Ηράκλειο: 26oC

Πουτανέσκα: Αυτή είναι η συνταγή για την πιο αγαπημένη μακαρονάδα της Νάπολης

03.10.2024, 3:10

Η πουτανέσκα είναι από τις πιο γνωστές σάλτσες της περιοχής

Η πουτανέσκα είναι από τις πιο γνωστές σάλτσες της περιοχής. Με αντσούγιες, κάπαρη, ελιές και καυτερές πιπερίτσες, είναι μια σάλτσα όλο εντάσεις.

Στην πλούσια γαστρονομική παράδοση της Νάπολης ανήκει η γνωστή σάλτσα alla puttanesca, με πρωταγωνίστρια τη ντομάτα μαζί με σκόρδο, μαύρες ελιές της Γκαέτα, κάππαρη, ρίγανη και ελαιόλαδο. Υπάρχει και η πουτανέσκα του Lazio, όπου προστίθενται παστές αντσούγιες. Στο βιβλίο μαγειρικής Cucina teorico- pratica του Cavalcanti, των αρχών του 19ου αιώνα, στις συνταγές της λαϊκής ναπολιτάνικης κουζίνας, βρίσκουμε μια παρόμοια σάλτσα με αντσούγιες αλλά με διαφορετική ονομασία. Το 1931 εκδίδεται για πρώτη φορά ο Γαστρονομικός Οδηγός της Ιταλίας, όπου ανάμεσα στις σπεσιαλιτέ της Καμπανίας (η περιφέρεια όπου ανήκει η Νάπολη) βρίσκουμε το πιάτο «Maccheroni alla marinara», που δεν είναι άλλο από τα spaghetti με σάλτσα πουτανέσκα, πάλι όμως με ονομασία διαφορετική. Η πρώτη σαφής αναφορά για τη σάλτσα πουτανέσκα υπάρχει σε ένα ρομάντζο του 1961 του Raffaele La Capria με την επισήμανση «όπως τα κάνουν στις Συρακούσες».

10′ προετοιμασία
15′ μαγείρεμα
Σύνολο: 25′

Υλικά
Μερίδες: 4-6
500 γρ. σπαγγέτι ή λινγκουίνι 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
2 μικρές πιπεριές τσίλι, φρέσκες ή αποξηραμένες, ψιλοκομμένες, ή 1 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο σε νιφάδες (ή όσο θέλουμε, ανάλογα με την αντοχή μας στα καυτερά)
6 φιλέτα αντσούγιας, καλά ξεπλυμένα, στραγγισμένα και ψιλοκομμένα
800 γρ. ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και χοντροκομμένες (μαζί με το ζουμί τους)
100 γρ. ελιές Καλαμών, χωρίς το κουκούτσι, χοντροκομμένες
τα φύλλα από 1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
4 κουτ. σούπας κάππαρη, καλά ξεπλυμένη και στραγγισμένη
1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, κοπανισμένη
60 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τα σπαγγέτι με σάλτσα πουτανέσκα, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια φαρδιά κατσαρόλα το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο με τις καυτερές πιπεριές και τις αντσούγιες για περίπου 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
Ρίχνουμε την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου άλλα 7-8 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
Παράλληλα, σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα ζυμαρικά 3 λεπτά λιγότερο από ό,τι λένε οι οδηγίες.
Με μια λαβίδα για μακαρόνια βγάζουμε τα ζυμαρικά από την κατσαρόλα (χωρίς να τα σουρώσουμε), τα βάζουμε στο σκεύος με τη σάλτσα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά. Αν το φαγητό μάς φαίνεται στεγνό, προσθέτουμε λίγο από το νερό του βρασίματος.
Προσθέτουμε τις ελιές, τον μαϊντανό, την κάππαρη και τη ρίγανη και ανακατεύουμε απαλά να ανακατευτούν τα υλικά.
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 5 λεπτά
Ελλάδα

Ασύλληπτη τραγωδία στην Πιερία – Νεκρό 9χρονο κορίτσι σε τροχαίο (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Ηράκλειο

Τρομερή θλίψη στο Ηράκλειο: Την Παρασκευή 29/8 το τελευταίο αντίο στον 40χρονο Νίκο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Style

Συνταγή: Ψαρονέφρι µε μουστάρδα και γιαούρτι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Ελλάδα

24ωρη απεργία αύριο Πέμπτη 28/8 – Ποιοι κατεβάζουν ρολά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 35 λεπτά
Ελλάδα

Μεθυσμένος οδηγός προκάλεσε καραμπόλα έξω από ΚΤΕΛ – Του πέρασαν χειροπέδες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 43 λεπτά
Αθλητικά

Εμμανουήλ Καραλής: Στη 2η θέση του Diamond League με άλμα στα 6 μέτρα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 46 λεπτά
Κρήτη

Κίνδυνος στα Χανιά: Πέταξαν αμίαντο κοντά σε σπίτια – Ανησυχούν οι κάτοικοι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 56 λεπτά
Ελλάδα

Σε κρίσιμη κατάσταση 33χρονος που έπεσε από πέμπτο όροφο πολυκατοικίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κόσμος

Σοκ στη Σκωτία: 14χρονη αμύνεται με τσεκούρι κατά επίδοξου βιαστή – Συνελήφθη η ίδια!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη 28/8 – Δείτε χάρτη

Διαβάστε περισσότερα