Ηράκλειο: 33oC

Προφιτερόλ με παγωτό και σάλτσα σοκολάτας

20.07.2024, 15:29

Δοκιμάστε το και δε θα χάσετε!

Φανταστικό προφιτερόλ με παγωτό και σάλτσα σοκολάτας. Το απόλυτο καλοκαιρινό γλυκό! Φτιάξτε τα σου 1-2 μέρες νωρίτερα και «στήστε» το γλυκό σας την τελευταία στιγμή.

Υλικά

Για τη ζύμη για σου (30-34 κομμάτια)

  • 200 γρ. νερό
  • 125 γρ. γάλα πλήρες
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 μέτρια αυγά χτυπημένα

Για τη σάλτσα σοκολάτας

  • 220 γρ. σοκολάτα 60%-70% περιεκτικότητα σε κακάο
  • 40 γρ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 120-150 γρ. γάλα (ανάλογα την πυκνότητα που θέλουμε)
  • Παγωτό βανίλια
  • Σαντιγί ή κρέμα ζαχαροπλαστικής για το γέμισμα

Για τα σου

  • Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το νερό, τη ζάχαρη, το αλάτι και το βούτυρο.
  • Μόλις αρχίσουν να βράζουν, αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και με ξύλινη κουτάλα, ανακατεύουμε δυνατά μέχρι να μοιάζει το μείγμα με πουρέ πατάτας στην όψη και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
  • Απλώνουμε το μείγμα σε ανοιχτή επιφάνεια να κρυώσει ελαφρά.
  • Το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά σταδιακά, ανακατεύοντας με τη ξύλινη κουτάλα μέχρι το μείγμα να γίνει απαλό και μεταξένιο.
  • Βάζουμε τη ζύμη για σου μέσα σε κορνέ και κόβουμε τρύπα με διάμετρο 1,5 εκ.
  • Σε ταψί με λαδόκολλα ψησίματος κόβουμε σουδάκια με διάμετρο 3 εκ.
  • Αραιά μεταξύ τους.
  • Βρέχοντας τα ακροδάχτυλα ισιώνουμε την επιφάνεια από τα σου.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 190ºC για 15΄ να πάρουν όγκο, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 160ºC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20΄ περίπου επιπλέον, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
  • Μόλις μπορούμε να τα πιάσουμε, μετά από λίγα λεπτά, κάνουμε με μαχαιράκι μυτερό τρύπα στη βάση τους για να μην λασπώσουν εσωτερικά.
  • Φανταστείτε, τα σου γίνονται σαν μπαλονάκια που κρατάνε μέσα τη θερμοκρασία από το ψήσιμο και στο τέλος θα νοτίσουν μέσα.
  • Αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν τελείως.
  • Αν δεν τα καταναλώσετε όλα, βάλτε στα σε σακούλα τροφίμων στην κατάψυξη.

Για τη σάλτσα σοκολάτας

  • Βάζουμε την σοκολάτα ψιλοκομμένη σε μπολ για μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά και να λιώσει.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο και το μέλι.
  • Ανακατεύουμε να λιώσουν τα υλικά.
  • Σιγά σιγά προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύοντας για να έχουμε μια παχύρρευστη και ζεστή σως σοκολάτας.
  • Αφήνουμε λίγο να γίνει χλιαρή και να σταθεροποιηθεί ελαφρά η σως σοκολάτας.
  • Την κάνουμε όσο ρευστή θέλουμε.
  • Προσθέτοντας ή αφαιρώντας γάλα.

Για το μοντάρισμα του γλυκού

  • Γεμίζουμε τα σου από κάτω ή τα κόβουμε στη μέση, με παγωτό (μαλακό παγωτό σε κορνέ) και τα βάζουμε σε μπολ ή σε δίσκο, περιχύνοντας τα ταυτόχρονα με ρευστή σως σοκολάτας.
  • Αν θέλουμε, τα γεμίζουμε με σαντιγί ή κρέμα ζαχαροπλαστικής και τα σερβίρουμε με παγωτό και σως σοκολάτας.

Μυστικά

  • Φτιάχνουμε μπόλικα σου.
  • Αφού τα ψήσουμε και κρυώσουν τα διατηρούμε σε σακούλα τροφίμων στην κατάψυξη.
  • Τα φρεσκάρουμε λίγα λίγα, ανάλογα ποσά χρειαζόμαστε, βάζοντας τα για 10΄ στους 170°C αέρα, ώστε να τραβήξουν την υγρασία της κατάψυξης και να γίνουν αφράτα σαν να τα έχεις φτιάξει εκείνη τη στιγμή.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης: