Ηράκλειο: 37oC

Πράσινη σαλάτα με κεράσια και ξύγαλο Σητείας

24.07.2025, 12:40

Αναλυτικά η συνταγή

Μια πρωτότυπη σαλάτα που είναι ωραιότατη και μόνη της, όταν θέλουμε ένα ελαφρύ γεύμα, θα μπορούσε όμως και να συνοδεύσει εξαιρετικά ένα πιάτο με ψητό κρέας.

15′ προετοιμασία
Σύνολο: 15′

Υλικά

Μερίδες: 4

τα τρυφερά φύλλα από 2 πράσινα σαλατικά της αρεσκείας μας
150 γρ. κεράσια
3 κουτ. σούπας ξύγαλο * Σητείας ή κατίκι Δομοκού
2 κουτ. σούπας ξίδι, κατά προτίμηση οξύμελι **
80 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
κριτσίνια, σπασμένα σε κομμάτια, ή κρουτόν

Διαδικασία

Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τα σαλατικά.
Τα κόβουμε με το χέρι σε μέτρια κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Πλένουμε καλά τα κεράσια και τα κόβουμε στη μέση, για να αφαιρέσουμε τα κουκούτσια.
Προσθέτουμε τα κεράσια στη σαλάτα, πασπαλίζουμε με το αλάτι και το πιπέρι, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το ξίδι και ανακατεύουμε.
Τέλος, σκορπίζουμε το ξύγαλο και προσθέτουμε τα κριτσίνια ή τα κρουτόν. Σερβίρουμε.

Μυστικά

* Το ξύγαλο Σητείας είναι ΠΟΠ κρεμώδες, όξινο τυρί από αιγοπρόβειο γάλα. Το βρίσκουμε σε επιλεγμένα παντοπωλεία.

** Το οξύμελι είναι άρτυμα με βάση το ξίδι και το μέλι. Το βρίσκουμε στα ράφια πολλών σούπερ μάρκετ.

Πηγή: gastronomos.gr