Ηράκλειο: 29oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

ΠΟΥ: Προειδοποιεί για πλαστά φάρμακα Ozempic

22.06.2024, 23:24

Οι πλαστές παρτίδες μπορούν να προκαλέσουν κίνδυνο για την υγεία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε προειδοποίηση για τρεις παραποιημένες παρτίδες του φαρμάκου Ozempic – το οποίο χορηγείται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας.

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι οι πλαστές αυτές παρτίδες θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία. Ο οργανισμός συμβούλευσε τους ανθρώπους να προμηθεύονται το φάρμακο μόνο από αξιόπιστες πηγές, όπως ένας γιατρός, και όχι από άγνωστους ιστότοπους στο διαδίκτυο ή μέσω των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης.

Το δραστικό συστατικό του Ozempic – η σεμαγλουτίδη – βοηθά τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να ελέγχουν την ποσότητα σακχάρου στο αίμα τους. Το φάρμακο καταστέλλει την όρεξη και μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, και ως εκ τούτου συνταγογραφείται και σε ανθρώπους που θέλουν να χάσουν βάρος. Η επιτυχία του έχει οδηγήσει σε ελλείψεις με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια αγορά για πλαστά φάρμακα.

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι παρακολουθεί τις αυξανόμενες αναφορές για παραποιημένες παρτίδες Ozempic σε όλο τον κόσμο από το 2022. Τέτοιου είδους παρτίδες έχουν κατασχεθεί από τις αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

Κίνδυνος για την υγεία

«Συμβουλεύουμε τους επαγγελματίες υγείας, τις ρυθμιστικές αρχές και το κοινό να είναι ενήμεροι για αυτές τις παραποιημένες παρτίδες φαρμάκων», δήλωσε η Δρ. Γιουκίκο Νακατάνι, βοηθός γενική διευθύντρια του ΠΟΥ για τα βασικά φάρμακα και τα προϊόντα υγείας.

Ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι ορισμένα από αυτά τα πλαστά φάρμακα μπορεί να μην περιέχουν καν σεμαγλουτίδη ή να περιέχουν άλλα φάρμακα, όπως ινσουλίνη, οδηγώντας σε απρόβλεπτες επιδράσεις.

«Αυτά τα παραποιημένα προϊόντα θα μπορούσαν να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων», δήλωσε ο ΠΟΥ.

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου κατέσχεσε μια παρτίδα πλαστού Ozempic τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, η οποία είχε φτάσει στη χώρα από νόμιμους προμηθευτές στην Αυστρία και τη Γερμανία.

ΠΗΓΗ: BBC, ertnews.gr

Διαβάστε επίσης:


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα