Ηράκλειο: 21oC

Προσοχή: Δείτε γιατί δεν πρέπει να κρατάτε μια κατσαρόλα με φαγητό στο ψυγείο

21.08.2025, 13:09

Αλλοιώνουν τη γεύση και απελευθερώνουν μικρά σωματίδια που είναι ανθυγιεινά

Ωστόσο, οι ειδικοί στην ασφάλεια των τροφίμων προειδοποιούν ότι αυτή η συνήθεια μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη βακτηρίων και να μειώσει τη διάρκεια ζωής των τροφίμων.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι όταν βάζουμε μια κατσαρόλα με φαγητό στο ψυγείο;

Σύμφωνα με τη μελέτη του Environmental Sciences Europe, ένας από τους κύριους κινδύνους είναι ότι οι κατσαρόλες, ειδικά οι μεταλλικές όπως το αλουμίνιο, μπορεί να αντιδράσουν με ορισμένα τρόφιμα, ειδικά όσα έχουν σάλτσα ντομάτας ή λεμόνι, να αλλοιώσουν τη γεύση τους και απελευθερώσουν μικρά σωματίδια που είναι ανθυγιεινά μακροπρόθεσμα.

Επιπλέον, σύμφωνα με έκθεση του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (PAHO), ο όγκος της κατσαρόλας επιβραδύνει την ομοιόμορφη ψύξη, διατηρώντας μέρη των τροφίμων σε μια «ζώνη κινδύνου» (μεταξύ 5°C και 60°C) όπου τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται γρήγορα.

Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης, ειδικά εάν το τρόφιμο αποθηκευτεί για περισσότερο από δύο ημέρες.

Πώς να αποθηκεύσετε το φαγητό σας

Παρακάτω ακολουθούν μερικές γενικές συμβουλές για την ασφαλή αποθήκευση των τροφίμων, ειδικά όσων έχουν μαγειρευτεί:

Όταν τελειώσετε το φαγητό ή το μαγείρεμα, μεταφέρετε το φαγητό σε αεροστεγή γυάλινα ή πλαστικά δοχεία ασφαλή για τρόφιμα.

Χωρίστε τις μερίδες σε μικρά δοχεία για να κρυώσουν πιο γρήγορα.

Μην αφήνετε την κατσαρόλα σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες πριν την ψύξετε.

Βάλτε ετικέτες στα δοχεία με την ημερομηνία παρασκευής.

Τα ευπαθή τρόφιμα πρέπει πάντα να διατηρούνται σε ψύξη σε θερμοκρασία μεταξύ 0 και -8°C.

Τα περισσότερα ευπαθή τρόφιμα μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για έως και πέντε ημέρες.

Τα φρέσκα ψάρια και ο κιμάς μπορούν να διατηρηθούν για περίπου δύο ημέρες.

Τα φρέσκα αυγά μπορούν να διατηρηθούν για δύο έως τρεις εβδομάδες.

Πηγή: iefimerida.gr

Σύνοψη άρθρου

  • Η αποθήκευση φαγητού σε κατσαρόλα στο ψυγείο μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση και να απελευθερώσει ανθυγιεινά σωματίδια.
  • Οι μεταλλικές κατσαρόλες μπορεί να αντιδράσουν με τρόφιμα όπως σάλτσα ντομάτας ή λεμόνι, αυξάνοντας τον κίνδυνο αλλοίωσης.
  • Ο όγκος της κατσαρόλας επιβραδύνει την ψύξη, ενισχύοντας την ανάπτυξη βακτηρίων και τον κίνδυνο δηλητηρίασης.
  • Για ασφαλή αποθήκευση, μεταφέρετε τα τρόφιμα σε μικρά, αεροστεγή δοχεία και διατηρήστε τα σε κατάλληλη θερμοκρασία.
πριν από 1 λεπτό
Ελλάδα

Συνελήφθη μεθυσμένος οδηγός που έπεσε σε σταθμευμένα οχήματα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 λεπτά
Ελλάδα

Συναγερμός για παράνομο εμβολιασμό αιγοπροβάτων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 λεπτά
Κόσμος

Πλημμύρες στο Μεξικό: Δεκάδες αγνοούμενοι και τουλάχιστον 27 νεκροί

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Viral

Το πιο «όμορφο κορίτσι στον κόσμο» μεγάλωσε και μεταμορφώθηκε – Δείτε πως είναι σήμερα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Ελλάδα

Βελτιωμένη η εικόνα της φωτιάς στην Εύβοια – Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Ηράκλειο

Δήμος Μαλεβιζίου: Αναβαθμίζονται οι υποδομές πληροφορικής στα σχολεία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Ηράκλειο

Οι διακοπές ρεύματος σε περιοχές της Κρήτης αύριο Κυριακή 12 Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Κόσμος

Τραγωδία στο Σουδάν: Τουλάχιστον 60 νεκροί από επίθεσεις drone σε καταφύγιο προσφύγων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 39 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό γυναίκας στον δρόμο προς Χάρακα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 40 λεπτά
Κόσμος

Ο Τζο Μπάιντεν υποβάλλεται σε ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο στον προστάτη

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →