Δοκιμάστε το και δε θα χάσετε!
Φανταστικό προφιτερόλ με παγωτό και σάλτσα σοκολάτας. Το απόλυτο καλοκαιρινό γλυκό! Φτιάξτε τα σου 1-2 μέρες νωρίτερα και «στήστε» το γλυκό σας την τελευταία στιγμή.
Υλικά
Για τη ζύμη για σου (30-34 κομμάτια)
- 200 γρ. νερό
- 125 γρ. γάλα πλήρες
- 100 γρ. βούτυρο
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 μέτρια αυγά χτυπημένα
Για τη σάλτσα σοκολάτας
- 220 γρ. σοκολάτα 60%-70% περιεκτικότητα σε κακάο
- 40 γρ. βούτυρο
- 2 κ.σ. μέλι
- 120-150 γρ. γάλα (ανάλογα την πυκνότητα που θέλουμε)
- Παγωτό βανίλια
- Σαντιγί ή κρέμα ζαχαροπλαστικής για το γέμισμα
Για τα σου
- Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το νερό, τη ζάχαρη, το αλάτι και το βούτυρο.
- Μόλις αρχίσουν να βράζουν, αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και με ξύλινη κουτάλα, ανακατεύουμε δυνατά μέχρι να μοιάζει το μείγμα με πουρέ πατάτας στην όψη και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
- Απλώνουμε το μείγμα σε ανοιχτή επιφάνεια να κρυώσει ελαφρά.
- Το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά σταδιακά, ανακατεύοντας με τη ξύλινη κουτάλα μέχρι το μείγμα να γίνει απαλό και μεταξένιο.
- Βάζουμε τη ζύμη για σου μέσα σε κορνέ και κόβουμε τρύπα με διάμετρο 1,5 εκ.
- Σε ταψί με λαδόκολλα ψησίματος κόβουμε σουδάκια με διάμετρο 3 εκ.
- Αραιά μεταξύ τους.
- Βρέχοντας τα ακροδάχτυλα ισιώνουμε την επιφάνεια από τα σου.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 190ºC για 15΄ να πάρουν όγκο, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 160ºC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20΄ περίπου επιπλέον, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
- Μόλις μπορούμε να τα πιάσουμε, μετά από λίγα λεπτά, κάνουμε με μαχαιράκι μυτερό τρύπα στη βάση τους για να μην λασπώσουν εσωτερικά.
- Φανταστείτε, τα σου γίνονται σαν μπαλονάκια που κρατάνε μέσα τη θερμοκρασία από το ψήσιμο και στο τέλος θα νοτίσουν μέσα.
- Αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν τελείως.
- Αν δεν τα καταναλώσετε όλα, βάλτε στα σε σακούλα τροφίμων στην κατάψυξη.
Για τη σάλτσα σοκολάτας
- Βάζουμε την σοκολάτα ψιλοκομμένη σε μπολ για μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά και να λιώσει.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και το μέλι.
- Ανακατεύουμε να λιώσουν τα υλικά.
- Σιγά σιγά προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύοντας για να έχουμε μια παχύρρευστη και ζεστή σως σοκολάτας.
- Αφήνουμε λίγο να γίνει χλιαρή και να σταθεροποιηθεί ελαφρά η σως σοκολάτας.
- Την κάνουμε όσο ρευστή θέλουμε.
- Προσθέτοντας ή αφαιρώντας γάλα.
Για το μοντάρισμα του γλυκού
- Γεμίζουμε τα σου από κάτω ή τα κόβουμε στη μέση, με παγωτό (μαλακό παγωτό σε κορνέ) και τα βάζουμε σε μπολ ή σε δίσκο, περιχύνοντας τα ταυτόχρονα με ρευστή σως σοκολάτας.
- Αν θέλουμε, τα γεμίζουμε με σαντιγί ή κρέμα ζαχαροπλαστικής και τα σερβίρουμε με παγωτό και σως σοκολάτας.
Μυστικά
- Φτιάχνουμε μπόλικα σου.
- Αφού τα ψήσουμε και κρυώσουν τα διατηρούμε σε σακούλα τροφίμων στην κατάψυξη.
- Τα φρεσκάρουμε λίγα λίγα, ανάλογα ποσά χρειαζόμαστε, βάζοντας τα για 10΄ στους 170°C αέρα, ώστε να τραβήξουν την υγρασία της κατάψυξης και να γίνουν αφράτα σαν να τα έχεις φτιάξει εκείνη τη στιγμή.
Πηγή: argiro.gr
Διαβάστε επίσης:
Δημοφιλή
ΑΑΔΕ: Κάνουν αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα χωράφια και μοιράζουν πρόστιμα 500 ευρώ
Τροχαίο στην Κνωσού: Έχασε τον έλεγχο της μηχανής και βρέθηκε στο οδόστρωμα
Έφοδος της Αστυνομίας σε gay party - Συνελήφθησαν 12 άντρες
Συναγερμός στο Μαρούσι: Έκρηξη σε ταβέρνα – Πληροφορίες για Δύο τραυματίες
Απίστευτο: Αρνήθηκε να κάνουν έρωτα και τον τραυμάτισε σοβαρά στα γεννητικά όργανα
Με ύφος χιλίων καρδιναλίων ο... «οξύθυμος» πρώην υπουργός
Θλίψη στη Mεσαρά: Έφυγε πρόωρα από την ζωή ο αγαπητός Γιώργος
Σάλος στη Σκωτία: Εκπαιδευτικός είχε... «διπλή ζωή» στο Only Fans και αποβλήθηκε για 2 χρόνια - Οι φωτογραφίες που την «έκαψαν»
Ηράκλειο: 62χρονη είχε στο σπίτι της 66 σκύλους και συνελήφθη