Ηράκλειο: 14oC

Ψάρια και θαλασσινά: Ποια είναι τα πιο θρεπτικά;

02.08.2024, 5:32

Ένας καθηγητής του Χάρβαρντ απαντά

Η πλειόνοτητα των καταναλωτών προτιμούν να ενσωματώνουν στo διατροφικό τους μενού, τρόφιμα όπως πουλερικά και θαλασσινά, περιορίζοντας τα έτοιμα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Πράγματι, τα πουλερικά και τα ψάρια εν συγκρίσει με το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας και τα αλλαντικά σχετίζονται βάσει ερευνών, με μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Σε ό,τι αφορά τα ψάρια και τα θαλασσινά, η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι επιλέγουν ψάρια όπως ο σολομός ή ο τόνος. Και όμως σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Harvard, Christofer Golden, μικρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, αλλά και τα στρείδια, τα μύδια, η ρέγγα, το σκουμπρί και τα οστρακοειδή, εκτός από πιο θρεπτικές είναι και περισσότερο οικολογικές επιλογές σε σχέση με τα ζωικά τρόφιμα.

Ποιος ο λόγος να τρώμε μικρά ψάρια;

Ψάρια όπως ο γαύρος, η ρέγγα, το σκουμπρί, η σαρδέλα πέρα από υπερπηγές θρεπτικών στοιχείων (σίδηρος, ψευδάργυρος, Βιταμίνη Β12, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα), μειώνουν τις φλεγμονές και επαναφέρουν την ισορροπία λιπιδίων του αίματος. Τα μικρά ψάρια είναι επίσης πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D, σύμφωνα με το καθηγητή Golden. Επιπλέον πρέπει να τονιστεί ότι αυτά τα θαλασσινά, περιέχουν ελάχιστα βαρέα μέταλλα όπως ο υδράργυρος και πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB) σε αντιδιαστολή με τα μεγάλα ψάρια (ξιφίας, τόνος), τα οποία ακριβώς επειδή τρέφονται με μικρότερα πολλαπλασιάζουν το συνολικό όγκο των τοξινών στον οργανισμό τους. Η απευθείας διατροφή των ψαριών αυτών είναι και φιλική προς το περιβάλλον σε αντίθεση με τα ιχθυάλευρα (που συνήθως εκτρέφουν σολομούς ιχθυοτροφείου).

Τα μαλάκια και τα οφέλη τους

Τα δίθυρα ή μαλάκια είναι υδρόβια πλάσματα με δύο κελύφη (μύδια, στρείδια, χτένια). Αποτελούν καλές πηγές πρωτεΐνης και είναι χαμηλά σε λιπαρά. Ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη Β12 που διαθέτουν, βοηθούν τόσο στην διατήρηση της υγείας του ανοσοποιητικού όσο και στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν οξυγόνο, αλλά και στη θωράκιση του νευρικού συστήματος. Σύμφωνα ωστόσο, με τον καθηγητή Golden, θα πρέπει οι καταναλωτές να φροντίζουν την ασφαλή προετοιμασία τους και να κάνουν καλή έρευνα αγοράς, επειδή είναι τρόφιμα που αλλοιώνονται εύκολα.

Πηγή: ygeiamou.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΟΔΥ: Οδηγίες για την νόσο των κλιματιστικών

Καύσωνας: Πως να προστατευτείτε από τη θερμοπληξία

Σε επιφυλακή ο ΕΟΔΥ για τη γρίπη των πτηνών στην Ελλάδα

ΕΟΔΥ: Έξαρση κρουσμάτων λιστερίωσης – Τα επικίνδυνα τρόφιμα και τα μέτρα προστασίας

πριν από 1 λεπτό
Κόσμος

Νέα ανακάλυψη: Έκρηξη σε μαύρη τρύπα προκαλεί ισχυρούς ανέμους στο διάστημα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 λεπτά
Οικονομία

ΕΦΚΑ: Αυτές είναι οι νέες εισφορές των επαγγελματιών και των αγροτών για το 2026

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Ηράκλειο

Αγρότες καταγγέλλουν ότι χτυπήθηκαν με πλαστικές σφαίρες από αστυνομικούς – Η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ. (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Style

Όλο το σκεπτικό της απόφασης για την υπόθεση Παντελίδη, το τέλος στο σενάριο ότι δεν οδηγούσε ο τραγουδιστής και ο γολγοθάς της Μίνας Αρναούτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Ηράκλειο

ΠΟΑΣΥ μετά τα επεισόδια στην Κρήτη: «Να μην θρηνήσουμε θύματα» -STOP στην επικίνδυνη και παράνομη έκθεση των αστυνομικών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Ελλάδα

Δολοφονία τοπογράφου: Ένοχοι και οι δύο κατηγορούμενοι για την εκτέλεση του Παναγιώτη Στάθη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Ελλάδα

Έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών που μαχαίρωσαν τον 14χρονο στον Χολαργό – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 37 λεπτά
Πολιτική

ΟΠΕΚΕΠΕ: Έξι βουλευτές της ΝΔ καταγγέλλουν αποκλεισμό αγροτών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 40 λεπτά
Ελλάδα

Αντιδήμαρχος Βόλου υπέστη καρδιακό επεισόδιο εντός του Δημαρχείου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 42 λεπτά
Ελλάδα

Χολαργός: Τα μηνύματα της κοπέλας «δόλωμα» στον 14χρονο για το αιματηρό ραντεβού – Δείτε φωτο

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →