όπως η φέτα, το ελαιόλαδο, τα κρασιά και τα τυποποιημένα τρόφιμα,
- Φαρμακευτικά προϊόντα και σκευάσματα υψηλής τεχνολογίας,
- Μεταλλικά προϊόντα, όπως αλουμίνιο και κράματα.
Η επιβολή δασμών 30% σε αυτές τις κατηγορίες αναμένεται να καταστήσει τα ελληνικά προϊόντα ακριβότερα και λιγότερο ανταγωνιστικά για τον Αμερικανό καταναλωτή ή χονδρέμπορο.
Μεγαλύτερη η απειλή από τις έμμεσες επιπτώσεις
Εκτός από τις άμεσες επιβαρύνσεις, οι ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται εκτεθειμένες σε δευτερογενείς επιπτώσεις, μέσω της συμμετοχής τους σε ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας.
Την ίδια στιγμή, η αύξηση του κόστους μεταφοράς και η αποσταθεροποίηση των logistics μπορεί να επιβαρύνει περαιτέρω το εξαγωγικό κόστος.
Επιπλέον, η αβεβαιότητα γύρω από την εμπορική σχέση ΗΠΑ–ΕΕ μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά σε νέες συμφωνίες και επενδύσεις στον εξαγωγικό τομέα, ιδίως σε χώρες όπως η Ελλάδα που δεν διαθέτουν ισχυρό «μαξιλάρι» διαπραγματευτικής ισχύος.
Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο, είναι η «ζημιά» που θα κάνουν οι δασμοί στις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίας που συναλλάσσονται στενότερα με τις ΗΠΑ, και οι οποίες αποτελούν το άμεσο οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας, και αγορές που απορροφούν τα προϊόντα της. Για παράδειγμα, πιθανές υφεσιακές πιέσεις στη Γερμανία, σημαίνουν πως θα μειωθεί η ζήτηση και για ελληνική προϊόντα, επιδεινώνοντας το εμπορικό ισοζύγιο και τη δημοσιονομική μας κατάσταση.
Πηγή: newsit.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα
Δημοφιλή
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα
Ποιο πρόσωπο «παίρνει» την θέση του Γιώργου Παπαδάκη στο «Καλημέρα Ελλάδα»
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχονται νέες διώξεις κατά βουλευτών και υπουργών για το σκάνδαλο των μαϊμού επιδοτήσεων
Τα 2 ζώδια που θα ζήσουν το πιο όμορφο καλοκαίρι
Θρήνος και οδυρμός στην κηδεία της 2χρονης Αλεξάνδρας