Ηράκλειο: 21oC

Ψάρια και θαλασσινά: Ποια είναι τα πιο θρεπτικά;

02.08.2024, 5:32

Ένας καθηγητής του Χάρβαρντ απαντά

Η πλειόνοτητα των καταναλωτών προτιμούν να ενσωματώνουν στo διατροφικό τους μενού, τρόφιμα όπως πουλερικά και θαλασσινά, περιορίζοντας τα έτοιμα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Πράγματι, τα πουλερικά και τα ψάρια εν συγκρίσει με το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας και τα αλλαντικά σχετίζονται βάσει ερευνών, με μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Σε ό,τι αφορά τα ψάρια και τα θαλασσινά, η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι επιλέγουν ψάρια όπως ο σολομός ή ο τόνος. Και όμως σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Harvard, Christofer Golden, μικρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, αλλά και τα στρείδια, τα μύδια, η ρέγγα, το σκουμπρί και τα οστρακοειδή, εκτός από πιο θρεπτικές είναι και περισσότερο οικολογικές επιλογές σε σχέση με τα ζωικά τρόφιμα.

Ποιος ο λόγος να τρώμε μικρά ψάρια;

Ψάρια όπως ο γαύρος, η ρέγγα, το σκουμπρί, η σαρδέλα πέρα από υπερπηγές θρεπτικών στοιχείων (σίδηρος, ψευδάργυρος, Βιταμίνη Β12, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα), μειώνουν τις φλεγμονές και επαναφέρουν την ισορροπία λιπιδίων του αίματος. Τα μικρά ψάρια είναι επίσης πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D, σύμφωνα με το καθηγητή Golden. Επιπλέον πρέπει να τονιστεί ότι αυτά τα θαλασσινά, περιέχουν ελάχιστα βαρέα μέταλλα όπως ο υδράργυρος και πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB) σε αντιδιαστολή με τα μεγάλα ψάρια (ξιφίας, τόνος), τα οποία ακριβώς επειδή τρέφονται με μικρότερα πολλαπλασιάζουν το συνολικό όγκο των τοξινών στον οργανισμό τους. Η απευθείας διατροφή των ψαριών αυτών είναι και φιλική προς το περιβάλλον σε αντίθεση με τα ιχθυάλευρα (που συνήθως εκτρέφουν σολομούς ιχθυοτροφείου).

Τα μαλάκια και τα οφέλη τους

Τα δίθυρα ή μαλάκια είναι υδρόβια πλάσματα με δύο κελύφη (μύδια, στρείδια, χτένια). Αποτελούν καλές πηγές πρωτεΐνης και είναι χαμηλά σε λιπαρά. Ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη Β12 που διαθέτουν, βοηθούν τόσο στην διατήρηση της υγείας του ανοσοποιητικού όσο και στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν οξυγόνο, αλλά και στη θωράκιση του νευρικού συστήματος. Σύμφωνα ωστόσο, με τον καθηγητή Golden, θα πρέπει οι καταναλωτές να φροντίζουν την ασφαλή προετοιμασία τους και να κάνουν καλή έρευνα αγοράς, επειδή είναι τρόφιμα που αλλοιώνονται εύκολα.

Πηγή: ygeiamou.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΟΔΥ: Οδηγίες για την νόσο των κλιματιστικών

Καύσωνας: Πως να προστατευτείτε από τη θερμοπληξία

Σε επιφυλακή ο ΕΟΔΥ για τη γρίπη των πτηνών στην Ελλάδα

ΕΟΔΥ: Έξαρση κρουσμάτων λιστερίωσης – Τα επικίνδυνα τρόφιμα και τα μέτρα προστασίας

πριν από 1 λεπτό
Style

Παντελής Παντελίδης: «Δεν έχει γίνει ποτέ δικαστήριο, είναι αδιανόητο» λέει ο Απόστολος Λύτρας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 λεπτά
Ηράκλειο

«Καμπανάκι» για την στελέχωση της νέας Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Μεσαράς από τους αστυνομικούς του Ηρακλείου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Ελλάδα

Σοκ στον Πύργο: Ανήλικοι προσπάθησαν να βιάσουν 16χρονη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Ηράκλειο

Τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες Κρητικούς για να….σώσουν τα οικόπεδα τους!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Ελλάδα

Παναγιώτης Ραφαήλ: Συγκινητικό μήνυμα έξι χρόνια μετά την πειραματική θεραπεία που του έσωσε τη ζωή (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Style

Αυτά τα 3 ζώδια θα περάσουν τέλειες γιορτές

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 33 λεπτά
Ελλάδα

Τέλος τα ταξίδια στην Ε.Ε. με παλιές ταυτότητες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 40 λεπτά
Κρήτη

Λασίθι: Με πλούσια ατζέντα η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 50 λεπτά
Κρήτη

Ρέθυμνο: Δάκρυα για την 47χρονη μητέρα δύο παιδιών που έφυγε πολύ νωρίς από τη ζωή

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 59 λεπτά
Ελλάδα

Πως έγινε η τραγωδία στο Παγκράτι: Ξεκόλλησε ο προφυλακτήρας και σκότωσε την 72χρονη

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →